http://www.mrkteo.gr/

Τρίτη

Θεσσαλονίκη: "Χάθηκαν" 100.000 διανυκτερεύσεις Ελλήνων-Oι Ισραηλινοί μας γυρίζουν την "πλάτη"


Περίπου 100.000 διανυκτερεύσεις Ελλήνων τουριστών, σε σχέση με πέρυσι, απώλεσε η Θεσσαλονίκη στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, ενώ σημαντική μείωση κατέγραψε και ο αριθμός των ξένων επισκεπτών της πόλης, ιδίως των Ισραηλινών (-39,10%, έναντι αύξησης 464,9% το 2011, σε σχέση με το 2010).
Μειωμένες ήταν και οι διανυκτερεύσεις Βαλκάνιων (με εξαίρεση τους επισκέπτες από την πΓΔΜ), ενώ κόπωση παρατηρήθηκε και στον ρυθμό αύξησης των Τούρκων τουριστών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).
Συνολικά, η πτώση στις διανυκτερεύσεις Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 έφτασε το -8,27% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επιβεβαιώνοντας -σύμφωνα με την ΕΞΘ- και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις (έναντι αύξησης 8% πέρυσι, σε σχέση με το 2010).

Η οικονομική κρίση 
Η μείωση του αριθμού των Ελλήνων, που για δεκαετίες αποτελούσαν τους κύριους τροφοδότες του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, έχει πλέον πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις. Το φαινόμενο είναι –σύμφωνα με την ΕΞΘ- λογικό, εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξαιρέτως, όπως και στην επιχειρηματικότητα.
Ο εγχώριος τουρισμός είναι αυτός που δέχεται από το 2009 και μετά, τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της ύφεσης. Μόνο στο φετινό οκτάμηνο, οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων μειώθηκαν σε 515.080, έναντι 612.379 το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τα σκουπίδια «τρομάζουν»
Σοβαρό «χτύπημα» δέχθηκε και η πρώτη εθνικότητα αλλοδαπών με βάση τα περσινά στοιχεία της ΕΞΘ, δηλαδή οι τουρίστες από το Ισραήλ.
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη διανυκτέρευσαν 18.568 λιγότεροι Ισραηλινοί σε σχέση με πέρυσι. «Η μείωση αυτή θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και να αναζητήσουμε τα αίτια, γιατί παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για την προσέλκυση Ισραηλινών, ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά είναι ορατός», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΕΞΘ, η οποία δεν αναφέρεται στα πιθανά αίτια αυτής της πτώσης.
Πάντως, σύμφωνα με έγγραφο του προϊσταμένου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στο Ισραήλ, Σπύρου Βαλλιάνου, που παρουσιάστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο, «... από το Ισραήλ υπάρχει ανάσχεση των κρατήσεων για τη Θεσσαλονίκη αφού εσείς δεν δείχνετε κανέναν ενδιαφέρον για την ποιότητα του προϊόντος που πουλάτε». Μάλιστα, στο έγγραφο επισυνάπτονταν φωτογραφίες, με στοίβες σκουπιδιών, που εστάλησαν στο γραφείο ΕΟΤ από δυσαρεστημένους επισκέπτες.
Μειωμένες όμως ήταν και οι διανυκτερεύσεις από πολίτες των Βαλκανίων, οι οποίοι παραδοσιακά έδιναν τουριστική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως οι Αλβανοί (-36,54%), οι Σέρβοι (-19,86%), οι Βούλγαροι (-7,87%) και οι Ρουμάνοι (-5,20%), με μόνη εξαίρεση τους κατοίκους της πΓΔΜ, οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση (22,33%).

agelioforos.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement