Σάββατο

la Republica - ''Ήρεμος, με πάθος, αλλά ψυχρός και με ατσάλινα νεύρα...ο ηγέτης της Ελληνικής Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας''alexis-tsipras
Αφιέρωμα της Ιταλικής εφημερίδας la Republica στο ένθετο Venerdi, στον επικεφαλή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξη Τσίπρα,
Η εφημερίδα σκιαγραφεί το προφίλ του πολιτικού ηγέτη που έχει μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων για την πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας μας, παγκοσμίως,

«Ήρεμος, με πάθος, αλλά ψυχρός στις δύσκολες στιγμές, κατάφερε να κρατήσει ατσάλινα νεύρα στη θαλασσοταραχή της ελληνικής αριστεράς, από τότε κιόλας, που, στα τριάντα τρία του, ανήλθε στον ρόλο του ηγέτη και σίγουρα δεν πρόκειται να χάσει τον έλεγχο τώρα», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και κλασσικός φιλόλογος Ματτέο Νούτσι.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ "κινδυνεύει" να κερδίσει τις εκλογές και να εξασφαλίσει τους πενήντα επιπλέον βουλευτές που δικαιούται το πρώτο κόμμα. Να έχει, δηλαδή, την ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση, η οποία, μέσα σε χίλιες αβεβαιότητες, θα θεωρεί δεδομένο ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την τρόικα πρέπει να ξανασυζητηθούν», τονίζει το ένθετο της "Λα Ρεπούμπλικα".

Σύμφωνα με τον κ. Νούτσι, «ο Τσίπρας δείχνει νηφάλιος», βάσει της λογικής σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Και η λύση αυτή, δεν βρίσκεται -είναι βέβαιος- στη δραματική οικονομική εξουθένωση των Ελλήνων».

«Πολλοί παραλληλίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, λόγω του πολιτικού του ένστικτου, της ρητορικής ικανότητας και της δύναμης με την οποία καταφέρνει να πιστεύει στις ικανότητες της χώρας. Όντως, καταφέρνει να βρει τις κατάλληλες λέξεις. Απλές και κατανοητές», προσθέτει το Venerdì.

O Iταλός αρθρογράφος, τέλος, σημειώνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στο παιχνίδι, με την βεβαιότητα ότι η χώρα χρειάζεται μια θέση ισχύος» και καταλήγει: «Η θέση του, ουσιαστικά, είναι η εξής: δεν πιστεύουμε να μας θέλετε πραγματικά έξω από το ευρώ, διότι οι πρώτοι που θα υπέφεραν, είστε εσείς, όλοι οι υπόλοιποι. Αλλάξτε στάση, λοιπόν και ας αρχίσουμε να συζητάμε, μαζί, για ανάπτυξη. Μια επικίνδυνη πρόκληση που μοιάζει με τόλμημα. Αλλά, και αυτήν τη φορά, η νηφαλιότητα του πρώην enfant prodige, τουλάχιστον φαινομενικά, είναι απόλυτη».
Share:

Advertisement