http://www.mrkteo.gr/

Τρίτη

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο -5,48% και -13,40% για τις τράπεζες

Οι καθυστερήσεις στην επίτευξη συμφωνίας στο PSI+, ο ορατός κίνδυνος επιλεκτικής χρεοκοπίας της χώρας από την S&P και οι ανησυχίες ότι η επιβάρυνση στις τράπεζες θα φθάσει στο 70% ενώ το  haircut από εθελοντικό θα μετατραπεί  σε υποχρεωτικό οδηγούν σε βίαιες  ρευστοποιήσεις
σήμερα το ΧΑ το οποίο υποχώρησε  -5,48% στις 703,44 μονάδες  με τζίρο 60,98 εκατ και όγκο 51,12 εκατ μετοχές. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν έως 13,40% ειδικά στην περίπτωση της Εθνικής και στο -11% η Πειραιώς...
Πλέον πολλοί είναι αυτοί που διαβλέπουν χρεοκοπία προσωρινή ή επιλεκτική της Ελλάδος.

Αναλυτής της S&P προειδοποιεί ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας θα πρέπει να αναμένεται στο α' 6μηνο του 2012. Για ενεργοποίηση των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) προειδοποίησε ο επίτροπος Rehn, ενώ ο Dallara του ΙΙF αναφέρει πως το ύψος του επιτοκίου για τα νέα ελληνικά ομόλογα δεν έχει ακόμη κλείσει...
Δυστυχώς οι θεατρινισμοί με το PSI+ συνεχίζονται σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Είναι θεατρινισμοί γιατί καθυστερούν τη συμφωνία έως τις 13 Φεβρουαρίου, που εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθούν να δεχθούν όλες οι πλευρές.
Η πλευρά του ελληνικού δημοσίου άβουλη δέχεται απλά τις υποδείξεις της Γερμανίας.
Η Γερμανία θέλει χαμηλό επιτόκιο γιατί απλά δεν θέλει να χρηματοδοτήσει και στο μέλλον την Ελλάδα και γιατί γνωρίζει ότι αφού θα είναι χαμηλή η συμμετοχή θα ενεργοποιηθούν τα CACs που θα καταστήσουν υποχρεωτικό από εθελοντικό το haircut στο χρέος.
Ας μην υπάρχουν αυταπάτες η Ολλανδική πλευρά ο δορυφόρος της Γερμανίας ανέφερε χθες με σαφή τρόπο δεν έχει αποκλειστεί το πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Για την Γερμανία όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. 
Η πλευρά των τραπεζών που εκπροσωπείται από το IIF το οποίο ουδείς γνώριζε  10 μήνες νωρίτερα ορθά παρεμβαίνει και ζητάει π.χ. υψηλότερο επιτόκιο.
Αλλά χωρίς να υπάρχει καμία αμφιβολία τον έλεγχο της διαδικασίας αναδιάταξης του χρέους δεν τον έχουν οι τράπεζες αλλά η Γερμανία.
Εφόσον η Γερμανία έχει αποφασίσει με σκληρό τρόπο να ξεκαθαρίσει το θέμα της Ελλάδος έτσι θα γίνει και απλά θα χάσουν όλοι οι ιδιώτες.
Σε σημερινές δηλώσεις του ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα διαπραγματεύονται απευθείας με στελέχη του ΔΝΤ και της ευρωζώνης, χωρίς να προσδιορίσει εάν στις διαπραγματεύσεις θα συνεχίσει να συμμετάσχει η ελληνική πλευρά. «Δεν είμαι αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων του PSI» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Μπεγλίτης, ενώ ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς εκτιμά ότι το το PSI θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 5 Μαρτίου, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters.
Aπό την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, C. Lagarde, απηύθυνε έκκληση να επιτευχθεί μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ζητώντας παράλληλα να ενισχυθεί το τείχος προστασίας.
Όταν ο Γιούνκερ του Eurogroup ανέφερε ότι τα CACs θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλα τα ελληνικά ομόλογα άνω του έτους αποδεικνύεται ότι όλα έχουν σχεδιαστεί περίτεχνα.
Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει εντός ευρώ, θα υποχρεώσουν όλους τους ιδιώτες να συμμετάσχουν και μόνο τότε η Γερμανία θα αποφασίσει για το είδος της μετέπειτα διάσωσης της Ελλάδος.
Αυτή είναι η πραγματικότητα όλα τα υπόλοιπα δευτερευούσης σημασίας.

Οι καθυστερήσεις στο PSI+ και ο κίνδυνος χρεοκοπίας ρίχνουν βίαια το ΧΑ

Μέχρι και χθες είχε υπάρξει μια αισιοδοξία - ευφορία στην αγορά ότι προχωρώντας το PSI+ οι τράπεζες θα μπορούσαν να ανακάμψουν.
Το PSI+ θα προχωρήσει, υποχρεωτικά όμως μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης CACs.
To ερώτημα είναι αν υπάρχει μηχανισμός διαχείρισης της ελληνικής χρεοκοπίας.
Με όρους αγοράς σήμερα λόγω της καθυστέρησης της συμφωνίας για το PSI+ και της προιδοποίησης της S&P ότι η Ελλάδα θα χψρεοκοπήσει εντός ευρώ,  το ΧΑ σημείωσε δραματική πτώση -5,48% στις 703,44 μονάδες.
Οι τράπεζες δέχονται πιέσεις, Alpha και Eurobank καταγράφουν απώλειες μετά την έγκριση της μεταξύ τους συγχώνευσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού χθες.
Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σχήμα Alpha-Eurobank σχεδιάζει μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου από την αρχικώς εκτιμώμενη.....
Η Εθνική στα 1,81 ευρώ -13,40% με αποτίμηση 1,73 δισ. ευρώ
Η Alpha στα 0,7290 ευρώ -5,20% με αποτίμηση 389 εκατ
Η Eurobank στα 0,4960 ευρώ -9,82% με αποτίμηση 274 εκατ
Η Πειραιώς στα 0,2840 ευρώ -11,25% με αποτίμηση 324 εκατ
Η Κύπρου στα 0,5600 ευρώ -4,27% με αποτίμηση 503 εκατ
H Marfin στα 0,2860 ευρώ -1,04% με αποτίμηση 460 εκατ
Το ΤΤ στα 0,4910 ευρώ -7,18% με αποτίμηση 139 εκατ
Από τις μη τραπεζικές μετοχές η ΔΕΗ -5,06%, ο ΟΤΕ -10,43%, η ΕΕΕΚ -7,96%, τα ΕΛΠΕ +1,67%, η ΜΙΓ -5,97%.
Από τους ξένους και σήμερα παρατηρούνται οριακές κινήσεις όπως και όλο το τελευταίο διάστημα.
Στην Εθνική 240 χιλ μετοχές πώληση η Deutche Bank
Στην Alpha bank 20 χιλ κίνηση η Deutsche bank, 280 χιλ μετοχές αγορά η Bank of America.
Στην Eurobank 30 χιλ η Cheuvreux
Στην Κύπρου 10 χιλ η Cheuvreux
Στην Marfin 630 χιλ η Citigroup


Κάτω το ευρώ κάτω τα CDS, σταθερά οι αποδόσεις

Στην αγορά ομολόγων παραδόξως επικρατεί μια σχετική ηρεμία χωρίς ακρότητες ή βίαιες κινήσεις.
Τα CDS οριακά ανοδικά, οι αποδόσεις κινούνται σταθεροποιητικά ενώ το ευρώ ενώ ανέκαπτε...τώρα υποχωρεί.
Στα CDS η Ελλάδα 68% , η Πορτογαλία 1305 μ.β. η Ιρλανδία 675 μ.β. η Ισπανία 375 μ.β. η Ιταλία 445 μ.β. το Βέλγιο 270 μ.β. η Γαλλία 178 μ.β. και η Γερμανία 94 μ.β.
Οι αποδόσεις κινούνται σταθεροποιητικά.
Στην Ιταλία στην 10ετία 6,18%, στην Ισπανία 5,16%, στην Γαλλία 3,18% στην Πορτογαλία 13,65% και στην Ιρλανδία 7,21%.
Με αισθητά μειωμένο επιτόκιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ η Ισπανία από τις αγορές από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,285% και 1,847% αντίστοιχα, έναντι επιτοκίων 1,735% και 2,435% στην προηγούμενη δημοπρασία.
Το ευρώ στα 1,2960 δολάρια με χαμηλό 1,2955 δολάρια και υψηλό 1,3065 δολάρια.

www.bankingnews.gr


Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement