Υπέρ της άποψης ότι το Δηµόσιο πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο στα δίκτυα της ΔΕΗ, του φυσικού αερίου και της ΕΥΔΑΠ τάσσεται η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Τίνα Μπιρµπίλη.
Με συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» επισηµαίνει ότι στην παρούσα φάση δεν ενδείκνυται η διάθεση πακέτου µετοχών της ΔΕΗ στο πλαίσιο των προγραµµατιζόµενων αποκρατικοποιήσεων, ενώ σε σχέση µε την αξιοποίηση του Ελληνικού παρατηρεί πως το σχέδιο πρέπει να περιλαµβάνει τη δηµιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και τη διάθεση εκτάσεων για πράσινο σε υποβαθµισµένες περιοχές της Αθήνας. Οσο για τις επιθέσεις που δέχεται ακόµη και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει, όπως λέει, να συνεισφέρει στο «σίριαλ» και χαρακτηρίζει µίζερες προσεγγίσεις εκείνες που προωθούν την οικοδόµηση κάθε σπιθαµής γης.
Κυρία Μπιρµπίλη, έχετε γίνει αρκετές φορές στόχος και µέσα από την κυβέρνηση και µέσα από την Κοινοβουλευτική Οµάδα. Σας ενοχλεί αυτό;
Αρνούµαι να συνεισφέρω στη δηµιουργία και τη διατήρηση «σίριαλ» που έχουν στόχο τον αποπροσανατολισµό από τα πραγµατικά θέµατα. Αυτό που έχει σηµασία είναι οι θέσεις και οι προσεγγίσεις. Χρειαζόµαστε ως χώρα πολλές και βαθιές τοµές, διότι δυστυχώς επί πολλά χρόνια δεν αντιµετωπίσαµε τα πραγµατικά προβλήµατα. Αντίθετα, τα κουκουλώναµε. Προσπαθώ να µένω προσηλωµένη στους κυβερνητικούς στόχους που συµπεριλαµβάνονται στις αρµοδιότητες του υπουργείου. Αυτό που µε ενοχλεί είναι η επιστροφή σε αναπτυξιακά πρότυπα, τα οποία αποδεδειγµένα έχουν αποτύχει και, αφενός, έχουν τροφοδοτήσει τη βαθιά κρίση που βιώνουµε ως τόπος, αφετέρου, αναπαράγουν µίζερες προσεγγίσεις. Ως παράδειγµα θα ήθελα να αναφέρω την προσέγγιση που προωθεί την οικοδόµηση κάθε σπιθαµής της χώρας, µε τον ισχυρισµό ότι έτσι θα δοθεί δυναµισµός στον οικοδοµικό κλάδο. Είναι ένας εύκολος τρόπος, ένα άλλοθι για να µην κάνουµε τίποτα. Το µέλλον όµως του οικοδοµικού κλάδου είναι συνδεδεµένο µε νέες τεχνογνωσίες, δεξιότητες και οικοδοµικά υλικά. Οι παρεµβάσεις που αφορούν την εξοικονόµηση ενέργειας είναι αυτές που εγγυώνται οικοδοµική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας.
Τελικά, στον νόµο για τις περιοχές Natura έχετε υποχωρήσει ή σας ικανοποιεί η τελική µορφή του;
Προφανώς δεν είναι η αρχική θέση. Η ρύθµιση όµως είναι ένα µεγάλο βήµα για τον περιορισµό της δόµησης και την προστασία των περιοχών Natura. Ανοιξε ένας διάλογος σε επίπεδο Βουλής και κοινωνίας για την εκτός σχεδίου δόµηση στην Ελλάδα.
Το θέµα µε τα αυθαίρετα («τακτοποίηση») έχει κλείσει οριστικά ή το ανοίγει δειλά δειλά το υπουργείο Οικονοµικών;
Το θέµα της νοµιµοποίησης των αυθαιρέτων έχει κλείσει, όπως έχει κρίνει και το Συµβούλιο της Επικρατείας, από την ψήφιση του νόµου Τρίτση τη δεκαετία του ‘80. Ακόµα και να ήθελε κάποια κυβέρνηση να ξανανοίξει το θέµα αυτό, δεν θα µπορούσε.
Να βελτιώσουµε την ποιότητα ζωής σε όλη την πρωτεύουσα
Tο τελευταίο διάστηµα γίνεται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης µεγάλη συζήτηση για την αξιοποίηση του Ελληνικού. Ποια είναι η δική σας πρόταση;
Στόχος µας είναι νασυνεισφέρουµε ουσιαστικά στον ενδοκυβερνητικό διάλογο, από τον οποίο θα προκύψει η τελική θέση. Οιπροτάσεις που προωθούµε συνδέονται αποκλειστικά και µόνο µε τη µεγιστοποίηση του δηµόσιου οφέλους από την αξιοποίηση του Ελληνικού. Αναφερόµαστε σε µια από τις πιο προνοµιακές ευρωπαϊκές εκτάσεις, σε µια πόλη που έχει πολύ µεγάλη παγκόσµια αναγνωρισιµότητα και έτσι αντιµετωπίζουµε ως κυβέρνηση µια µεγάλη πρόκληση. Μιαπρόκληση που έχει πολλές διαστάσεις, κυρίαρχες εκ των οποίων είναι η προσπάθειά µας να βελτιώσουµετην ποιότητα ζωής των κατοίκων της πρωτεύουσας, να σηµατοδοτήσουµε διεθνώς ότι είµαστε σε θέση να σχεδιάσουµε και να υλοποιήσουµε σύγχρονες και πράσινες αναπτυξιακές παρεµβάσεις, να αρχίσουµε διάλογο µε τους κατοίκους τηςπρωτεύουσας για να νιώσουνόλοι ότι ο σχεδιασµός τούς αφορά.
Αληθεύει ότι έχετε κάποιες ενστάσεις ως προς το ποσοστό που θα δοθεί για το πράσινο;
Η αξιοποίηση του Ελληνικού πρέπει να λάβει υπόψη και τηδηµιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό, αλλά και τη διάθεση εκτάσεων για πράσινο σε άλλες υποβαθµισµένες περιοχές της Αθήνας. Η εµµονή σε κάποια στατικά ποσοστά δεν θα αποτελούσε ουσιαστική συνεισφορά στον διάλογο. Το σηµαντικό λοιπόν είναι να φροντίσουµε ώστε ηαξιοποίηση του Ελληνικού να δηµιουργήσει υπεραξίες που θα επιτρέψουν τη µέγιστη δυνατή διάθεση χώρων για πράσινο, αλλά και άλλων κοινόχρηστων χώρων που θα διατεθούν για πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, τεχνολογικούς και κοινωνικούς σκοπούς. Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν αναφέρθηκα στη µεγιστοποίηση του δηµόσιου οφέλους.
Τι είδους κίνητρα θα δοθούν για να επιστρέψουν οι πολίτες στο κέντρο της Αθήνας;
Προϋπόθεση είναι να υπάρξουν οι συνθήκες για ασφαλές, ενδιαφέρον και ζωντανό περιβάλλον µε ελκυστικές λειτουργίες. Τα αιτήµατα για εξοικονόµηση χρόνου από τις µετακινήσεις και εύκολη προσβασιµότητα σε υπηρεσίες και σε αγαθά µε ποιότητα µπορούν να ικανοποιηθούν στο κέντρο της πόλης. Η συµβολή µας αφορά την αναβάθµιση της ποιότητας του δηµόσιου χώρου και του δοµηµένου περιβάλλοντος, αρχίζοντας από εκεί όπου εµφανίζονται τα ακραία φαινόµενα. Θα κινηθούµε σε δύο άξονες: αναπλάσεις εστιώνµε πολλαπλασιαστικό όφελος, π.χ. στις πλατείες Θεάτρου, Αγίου Παντελεήµονα και Αττικής, και προσέλκυση ενδιαφέροντος γιατην αναβάθµιση κτιρίων στις δύσκολες περιοχές. Στόχος είναι να συγκρατηθούν όσοι έχουν αποµείνει, να επαναχρησιµοποιηθούν τα ακίνητα µε µείξη πληθυσµού και χρήσεων, µε εγκατάσταση δηµοσίων υπηρεσιών και κατοικίας ακόµη και εκείόπου παραδοσιακά δεν υπήρχε. Για να επιτευχθεί αυτή η αναζωογόνησηχρειάζεται συνδυασµός σύγχρονων θεσµικών εργαλείων και σηµαντικών οικονοµικών κινήτρων σε στενή συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών. Κίνητρα και επιδεικτικά έργα µπορεί να δηµιουργήσουν συνθήκες για την αναστροφή της αποσάθρωσης. Για αυτές τις δράσεις µας θα ενηµερωθείτε πολύ σύντοµα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
«Να µην πωληθούν τώρα ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικό αέριο»
Το επόµενο διάστηµα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το πρόγραµµα των αποκρατικοποιήσεων. Θεωρείτε ότι η ΔΕΗ θα µπορούσε να περιλαµβάνεται στους υπό πώληση οργανισµούς;
Το σηµαντικό θέµα σήµερα είναι η αναδιοργάνωση της ΔΕΗ, µε στόχο τον εκσυγχρονισµό και την ανασυγκρότηση της επιχείρησης. Οι παρεµβάσεις αυτές αφορούν την αποτελεσµατική λειτουργία της, τον εξορθολογισµό και τη διαφάνεια των δαπανών της και το επενδυτικό πρόγραµµά της, µε παράλληλη άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς. Μόνο έτσι θα µπορέσει η επιχείρηση να αναπτύξει τον απαραίτητο δυναµισµό που θα της επιτρέψει να καταστεί σηµαντικός περιφερειακός παίκτης σε ενεργειακά θέµατα. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστεί σηµαντικό όφελος για τους καταναλωτές και ταυτόχρονα όφελος για τους µετόχους της επιχείρησης.
Οσον αφορά το ερώτηµά σας, βρισκόµαστε σε µια ιδιαίτερη χρονική στιγµή η οποία χαρακτηρίζεται από τις γενικότερες οικονοµικές συνθήκες, τη χαµηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσµα της ύφεσης και τις αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο, στην Ελλάδα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ως αποτέλεσµα, η αξία της ΔΕΗ όπως αποτιµάται χρηµατιστηριακά είναι σαφώς υποτιµηµένη. Θεωρώ λοιπόν ότι δεν ενδείκνυται ως χρόνος προβληµατισµού για τη διάθεση πακέτου µετοχών της επιχείρησης.
Πιστεύετε ότι κάποιοι οργανισµοί πρέπει να εξαιρεθούν από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων;
Δεν πρέπει να είµαστε δογµατικοί. Ωστόσο, σε βασικά δίκτυα όπως αυτά του ηλεκτρισµού, των υδάτων και του φυσικού αερίου, είναι καλό ο έλεγχος να ανήκει στο Δηµόσιο ώστε όταν βγούµε από την κρίση να έχουµε µια στρατηγική υποδοµή για να δηµιουργήσουµε την προοπτική της ανάπτυξής µας.
Σε ποια φάση βρίσκεται το ζήτηµα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας; Προς ποια κατεύθυνση κινείστε;
Τρία είναι τα µεγάλα ζητήµατα σήµερα: η αλλαγή του ενεργειακού µείγµατος της χώρας µας µέχρι το 2020, ο εξωστρεφής προσανατολισµός της ΔΕΗ προς όφελος της οικονοµίας µας και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος του καταναλωτή. Οι παρεµβάσεις για την απελευθέρωση της ενέργειας δεν απορρέουν από την υλοποίηση υποχρεώσεων που µας επιβάλλονται από το Μνηµόνιο. Αυτό είναι ανακριβές. Αντίθετα, αποτελούν προεκλογικές επιλογές και δεσµεύσεις µας. Ηδη το 2010 έγιναν βήµατα για την απελευθέρωση τιµολογίων της ΔΕΗ µε την παράλληλη άρση των στρεβλώσεων και των αφανών επιδοτήσεων µεταξύ οµάδων καταναλωτών, µε πρόβλεψη για τους κοινωνικά και οικονοµικά ευάλωτους συµπολίτες µας. Σύντοµα θα συζητηθεί στη Βουλή νοµοσχέδιο του υπουργείου για τη συµµόρφωση της χώρας µας προς το τρίτο ενεργειακό πακέτο, το οποίο αφορά τη νέα δοµή της αγοράς ενέργειας. Πολύ σύντοµα επίσης, ως αποτέλεσµα συζητήσεων µε τη Διεύθυνση Ανταγωνισµού της Επιτροπής, πιστεύουµε ότι θα προκύψει βιώσιµη φιλική λύση για το θέµα της λιγνιτικής παραγωγής.
Από κοινού µε άλλους έξι υπουργούς της Ε.Ε. συνυπογράψατε τη συµφωνία για 30% µείωση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα µέχρι το 2020. Είναι εφικτός αυτός ο στόχος για µια χώρα που διέρχεται από µεγάλη οικονοµική κρίση;
Η δέσµευσή µας δεν αφορά τις διεθνείς διαπραγµατεύσεις για το κλίµα, αλλά έγινε για να δείξουµε ότι εµείς οι επτά χώρες ανησυχούµε περισσότερο για το παγκόσµιο περιβάλλον. Η πρωτοβουλία σχετίζεται µε την προοπτική ενός νέου αναπτυξιακού µοντέλου, αυτό τηςπράσινης ανάπτυξης που µπορεί να κάνει την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική. Υπό αυτή την έννοια, η χώρα µας θα µπορέσει να διατηρήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήµατα. Η πρωτοβουλία θα έχει και συνέχεια.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ On-line