http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Πεινάνε πάνω από 500.000 νοικοκυριά...


Δραματική είναι η αύξηση της ανεργίας καθώς κανένα εργαζόμενο δεν έχουν περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011,
όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2010 ήταν περίπου 400.000.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καλύτερα ούτε για εκείνους που έχουν το «προνόμιο» να δουλεύουν καθώς προβλέπεται ότι θα καταγράψουν μισθολογικές απώλειες φέτος κατά 6,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ποσοστό των νοικοκυριών που όλα τα μέλη του ήταν άνεργα ανήλθε στο 12,9%, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν μόλις 9,8%. Για το 2011 η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι οι μέσες ακαθάριστες πραγματικές αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας (ιδιωτικός και δημόσιος τομέας) θα μειωθούν κατά 6,3%, ύστερα από πτώση 9,1% πέρυσι.

Μάλιστα, στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι αμοιβές των μισθωτών μειώθηκαν κατά 9,4%, εξαιτίας τόσο της περικοπής των αμοιβών τους κατά 3,1%, όσο και των απολύσεων κατά 6,5%, μία κατάσταση που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί το 2012.  Εκτός από τις μειώσεις, εξίσου σημαντική είναι και η απώλεια των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσοστό ανεργίας και υποαπασχόλησης ανήλθε στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 στο 21%, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 16,3%. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ενίσχυση της διαρθρωτικής ανεργίας, δεδομένου ότι οι μακροχρόνια άνεργοι αυξάνονται διαρκώς.

Σημαντική επιδείνωση σημειώθηκε στο μέτωπο των καθυστερήσεων στα δάνεια κατά τη διάρκεια του α΄ εξάμηνου του 2011, καθώς όσο περνά ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει, ως αποτέλεσμα της ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για τη νομισματική πολιτική, είναι ενδεικτικά του μεγέθους του προβλήματος, καθώς από τις αρχές του χρόνου έως και το τέλος Ιουνίου στο «κόκκινο» είναι δάνεια συνολικού ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όσα βρέθηκαν σε καθυστέρηση άνω των 3 μηνών ανήλθαν στο 12,8% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, έναντι 10,5% στο τέλος του 2010.

Εν μέρει η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα και της υποχώρησης των υπολοίπων των δανείων, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προέρχεται από τη στάση πληρωμών στην οποία έχουν προχωρήσει χιλιάδες δανειολήπτες.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement