http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος διώκονται οι αφοί Ψωμιάδη


Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του Διονύσης διώκονται για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση που αφορά έργα,
τα οποία η νομαρχία Θεσσαλονίκης ανέθετε απευθείας με πρόχειρους διαγωνισμούς και είναι γνωστά ως «45άρια».
Ειδικότερα, ο αρμόδιος για τα οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέας, Λάμπρος Τσόγκας, μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής εξέτασης, άσκησε σε βάρος των δύο αδελφών ποινική δίωξη για τα κακουργήματα της απλής συνέργειας σε απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη, είναι και άλλα 19 άτομα, διευθυντές, τμηματάρχες και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες και η σχηματισθείσα δικογραφία αφορούν:
340 έργα που ανατέθηκαν με πρόχειρους διαγωνισμούς, από τα οποία εκτιμάται, ότι το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά περίπου 4.000.000 ευρώ.
23 έργα, τα οποία αν και πληρώθηκαν δεν έχουν εκτελεστεί. Από  τα έργα αυτά, για τα οποία ο πρώην νομάρχης φέρεται να εξέδιδε ψευδείς βεβαιώσεις, η βλάβη που επήλθε στο ελληνικό δημόσιο υπολογίζεται στο 1.030.320,12 ευρώ.
Όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση, παραβιάστηκε κατ' εξακολούθηση η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία, για κάθε έτος επιτρέπεται η ανάθεση με πρόχειρο διαγωνισμό ενός μόνον έργου ύψους μέχρι 45.000 ευρώ για κάθε ειδικό φορέα και ΚΑΕ.
Έτσι, τα λεγόμενα «45άρια» έργα κατασκευάστηκαν με εξαιρετικές και συνοπτικές διαδικασίες και ουσιαστικά με ανάθεση άνευ διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τον "Αγγελιοφόρο", η προκαταρκτική εξέταση αποκάλυψε ότι τα μεγάλα έργα «έσπαγαν» σε 45άρια με τρεις κυρίως μεθόδους:
Α) Αρχικά εγκρίνονταν έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς, για τα οποία όμως, αντί να συνταχθούν μελέτες και να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, συντάσσονταν μελέτες για προϋπολογισμούς έργων ύψους 45.000 ευρώ, που είχαν τους ίδιους κωδικούς των μεγάλων έργων.
Β) Για έργα με υψηλούς προϋπολογισμούς συντάσσονταν μελέτες των 45.000 ευρώ, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες όπου οι εργολάβοι παρέχουν μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%). Με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου οι εκπτώσεις ήταν 2% έως 4%.
Γ) Άλλα έργα εγκρίθηκαν ως αυτοτελή και ύψους 45.000 ευρώ, ενώ, διαπιστώθηκε ότι το πραγματικό τους αντικείμενο αποτελούσε τμήμα έργου με προϋπολογισμό πολλαπλάσιο των 45.000 ευρώ.
Επιπλέον, η εισαγγελική έρευνα αποκάλυψε ότι για πολλά «45άρια» έργα, που κατασκευάστηκαν, πληρώθηκαν και παραλήφθηκαν από τις αρμόδιες υπήρεσίες :
Δεν είχαν συνταχθεί και εγκριθεί οι προβλεπόμενες τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες.
Δεν είχαν συνταχθεί σχέδια και φάκελοι ασφάλειας υγείας,
Υπήρχαν παραβάσεις διατάξεων που αφορούν τη διοίκηση και την επίβλεψη των έργων καθώς και τους λογαριασμούς πιστοποίησης του αναδόχου.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης φέρεται να πιστοποίησε ψευδώς ότι εκτελέστηκαν, αν και οι εργασίες στα χρονικά διαστήματα που ανέφερε δεν είχαν ολοκληρωθεί.
Οι ίδιες πράξεις αποδίδονται και στον Διονύση Ψωμιάδη ως αρμόδιο αντινομάρχη Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται, ότι από τον Απρίλιο του 2010, που διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, οι αδελφοί Ψωμιάδη δεν έχουν τοποθετηθεί επί τους ουσίας ενώπιον των εισαγγελικών αρχών, καθώς εστίασαν στην προβολή δικονομικών ζητημάτων και στην υποβολή αιτημάτων ακυρότητας.


Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement