http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Κ. Παπούλιας... Σε καλό δρόμο... Αλλά «Έχει ακόμα πολλή δουλειά» !


   

«Μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές» και «σημαντικό σταθμό που δείχνει τη θετική πορεία της χώρας»,
χαρακτήρισε την απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Παπούλιας, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό με τη φράση «κάτι κινείται», ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης και για την στάση του γαλλογερμανικού μετώπου.

 «Και η μία πλευρά και η άλλη είχαν διαφορετική προσέγγιση, αλλά αυτό συνέβαλε τελικά και στη δική μας δυνατότητα να συζητήσουμε για ένα ευρύτερο πακέτο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως «αναγνωρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, ότι ο ελληνικός λαός πράγματι έχει κάνει θυσίες και ότι αυτό έπρεπε να επιβραβευθεί, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι τελείωσε ο αγώνας τον οποίο έχουμε να κάνουμε».

Έκανε δε λόγο για αναγνώριση της πορείας που έχει κάνει, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός και για ένα «μήνυμα ασφάλειας προς τις αγορές, ότι την Ελλάδα θα την στηρίξουμε στην πορεία που έχει αποφασίσει να πάει». Κατέληξε πάντως λέγοντας ότι «έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε προς το καλύτερο και της οικονομίας, αλλά και των πολιτών».

«Έχει ακόμα πολλή δουλειά», συμφώνησε ο κ. Παπούλιας.

Εξερχόμενος ο κ. Παπανδρέου, δήλωσε πως υπάρχει σημαντικός πλούτος που μπορεί να αξιοποιηθεί για να βγει η Ελλάδα από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.

Επίσης, σημείωσε ότι η χώρα μας κέρδισε μία μεγάλη μάχη, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται.

«Ανάσα» για spread – Χρηματιστήριο

Με μεγάλη πτώση των spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και σημαντική άνοδο στο χρηματιστήριο της Αθήνας υποδέχθηκαν οι αγορές τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, το spread υποχωρεί κάτω από τις 900 μονάδες βάσης (από 978 που έκλεισε την Παρασκευή), ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει κέρδη της τάξης του 5,5%, με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα πάντως, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5% το 2010. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν στην Ελλάδα ανήλθε σε 224,5 δισ. ευρώ, από 235 δισ. ευρώ το 2009 και αποδίδεται στη μείωση κατά 4,9% των καταναλωτικών δαπανών, τη μείωση των επενδύσεων κατά 12,3%, τη μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 4,9% και την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 3,8%.

Στο 1 δισ. 171 εκ ευρώ μειώθηκε το ταμειακό έλλειμμα της χώρας το πρώτο δίμηνο του έτους έναντι 1,6 δισ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας τα έσοδα του προϋπολογισμού μειώθηκαν στα 7,6 δισ. ευρώ έναντι 8,4 δισ. ευρώ πέρυσι, ενώ οριακή αύξηση κατέγραψαν οι δαπάνες.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς απέδωσε την υστέρηση των εσόδων στην ύφεση της αγοράς, αλλά και σε συγκυριακούς λόγους, ενώ παραδέχθηκε ότι τους δύο πρώτους μήνες του έτους υπήρξαν μειωμένη έλεγχοι που οφείλεται κυρίως στη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών.

πηγή: skai.gr 

Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement