http://www.mrkteo.gr/

Τετάρτη

Mη ρωτάς κάτι εάν δεν είσαι έτοιμος να ακούσεις την απάντηση


Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας

Με ρωτούν συνέχεια: Τι θα πει «Ελεγχόμενη χρεοκοπία»  και ποιες θα είναι οι συνέπειές της ; Ρωτώ, διαβάζω, παίρνω απαντήσεις, άλλες πιστεύω και άλλες δεν πιστεύω.  Κυριότερο και σημαντικότερο:  «Είσαι έτοιμος να ακούσεις την απάντηση; Γιατί αν ΔΕΝ είσαι, τότε καλύτερα μη ρωτάς».

Αλλά αυτό δεν γίνεται. Κάποιες απαντήσεις ΠΡΕΠΕΙ να δοθούν. Κι όσοι πιστεύουν πραγματικά ότι είναι έτοιμοι να πάρουν απαντήσεις, ας αναζητήσουν περισσότερα απ΄ όσα ήδη ξέρουν στο Διαδίκτυο. Μιαν πολύ απλουστευμένη ανάλυση, δέχθηκα στον υπολογιστή μου, από φίλο από την Κατερίνη που την ανακάλυψε μέσω του www.asxetos.gr . Μπορείτε να καταφύγετε και εκεί αλλά χρειάζεται αρκετό  ψάξιμο.

Για όσους χρειάζονται απλώς μερικούς «τίτλους» για να ενημερωθούν σφαιρικά,  ανέλαβα να το κάνω εγώ.  Στην ανάλυση του www.asxetos.gr  που είναι εξαιρετική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και απολύτως σωστή, επισημαίνω:

1. Πώς θα γίνει η «ελεγχόμενη χρεωκοπία»;
Το σχέδιο που εξελίσσεται για την Ελλάδα προβλέπει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τουλάχιστον κατά 50%, δηλαδή θα διαγραφεί  χρέος  περίπου 170 δις.

2. Ποια η διαφορά «ελεγχόμενης χρεωκοπίας» και «ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας»;
«Φαντάσου ένα καρπούζι να πέφτει από τον 5ο όροφο και ένα άλλο από τον ημιόροφο. Η διαφορά δεν βρίσκεται στο αν θα σκάσει το καρπούζι, αλλά στο σε πόσα κομμάτια θα σπάσει και στο πόσο μακριά θα πεταχτούν τα κουκούτσια...». Στα ελληνικά αποδίδεται ως «ελεγχόμενη χρεοκοπία» και απαντάται ως ένας «προληπτικός» μηχανισμός προκειμένου να πραγματοποιηθεί με μεθοδικό τρόπο η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας. Το αντίθετο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας συνηθίζεται να αποκαλείται «ανεξέλεγκτη».Δηλάδή: ένα πρωί το κράτος που χρεοκοπεί, πολύ απλά λέει στο εσωτερικό και το εξωτερικό: «Δεν έχω να πληρώσω». Προκαλείται νομισματική κρίση, η εσωτερική αγορά παγώνει, η ύφεση φτάνει σε διψήφια ποσοστά .

3. Ποιοι θα χάσουν από το κούρεμα της τάξης του 50% και την ελεγχόμενη χρεωκοπία;
Οι τράπεζες εντός και εκτός συνόρων, τα ασφαλιστικά ταμεία και γενικά όσοι κατέχουν τίτλους Ελληνικούς δημόσιου χρέους (ομόλογα) . Ουσιαστικά, θα υποστούν ζημία ίση με το 50% της αξίας των ομολόγων που διαθέτουν. Οι τράπεζες όσο και τα ταμεία θα χρειαστούν στήριξη πολλών δις.

4. Ποια θα είναι τα οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο;
Η Ελλάδα (άμεσα) θα χρωστά τα μισά, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι τόκοι, τα χρεολύσια και το χρέος να είναι διαχειρίσιμο. Τα σημαντικά οφέλη  θα τα δούμε όταν ξεπεράσουμε την κρίση και γυρνώντας «πίσω»  θα μας φαίνονται αδιανόητα τόσα πράγματα στην Ελλάδα του 1980-2010.

5. Ποιο θα είναι το τίμημα αυτής της πράξης;
Για να «κουρέψουν» ελεγχόμενα εντός του ευρώ το χρέος κατά 50%, το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα και οι πολίτες της είναι η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων .

6. Τι επίπτωση θα έχει στους μισθούς και τις συντάξεις;
Το πρώτο δυνατό βήμα έγινε με τις εξαγγελίες των τελευταίων μέτρων. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 30-50%, όπως και ο δημόσιος τομέας.

7. Τι θα γίνει με τα «Ασφαλιστικά Ταμεία»;
Εξαρτάται εάν θα εξαιρεθούν από το κούρεμα (υπάρχει τέτοια πιθανότητα) . Αν πάντως συμμετάσχουν, θα υποστούν σοβαρή ζημία που θα τα οδηγήσει σε αναθεώρηση της πολιτικής τους με μείωση των συντάξεων. Επειδή όμως οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το κράτος, οι κρατικές δαπάνες θα αυξηθούν, δημιουργώντας νέες δημοσιονομικές πιέσεις.

8.  Τι θα γίνει με τις καταθέσεις;
Η ελεγχόμενη χρεωκοπία εντός του ευρώ εγγυάται τις καταθέσεις, καθώς οι τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF), θα ανακεφαλαιωθούν και δεν υπάρχει φόβος για τις καταθέσεις αφού είναι εγγυημένες. Είναι πιθανόν να εφαρμοστούν περιορισμοί στο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών και για μάλλον μικρό χρονικό διάστημα.

9. Τι θα γίνει με το ποσό που χρωστάμε στα δάνεια μας;
Μολονότι οι μισθοί θα περιορισθούν , το   ποσό του δανείου θα παραμείνει το ίδιο, ανάλογα με την πρότερη οικονομική κατάσταση. Αν  φύγουμε από το ευρώ , όσο χρωστάμε θα είναι επί 2 επί 3 ανάλογα με την ισοτιμία  ευρώ - νομίσματος .

10. Τι θα γίνει με τις τιμές των ακινήτων;
Θα υπάρξει σημαντική μείωση.. Δεν αποκλείεται  να φθάσει και το 50%. Και επειδή οι κρίσεις κρύβουν ευκαιρίες, ο έχων μετρητά θα μπορεί να αγοράσει σε χαμηλές τιμές

11. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο λιανεμπόριο;
Δυστυχώς, Τραγικές! . Πλήθος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι δεν θα αντέξουν.

12. «Μαζί τα φάγαμε»;
Προφανώς υπό την στενή έννοια του όρου και του νοήματος της, «ΟΧΙ δεν τα φάγαμε μαζί». Αλλά επειδή «μαζί τσιμπήσαμε» ή «μαζί σιωπήσαμε», άλλοι λίγο, άλλοι πολύ και σίγουρα το λιγότερο (έως και καθόλου) τσίμπησαν όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (κυρίως), αυτοί κυρίως εντάσσονται στο «μαζί σιωπήσαμε».

Εμείς ψηφίζουμε, εμείς ανεχόμαστε, εμείς σιωπήσαμε, εμείς ζούσαμε με δανεικά.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement