http://www.mrkteo.gr/

Τρίτη

Αναπόφευκτη η ελληνική έξοδος από το Ευρώ αν..

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρώπη είναι ακόμη μακριά από την εύρεση μιας κοινής φόρμουλας για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κρίσης χρέους στην Ελλάδα, με το ΔΝΤ να επιμένει σε ένα κούρεμα επί της αρχής ότι η Αθήνα οφείλει στους πιστωτές της, ενώ οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση λόγω των πολιτικών επιπτώσεων.
Η σειρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόσυρση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και ένα τέλος στη χρηματοδότηση της Αθήνας από το Ταμείο. Και ενώ η Ευρώπη μπορεί να πάρει από το ΔΝΤ μέρος του δανεισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα, η άρνηση αναδιάρθρωσης του χρέους θα έχει ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο χάσμα που θα είναι αδύνατο να συμπληρωθεί. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα ωθήσουν τις κυβερνήσεις τους να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και η χώρα θα χρεοκοπήσει και θα αναγκαστεί να τυπώσει το δικό της νόμισμα.

Έτσι, το ερώτημα είναι αν η Γερμανία και η καγκελάριος της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει το μεγαλύτερο λόγο για την τύχη της ζώνης του ευρώ, πραγματικά πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, όπως η ίδια διακηρύσσει επανειλημμένως. Εάν όντως το πιστεύει, θα πρέπει να πάει στο γερμανικό κοινοβούλιο και να ζητήσει έγκριση για μια ελληνική απομείωση του χρέους, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητές της για επανεκλογή το επόμενο έτος.

Αλλά η εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι εξίσου εκρηκτική. Μια ελληνική έξοδος θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει πριν από τις γερμανικές εκλογές και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλες διασωθείσες χώρες όπως η Πορτογαλία και σύντομα η Ισπανία μπορεί να είναι καταστροφικές. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν περιγράψει ένα τέτοιο σενάριο ως το «τέλος της ζώνης του ευρώ» και αν κρίνουμε από τον αργό ρυθμό και την αναποφασιστικότητα που το Eurogroup έχει δείξει μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ηπείρου, αυτό μπορεί να είναι το ζήτημα.

Επομένως η ανάγκη για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της ζώνης του ευρώ και το ΔΝΤ είναι υψίστης σημασίας. Το ΔΝΤ ως βασικός πιστωτής δεν μπορεί να δεχθεί δικές του απώλειες στο ελληνικό πρόγραμμα και πρέπει να πείσει τα δυσαρεστημένα μέλη από τον αναδυόμενο κόσμο που δάνεισαν χρήματα, να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ώστε το χρέος της χώρας να είναι βιώσιμο. Για να συμβεί αυτό, περίπου 50 δισ. ευρώ (65.000.000.000 δολάρια) θα πρέπει να διαγραφούν από το γιγαντιαίο χρέος της Ελλάδας και η απόφαση για την εν λόγω δράση, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ανοχής είναι σαφώς στο γήπεδο της Ευρώπης.

Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι Ευρωπαίοι μπορούν να το πραγματοποιήσουν. Ένας περιλαμβάνει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, έναν πρόσφατα ενεργοποιημένο μηχανισμό διάσωσης που θα αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία πρόκειται να κοστίσει ? 50 δισεκατομμύρια, αντί το ποσό αυτό να προστεθεί στο χρέος της χώρας. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχτεί τις απώλειες από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει. Αλλά και οι δύο επιλογές πηγαίνουν ενάντια στις υπάρχουσες χάρτες και δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να αλλάξουν οι κανόνες.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα. Η Αθήνα περιμένει με αγωνία την απόφαση της τρόικας των πιστωτών - της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ - να εγκρίνει την αποδέσμευση της πληρωμής ? 31 δισεκατομμυρίων του δανείου, ώστε να παραμείνει στην επιφάνεια. Συνηθίζεται με τους πιστωτές να ζητούν από την Αθήνα μια ακόμη σειρά οδυνηρών περικοπών λιτότητας που η χώρα δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά και το ΔΝΤ δηλώνει ανοιχτά ότι δεν θα υπογράψει για την πληρωμή δανείου πριν γίνει ένα κούρεμα.

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα και να διατηρήσει ανέπαφη την ευρωζώνη αντιμετωπίζουν σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκλησή τους. Μετά από δύο χρόνια που «ηγόραζαν αγρό» ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα με κάποιο τρόπο, ο χρόνος της αναμέτρησης έχει έρθει.

badmoney.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement