Ο υπουργός Οικονομικών, σε παρέμβασή του χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, δήλωσε ότι, με βάση το πρόγραμμα που έχει εκπονήσει με την Τρόικα, το κράτος θα πρέπει να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ εντός του έτους από τους φόρους στα ακίνητα.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «το να μην κάνω τίποτα, σημαίνει χρεοκοπία». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να πει ότι το φορολογικό βάρος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι το μικρότερο στην Ευρώπη, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης, άλλαξε την αρχική του τοποθέτηση, λέγοντας ότι οι φόροι ακινήτων στην Ελλάδα δεν διαφέρουν και πολύ από αυτούς που επιβάλλονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό όμως που προξένησε αίσθηση, ήταν η τοποθέτησή του στις αναφορές των κ.κ. Μάκη Βορίδη και Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, απαντώντας, σε σχετική ερώτηση «αν κάνουν λάθος τα δύο στελέχη του κυβερνώντος κόμματος»: «Ναι, κάνουν λάθος, αγνόησαν την ανακοίνωση του υπουργείου».
Σε μια προσπάθεια δε, να «λειάνει» κάπως τις έντονες αντιδράσεις, είπε ότι θα υπάρξουν, στο μέτρο του δυνατού, μειώσεις στο φόρο μεταβίβασης των ακινήτων.
Τέλος, βλέποντας προφανώς τις μεγάλες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στις τάξεις των βουλευτών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, είπε ότι ο διάλογος και η διαβούλευση θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό και δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα οι τελικές αποφάσεις.
Νωρίτερα, στη Βουλή, σκληρή κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρους στα ακίνητα είχε ασκήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, φέρνοντας με τον τρόπο αυτό στην επιφάνεια την δυσφορία που επικρατεί στην ΚΟ του κόμματος για ορισμένες επιλογές του οικονομικού επιτελείου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης είπε «δεν γίνεται να περιμένουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση να τη φέρουν οι φόροι στα ακίνητα. Είναι λάθος πολιτική και δεν θα φέρει έσοδα…».
Νωρίτερα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που το τελευταίο διάστημα εκφράζει ισχυρές ενστάσεις για το φορολογικό είπε πως «το 2013 θα είναι το έτος της δήμευσης της ακίνητης περιουσίας».
Σημείωσε δε πως «το 2013 μπορεί να μείνει στην ιστορία ως ένα έτος το οποίο οι πολίτες θα το αντιλαμβάνονται ως έτος δήμευσης της ακίνητης περιουσίας τους», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι παράλογο να συσσωρεύονται σε μία χρονιά πέντε φόροι: Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2010, του 2011, του 2012, το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ο καινούργιος φόρος, ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τους υπόλοιπους. Προσθέστε σ’ αυτό και τους δημοτικούς φόρους και τη φορολογία από τα ενοίκια για κάποιον ο οποίος νοικιάζει το ακίνητό του και θα διαπιστώσουμε γιατί σήμερα τόσοι πολλοί πολίτες έχουν πραγματικό πρόβλημα, πραγματική αδυναμία πληρωμής των φορολογικών τους υποχρεώσεων».