http://www.mrkteo.gr/

Τρίτη

Οι Έλληνες στρέφονται στο θεό...λόγω της οικονομικής κρίσης


Η προσέλευση στις εκκλησίες αυξήθηκε κατά πολύ το τελευταίο διάστημα καθώς οι Έλληνες επιστρέφουν στον οίκο του Θεού εν μέσω της οικονομικής κρίσης
"Υπάρχει μια έντονη στροφή στη θρησκεία για το λόγο ότι και η ίδια η κρίση προκαλεί τη θρησκευτική ανάγκη του ανθρώπου να αναζητήσει ελπίδα μέσα στην οριακότητα, μέσα στην οποία ζει καθημερινά" ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Ιωάννης Κουρεμπελές.

Ο κόσμος στρέφεται στον Θεό ώστε να μην κλειστεί στον εαυτό του και χάσει τις ελπίδες του. Τον τελευταίο χρόνο, όπως επισημαίνει και ο καθηγητής Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, Ηρακλής Ρεράκης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των πιστών στις εκκλησίας που ζητούν παρηγοριά. Ο ίδιος αποδίδει το γεγονός αυτό και στο ότι οι εκκλησίες έχουν ενεργοποιηθεί πολύ στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς, αφού οργανώνουν συσσίτια και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους απόρους, ενώ έχει ενταθεί και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, που προσφέρουν στο συνάνθρωπο τρόφιμα, ρούχα ή άλλα είδη.

"Είναι κάτι αξιοθαύμαστο και αξιόλογο. Μπορεί, όμως, να θεωρηθεί ως μία αρχή, καθώς από εκεί και πέρα είναι ζήτημα της επίσημης Εκκλησίας το πώς θα διαχειριστεί το θέμα" αναφέρει ο κ. Ρεράκης και δεν παραλείπει να αναφερθεί σε "περιπτώσεις που οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας απομάκρυναν τους πιστούς από κοντά τους".

Το ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Κουρεμπελέ, είναι αν εκεί που στρέφεται πλέον ο κόσμος υπάρχει προοπτική ή αν υπάρχουν ελλείμματα που θα ήταν καλό να συζητηθούν. Για το λόγο αυτό, το ζητούμενο είναι ο διάλογος, προκειμένου να καταφέρει η χριστιανική Εκκλησία να προτάξει τη δική της οντολογία, εκείνη της πνευματικότητας και της ανοιχτής προσφοράς, μακριά από ακρότητες και σχετικοποιήσεις.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement