http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

NY Times: Τράπεζες και Wikileaks...

NY Times: Τράπεζες και Wikileaks 

H διάσημη, πλέον, ιστοσελίδα "διαρροών" η Wikileaks μπορεί να μην έχει καταδικαστεί για κάποιο έγκλημα... 
 

από την αμερικανική δικαιοσύνη, παρά τη δημοσιοποίηση 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων, η οικονομική βιομηχανία όμως δε φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της, γράφουν οι New York Times.

Visa, MasterCard και PayPal ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν σε καμία διαδικασία σχετικά με συναλλαγές πουαφορούν τον ιστότοπο, όπως και η Bank of America νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία οι τράπεζες μπορούν να επιλέξουν με ποιον συνεργάζονται, υπό το φόβο παρανόμων δραστηριοτήτων κάποιων εταιρειών.

Το να μπλοκάρει, όμως μια τράπεζα τιε συναλλαγές με μία νόμιμη εταιρεία φαίνεται παράλογο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν να αποκλείουν εταιρείες που δεν "συμπαθούν", αποκόβοντάς τες ουσιαστικά, από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Το ζήτημα είναι ότι οι τράπεζες δεν είναι σαν τις άλλες επιχειρήσεις, αφού διαχειρίζονται το σύστημα πληρωμών. Γι αυτό και υπάρχει τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης από τις κυβερνήσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πάντως, το γεγονός ότι οι αποφάσεις αποκλεισμού του Wikileaks ήρθαν μετά από την προαναγγελία του ιδρυτή του ιστοτόπου για αποκαλύψεις σχετικά με τη διαφθορά στην οικονομική βιομηχανία μέσα στο 2011. Το 2009, o Julian Assange είχε αναφέρει ότι ο ιστότοπός του είχε στα χέρια του έναν σκληρό δίσκο μεγαλοστελέχους της Bank οf America.

Προκαλεί προβληματισμό πάντως το τι θα συνέβαινε εάν οι μεγάλες τράπεζες αποφάσιζαν να μπλοκάρουν κάποιο οργανισμό (πχ εφημερίδα) που θα απειλούσε τα συμφέροντά τους. Σίγουρα αυτή η απόφαση δεν θα πρέπει να αφορά μόνο τις τράπεζες, αλλά και την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement