http://www.mrkteo.gr/

Τετάρτη

Αναζητήσεις μέσω HTTPS από τον Firefox


Free Firefox Wallpaper
Με προεπιλεγμένο πρωτόκολλο HTTPS θα είναι στις επόμενες εκδόσεις του Firefox οι αναζητήσεις στο Google

Η αλλαγή υπάρχει ήδη στην πειραματική «nightly» έκδοση του browser και λογικά θα το δούμε σύντομα και στις σταθερές εκδόσεις.
Θεωρητικά πρόκειται για σημαντική αλλαγή ασφαλείας αφού δεν θα επιτρέπει σε τρίτους που παρακολουθούν μια σύνδεση να δουν τι αναζητά ο χρήστης.
Ακολουθεί μάλιστα αντίστοιχη ενέργεια από πλευράς Google η οποία πρόσθεσε υποχρεωτική κρυπτογράφηση στις αναζητήσεις των συνδεδεμένων μελών της μέσω SSL. Εάν λοιπόν στους χρήστες αυτούς προστεθεί και το περίπου 25% του μεριδίου που κατέχει ο Firefox στην παγκόσμια αγορά των browsers, η ασφαλής αναζήτηση θα φτάσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό των χρηστών του Διαδικτύου.
Σε κάθε περίπτωση εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Chrome που ανήκει στην ίδια τη Google δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο.
Όπως αναφέραμε, αν και θεωρητικά αποτελεί σημαντική αλλαγή, στην πραγματικότητα η ασφαλής αναζήτηση δεν βελτιώνει σημαντικά την ασφάλεια του χρήστη καθώς κάποιος που παρακολουθεί τη σύνδεση του εύκολα θα μάθει τι αναζητούσε όταν αυτός μεταβεί από το «ασφαλές» Google στο «μη ασφαλές» site. Όταν δηλαδή θα πάψει να χρησιμοποιεί την https σύνδεση και θα πάει στην κανονική.
Πολύ μεγαλύτερο νόημα θα είχε η ασφαλής σύνδεση να είναι προεπιλεγμένη για όλες τις ιστοσελίδες και να την αφαιρεί ο χρήστης αν και εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί.

techit.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement