Ένα κατακόκκινο τρυφερό φρουτάκι βουτά με λαχτάρα σε ένα πελώριο βουνό σαντιγί. Δεκάδες κόκκινες καρδούλες κολυμπούν σε μια πισίνα κονιάκ, ζάχαρης και χυμού!
Το μακρόστενο πιρουνάκι ενός fondue οδηγεί τη στρογγυλή κατακκόκινη μπαλίτσα σε γυαλιστερή σοκολατένια όαση!
Ναι, η φράουλα ανεβάζει τη λίμπιντο, ευφραίνει τον ουρανίσκο και δίνει υπέροχη γεύση όπου κι αν χρησιμοποιηθεί. Και το καλύτερο; Δεν έχει πολλές θερμίδες, βοηθά τον οργανισμό στην πιο γρήγορη καύση του λίπους, τον ομορφαίνει και τον προστατεύει από μια σειρά ασθενειών.
Κάθε πράμα στον καιρό του και η φράουλα την Άνοιξη....
Βρίσκεις φράουλες, τις οποίες μεταξύ μας τις πληρώνεις "χρυσάφι", όλον το χρόνο. Οι διαιτολόγοι όμως είναι κατηγορηματικοί! Κάθε τρόφιμο καλό είναι να το καταναλώνει κανείς στην εποχή του. Έτσι, λοιπόν ο κολιός τον Αύγουστο και η φράουλα την Άνοιξη. Ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους των μανάβικων οι πρώτες φράουλες. Άλλωστε αν τις επιλέξεις τώρα που είναι είναι σε αφθονία και νόστιμες θα είναι και πολύ πιο φθηνές.
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου συστήνει επίσης να τις διαλέγεις από τους πάγκους με τα βιολογικά τρόφιμα. "Αν και πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η φράουλα είναι αρκετά επιβαρυμένη με λιπάσματα και φυτοφάρμακα γιατί ο φλοιός της είναι πολύ λεπτός και δεν την προστατεύει. Για αυτό και προτιμώνται οι βιολογικές φράουλες".
Φυσικά εκτός των άλλων θα πρέπει να τις ξεπλύνεις πολύ καλά. "Επιβάλλεται πολύ καλό πλύσιμο, προσεκτικά και χωρίς να έχουμε κόψει το κοτσανάκι της προστατεύοντας έτσι τις βιταμίνες που περιέχει" εξηγεί η κα. Ρούντου.
Και σέξι και αδύνατη...
Εκτός από το κατ' εξοχήν φρούτο του... έρωτα, η φράουλα σέβεται και τη γραμμή σου. Το ότι η φράουλα είναι πλούσια σε βιταμίνη C το γνωρίζεις. Έχει περισσότερη ακόμη και από το πορτοκάλι. Πρόσφατα όμως, οι έρευνες έδειξαν πως αυτή της η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τις καύσεις. Η αυξημένη ποσότητα της βιταμίνης αυτής στο αίμα έχει ως αποτέλεσμα την καύση περισσότερου λίπους, τόσο όταν κάθεσαι αναπαυτικά στον καναπέ σου, όσο και όταν κάνεις γυμναστική. Άλλωστε ένα φλιτζάνι φράουλες έχει μόλις 50 θερμίδες και σε υπερκαλύπτει σε βιταμίνη C!
Ο φυσικός "ερυθρός" Σταυρός
Το κόκκινο χρώμα της σου αποκαλύπτει την ευεργετιική της δράση στην υγεία. "Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι φράουλες βοηθούν στην καλή λειτουργία της χολής, των νεφρών και των αρθριτικών" εξηγεί η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου.
"Επίσης, μάχονται κατά του καρκίνου και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αναλυτικότερα, βοηθούν στην καταπολέμηση της αναιμίας και στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, καταπολεμώντας τη δυσκοιλιότητα και κάλιο για την καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης".
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κάποια άτομα πρέπει να δείξουν προσοχή στην κατανάλωσή τους. Λόγω των σπορίων που έχουν στο φλοιό τους επηρεάζουν τα άτομα που έχουν έλκος, φλεγμονές εντέρου και σπαστική κολίτιδα, ενώ να σημειώσουμε ότι μερικές φορές προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Γλυκιά και ευαίσθητη...
Η φράουλα είναι από τα πιο ευαίσθητα φρούτα. "Κάλο είναι οι φράουλες που αγοράζουμε να καταναλώνονται άμεσα μιας και πρόκειται για ευπαθές φρούτο" αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Ρούντου.
Απόλαυσέ τες ως έχουν, βουτηγμένες σε μαύρη σοκολάτα ή σε φρέσκο σπανάκι σαλάτα. Αν δεν μπορέσεις να τις καταναλώσεις αμέσως, καθάρισε τις φράουλες από τα φυλλαράκια και πάγωσέ τες στην κατάψυξη. Θα σου ετοιμάσουν ένα τέλειο smoothie ή milkshake! Παρακάτω μπορείς να βρεις συνταγές με φράουλες για όλα τα γούστα!
πηγή: tlife.gr