Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η κρίση χρέους στην Ευρώπη με το ένα κτύπημα να διαδέχεται το άλλο.
Σε ΑΑ από ΑΑ+ υποβάθμισε το Βέλγιο η Standard and Poor's, διατηρώντας αρνητικό outlook στην αξιολόγηση, επικαλούμενη τα αυξημένα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ ο Λετέρμ καταφεύγει στους πολίτες του για να βρει χρήματα.
Επίσης, σε υποβάθμιση οχτώ ιταλικών τραπεζών προχώρησε η Fitch, με αρνητικό το outlook. Στην ανακοίνωση της, η Fitch αναφέρει ότι η υποβάθμιση των ιταλικών τραπεζών αντανακλά τους κινδύνους που προκύπτουν την μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ωστόσο, όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη Ρώμη την Παρασκευή για τους κερδοσκόπους, που οδήγησαν τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας σε επίπεδο τοκογλυφικό, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που πληρώνουν οι χώρες που είναι ήδη στο μνημόνιο, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου έφτασε έως και το 7,72%, ενώ λίγο αργότερα διαμορφωνόταν χαμηλότερα, στο 7,59%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στις 714 μονάδες βάσης. Έως και 7,3% έφτασε παράλληλα η απόδοση του 10ετούς τίτλου, με το spread να κινείται πέριξ των 510 μονάδων βάσης.
Παράλληλα, η Ρώμη πέτυχε την Παρασκευή τον στόχο άντλησης 10 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων τίτλων, αλλά το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό. Συγκεκριμένα, η μέση απόδοση για τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια διαμορφώθηκε στο 6,504% από 3,535% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου.
Η μέση απόδοση για τα 2ετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την υιοθέτηση του ευρώ, διαμορφώθηκε στο 7,814% από 4,628% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Οκτωβρίου.
Στο κακό κλίμα για την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα και η υποβάθμιση από τον Οίκο Moody's των ομολόγων της Ουγγαρίας σε σκουπίδια. Ακόμη και ο Όλι Ρεν, αντιπρόεδρος πλέον της Κομισιόν, μιλάει για κρίσιμη κατάσταση στην ευρωζώνη που μπορεί να οδηγήσει είτε στο τέλος ή σε μια καινούργια αρχή. Σε εκδήλωση στο Ιταλικό Κοινοβούλιο ο Όλι Ρεν ανέφερε : «Για να το θέσω κομψά, θα έλεγα ότι υπάρχει μια πληθώρα απόψεων και υπάρχει μια αντιπαράθεση όσον αφορά τα ευρωομόλογα». «Θα χρειαστεί ακόμα αρκετή προσπάθεια προτού οι πολίτες στη Γερμανία και σε κάποιες άλλες χώρες πειστούν για τα πλεονεκτήματα των ευρωομολόγων» πρόσθεσε ο κ. Ρεν.
Την ίδια ώρα, η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, σύμφωνα με τα διεθνη πρακτορεία, σκέπτεται να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Η ραγδαία επιδείνωση της κρίσης οδηγεί ακόμη και τους πιο σοβαρούς αναλυτές να εξετάζουν πλέον όλα τα σενάρια ακόμη και της διάλυσης της ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Economist που εικονογραφείται με ένα φλεγόμενο ευρώ που ακολουθεί τροχιά κομήτη: Είναι πράγματι το τέλος; θέτει το ερώτημα ο τίτλος κι ο υπότιτλος απαντά: Αν η Γερμανία και η ΕΚΤ δεν κινηθούν γρήγορα, επίκειται η κατάρρευση του κοινού νομίσματος.
Η Άγκελα Μέρκελ ωστόσο, οχυρωμένη πίσω από τη δημοσιονομική πειθαρχία και την προφανή της επιρροή στον Νικολά Σαρκοζί, φρενάρει και την παρέμβαση της ΕΚΤ αλλά και το ευρω-ομόλογο.
Η Γαλλία δυσαρεστημένη από τη γερμανική άρνηση για μαζική παρέμβαση της ΕΚΤ, προβάλει τα αβαντάζ αυτής της λύσης. Όμως οι αγορές στοιχηματίζουν ότι στο τέλος τα ευρω-ομόλογα θα γίνουν μονόδρομος.
Στη Ρώμη πήγε εκτάκτως και ο Επίτροπος Εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ που συνάντησε τον πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Δύσκολο όμως να σβήσουν οι φωτιές στις αγορές αλλά και στους δρόμους όπου οι εργαζόμενοι από την Ιταλία μέχρι την Πορτογαλία αντιδρούν, καθώς καλούνται να πληρώσουν εκείνοι το κόστος της κρίσης.