Πριν από μερικά χρόνια, η σημερινή υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τότε Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» (18.11.2001), είχε προτείνει την καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην χώρα μας.
Οι τότε αντιδράσεις του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαπα και, κυρίως, η οργή της ελληνικής κοινωνίας για την …πρωτοποριακή πρόταση, είχαν υποχρεώσει την «προχωρημένη» σκέψη της πολυπράγμονος Επιτρόπου σε θεαματική αναδίπλωση…
Σήμερα, τα πράγματα έχουν «βελτιωθεί». Όπως επισημαίνει με σχετική ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Επικρατείας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γρ. Αποστολάκος, στην επίσημη ιστοσελίδα της «Ανοικτής Διακυβέρνησης» http://opengov.gr, την οποία χειρίζεται το γραφείο του πρωθυπουργού, στην φόρμα υποβολής υποψηφιοτήτων για την πλήρωση κυβερνητικών θέσεων, αναφέρονται τα Αρβανίτικα, τα Βλάχικα και τα Ποντιακά, ως γλώσσες διακριτές από την Ελληνική, τις οποίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δηλώσει ότι γνωρίζει είτε ως μητρική, είτε ως δεύτερη μητρική, είτε και ως ξένη γλώσσα!!!
Είναι άγνωστο τίνος πνευματικού ξυλοσχίστη επινόηση αποτελεί αυτός ο «προοδευτικός» διαχωρισμός της ποντιακής διαλέκτου από την ελληνική γλώσσα και η αναφορά των λοιπών διαλέκτων ως γλωσσών, την στιγμή μάλιστα, που, μεταξύ αυτών, δεν συμπεριλαμβάνεται η Πομακική γλώσσα, της οποίας την ύπαρξή αρνείται, ως γνωστόν, πεισματικά η Τουρκία, η οποία, για τους δικούς της επεκτατικούς σκοπούς, δεν αναγνωρίζει την διακριτή εθνοτική υπόσταση των Πομάκων της Θράκης….
Είναι γνωστό ότι η σημερινή κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου δεν διακρίνεται για τέτοιου είδους ευαισθησίες. Όπως είναι γνωστή και η απόλυτη σιωπή της στην επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα, τελευταία εκδοχή της οποίας υπήρξε η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Επικρατείας Εγκμέν Μπαγίς και της Εμινέ Ερντογάν στην Θράκη.
Το βέβαιον είναι ότι το υψηλόβαθμο στελεχιακό δυναμικό του ΠαΣοΚ δεν δυσκολεύεται να «πρωτοτυπήσει» σε ζητήματα που οι εθνικές μας ευαισθησίες απαιτούν περισσότερη σοβαρότητα, μεγαλύτερη υπευθυνότητα και σαφώς αποφασιστικότερη αντίδραση. Όμως, τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση, της οποίας ο αντιπρόεδρος, αυτός που κάποτε ζητούσε από τον αέρα να πάρει την ελληνική σημαία από τα Ίμια, δηλώνει, σήμερα, χωρίς αιδώ, ότι πρέπει να αφήσουμε του Μακεδόνες (δηλαδή τους Σκοπιανούς) να λέγονται όπως θέλουν…
--Ο κ. Διονύσης Κ. Καραχάλιος είναι Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος, Νέας Δημοκρατίας