http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Διαδικασίες-εξπρές για διαζύγια, εξώσεις


Διαδικασίες-εξπρές για διαζύγια και εξώσεις περιλαμβάνει ο νόμος για τη «δίκαιη δίκη» που εφαρμόζεται πλέον στη χώρα μας

Με το νέο νομικό καθεστώς για τη συναινετική λύση του γάμου και για την αποβολή των κακοπληρωτών ενοικιαστών το υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί να επιταχύνει τη λειτουργία των δικαστηρίων, να μειώσει τον αριθμό των υποθέσεων που εκκρεμούν και να απαλλάξει εν μέρει τους πολίτες από μακροχρόνιες και δαπανηρές δικαστικές υποθέσεις.

Η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης είναι ο βασικός στόχος του νόμου 4055/2012 με τίτλο «δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής», που βρίσκεται σε ισχύ από τις 2 Απριλίου.

«Η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό προνόμιο να είναι τέταρτη κατά σειρά μεταξύ των σαράντα επτά κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που συστηματικά και κατ’ επανάληψη παραβιάζει τον εύλογο χρόνο στην απονομή της Δικαιοσύνης» αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νέου νόμου, όπου παρατίθενται και ορισμένα χαρακτηριστικά στατιστικά στοιχεία για την κατάσταση στη χώρα μας.

Βέβαια, η βραδύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι ένα περίπλοκο πρόβλημα, ενώ ο νόμος 4055/2012 δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος που επιχειρεί να το αντιμετωπίσει. Ωστόσο, ο νόμος αυτός περιλαμβάνει διατάξεις για δύο θέματα που «καίνε» πολύ κόσμο, τα συναινετικά διαζύγια και τις εξώσεις. Για τον λόγο αυτόν, η «Espresso της Κυριακής» παρουσιάζει τις σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται σε αυτές τις δύο διαδικασίες με τη βοήθεια του δικηγόρου κ. Ηλία Σιδέρη.

1. Συναινετική διάλυση γάμου
Στον μισό χρόνο και με το μισό κόστος θα μπορούν να χωρίζουν πλέον τα ζευγάρια που συμφωνούν ότι ο γάμος τους… δεν πάει άλλο. «Με το προηγούμενο καθεστώς, για να πάρει ένα ζευγάρι διαζύγιο κατέθετε αίτηση και το δδικαστήριο έδινε ημερομηνία για την τελική συζήτηση συνήθως οκτώ με εννέα μήνες μετά. Για να βγει απόφαση έπαιρνε ακόμη έναν μήνα. Μέχρι να πάρει κάποιος το διαζευκτήριο από την Αρχιεπισκοπή για να μπορεί να ξαναπαντρευτεί ήθελε τουλάχιστον έναν χρόνο» λέει ο κ. Σιδέρης και προσθέτει:

«Με τη νέα διαδικασία δεν θα γίνεται συζήτηση στο δικαστήριο. Οι ενδιαφερόμενοι θα καταθέτουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που θα λέει ότι το ζευγάρι θέλει να χωρίσει και ένα επιπλέον ιδιωτικό συμφωνητικό για την επιμέλεια και την επικοινωνία των παιδιών. Η απόφαση υπολογίζεται ότι θα βγαίνει πολύ γρήγορα».

Εκτός από τις διαφορές στη διαδικασία, ο νέος νόμος προβλέπει και μικρότερη ελάχιστη διάρκεια γάμου ως προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης διαζυγίου. Πλέον, οι σύζυγοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει έξι μήνες γάμου και όχι έναν χρόνο, όπως ίσχυε πριν, για να ζητήσουν συναινετικό διαζύγιο.

Εκτός από ταχύτερη, η έκδοση του συναινετικού διαζυγίου γίνεται και πιο οικονομική. Εως τώρα, το μέσο κόστος για ένα συναινετικό διαζύγιο ήταν 800 με 1.200 ευρώ. Τώρα εκτιμάται ότι θα πέσει στα 500 με 600 ευρώ.

Ακόμη ο κ. Σιδέρης υποστηρίζει ότι ανάλογες αλλαγές στην πολιτική δικονομία θα έπρεπε να γίνουν και για τα κατ’ αντιδικία διαζύγια, που είναι και τα περισσότερα. Οπως αναφέρει, τα διαζύγια αυτά συχνά περιλαμβάνουν αγωγές, ασφαλιστικά μέτρα, προσωρινές διαταγές κ.λπ., με αποτέλεσμα να απαιτούνται έως και τέσσερα χρόνια για την έκδοση της απόφασης και το κόστος να εκτοξεύεται στα ύψη.

2. Κόκκινη κάρτα σε κακοπληρωτές
«Παγίδα» για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων αποδεικνυόταν έως τώρα η σιωπηρή ανανέωση των μισθωτηρίων συμβολαίων. Οπως εξηγεί ο δικηγόρος κ. Ηλίας Σιδέρης, ο νόμος έως τώρα προέβλεπε ότι για να κάνει έξωση ο ιδιοκτήτης στον ασυνεπή ενοικιαστή έπρεπε να του κοινοποιήσει εξώδικο και ύστερα από έναν μήνα να ζητήσει την έκδοση διαταγής αποβολής από το μίσθιο (ο νομικός όρος της έξωσης).

Ομως, στο σημείο αυτό συχνά υπήρχε πρόβλημα, διότι, ενώ τα δικαστήρια απαιτούσαν την υποβολή μισθωτηρίου σε ισχύ, στην πράξη οι περισσότερες μισθώσεις ακινήτων βασίζονταν σε μισθωτήρια που είχαν λήξει και είχαν ανανεωθεί σιωπηρά, χωρίς δηλαδή να συνταχθεί νέο συμφωνητικό.

Αυτό όμως πια αλλάζει, λέει ο κ. Σιδέρης, αφού «τώρα ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει έξωση μόνο με το αρχικό συμφωνητικό». Παράλληλα, ο χρόνος που πρέπει να παρέλθει από την επίδοση του εξώδικου έως την αίτηση για την έξωση μειώνεται από τον έναν μήνα σε δεκαπέντε ημέρες. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης μπορεί με το ίδιο δικόγραφο να ζητήσει την καταβολή των μισθωμάτων, καθώς και απαιτήσεις από απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμούς ή φθορές. Με το προηγούμενο νομικό καθεστώς χρειαζόταν η άσκηση ξεχωριστής αγωγής από τον ιδιοκτήτη.

Η διαταγή απόδοσης μισθίου μπορεί να εκτελεστεί είκοσι ημέρες μετά την έκδοσή της, ενώ ο ενοικιαστής μπορεί να την προσβάλει μόνο με ανακοπή στο αρμόδιο δικαστήριο και με βάση αντιρρήσεις ως προς την εγκυρότητα του τίτλου, τη διαδικασία ή την απαίτηση.

Τέλος, με τον νέο νόμο ο ιδιοκτήτης απαλλάσσεται από την υποχρέωση να φυλάει επ’ αόριστον τα κινητά πράγματα που εγκαταλείπει ο ενοικιαστής στο μισθωμένο ακίνητο. Πλέον, η σχετική αξίωση του ενοικιαστή παραγράφεται έξι μήνες μετά την έξωση. 
espressonews.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement