http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Ικανοποιημένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου !




Την ικανοποίηση της για την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από το ελληνικό κοινοβούλιο εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σε δρόμο συνεπούς ανάπτυξης θα πρέπει να μπει η Ελλάδα σχολιάζει ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ.


Η καγκελάριος Μέρκελ χαιρέτισε την απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. «Με την απόφαση αυτή, η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι έτοιμη να διανύσει έναν δύσκολο δρόμο,... ο οποίος για πολλούς ανθρώπους σημαίνει και θυσίες», τόνισε η Άγκελα Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας τους Έλληνες ότι η Γερμανία και η ΕΕ θα σταθούν στο πλάι τους. Όπως διευκρίνισε η καγκελάριος δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.

Ικανοποίηση Γιούνκερ για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου

Ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ χαιρέτισε την Τετάρτη την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από τη Βουλή των Ελλήνων, καλώντας ταυτόχρονα εκ νέου την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση.

«Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος από το γεγονός ότι η Βουλή ακολούθησε την κυβέρνηση και υπερψήφισε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» τονίζει ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο δρόμος για την παροχή της 5ης δόσης των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι πλέον ανοικτός».

«Οφείλω ωστόσο να επαναλάβω την έκκλησή μου προς την αντιπολίτευση να στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτούς του δύσκολους και κρίσιμους καιρούς για την Ελλάδα, η οποία είναι η κοιτίδα του πολιτισμού μας» υπογραμμίζει ο Ζ.Κ.Γιουνκέρ, ο οποίος καταλήγοντας αναφέρει ότι «είναι η ώρα της συλλογικής ευθύνης και της εθνικής ενότητας».

Ρομπέι-Μπαρόζο: Ενα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα

Στην κοινή ανακοίνωση που συνέταξαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο αναφέρεται ότι «Μετά τη σημερινή έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του αναθεωρημένου οικονομικού προγράμματος, η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, προς τον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των δομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη».

Επρόκειτο για μία ψήφο εθνικής ευθύνης, αναφέρει το κείμενο. Αύριο, το βλέμμα της Ευρώπης θα στραφεί και πάλι στην Αθήνα, καθώς οι Έλληνες βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο για την υλοποίηση του προγράμματος. Η δεύτερη θετική ψήφος θα ανοίξει τον δρόμο προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης και θα επιτρέψει να επιταχυνθούν οι εργασίες για την έγκριση του δεύτερου πακέτου στήριξης, το οποίο θα δώσει στη χώρα τη δυνατότητα να αναπτερώσει τις ελπίδες του ελληνικού λαού».

Ικανοποίηση για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Την ικανοποίησή του για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Μπούζεκ αναφέρει ότι η εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται σε αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης έναντι της Ελλάδας ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, τώρα είναι κοινό μας καθήκον ως Ευρωπαίοι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Το ελληνικό κοινοβούλιο έδειξε υπευθυνότητα και τώρα είναι ευθύνη της ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό, αναφέρει ο Γ. Μπόυζεκ ο οποίος σημειώνει ότι «δεν βοηθούμε μόνο την Ελλάδα αλλά βελτιώνουμε τη σταθερότητα συνολικά του οικονομικού τομέα».

Τα επόμενα χρόνια, αυτή η ψηφοφορία μπορεί να εκληφθεί ως σημείο καμπή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ευρωβουλής.

Ισπανία: Iκανοποίηση για την έγκριση του μεσοπρόθεσμου

Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την Τετάρτη το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας (γνωστό ως μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής) θα μειώσει τις πιέσεις (που υφίστανται οι ευρωπαϊκές χώρες) από τις διεθνείς χρηματαγορές, τόνισε σε δηλώσεις του την Τετάρτη στη Μαδρίτη ο υπουργός Εργασίας της Ισπανίας, Βαλεριάνο Γκόμεθ.

Η έγκριση αυτού του «πακέτου» αποτελεί «καλά νέα για κράτη» όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και το Βέλγιο, «που υπέστησαν μεγαλύτερη πίεση απ τις χρηματαγορές, εξαιτίας των (οικονομικών) προβλημάτων της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Γκόμεθ.


Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement