http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Τρέχει μόνος του στην κούρσα της διαδοχής στο Δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ - Μάλλον δεν υπάρχει και λόγος να πάνε τα μέλη να ψηφίσουν


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των μνημονίων Ευάγγελος Βενιζέλος μοναδικός υποψήφιος

Αντιμέτωπος με τον εαυτό του είναι πλέον ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ανακηρύχθηκε χθες μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ,
μέσα από μία αμφιλεγόμενη διαδικασία.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν ψηφοφορίας διά ανατάσεως των χειρών εντός της αιθούσης όπου συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος και αφού προηγουμένως ο Χρήστος Παπουτσής είχε καταγγείλει ως απαράδεκτη τη διαδικασία ανάδειξης ως μόνης υποψηφιότητας που πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου μόνο και μόνο επειδή συνοδευόταν από 189 υπογραφές.

Από το Σάββατο ακόμα, ο κ.Παπουτσής είχε θέσει πολιτικά το θέμα, ζητώντας την έγκριση της υποψηφιότητάς του -όσο και του Στέφανου Τζουμάκα- από το Εθνικό Συμβούλιο και θέτοντας ένα υπαρξιακό δίλημμα. “Τι διασφαλίζει την ενότητα και την προοπτική του κινήματος;

Ακολούθησε έντονο παρασκήνιο, με συσκέψεις επί συσκέψεων στο ‘βενιζελικό’ μπλοκ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε ακόμα απανωτές συναντήσεις με τους όψιμους υποστηρικτές του μεταξύ των “κορυφαίων”, ζητώντας τη γνώμη τους, αλλά και με τον Γιώργο Παπανδρέου που επέμεινε στην τήρηση του καταστατικού.

Στο στρατόπεδο Βενιζέλου όμως αποφασίστηκε και η “ερμηνεία” του καταστατικού, κάτι στο οποίο πάντως συνέβαλε με την στάση του ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος εμφανίστηκε ενώπιον των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για να μιλήσει για μία υποψηφιότητα και μία …αυτοπρόταση, καθώς η αίτηση υποψηφιότητας του Χρήστου Παπουτσή, συνοδευόταν μόνο από τη δική του υπογραφή, αφού ο ίδιος θέλησε να προστατεύσει τους υποστηρικτές του και να υποβάλει πολιτική υποψηφιότητα.
Μένοντας απολύτως στους τύπους, ο κ.Ανωμερίτης “απέρριψε” ως “εκπρόθεσμη” την υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα που θέλησε να την υποβάλει μέσω επιστολής στη μιάμιση το μεσημέρι, καθώς νωρίτερα  τοποθετείτο στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Μεταξύ των τοποθετήσεων επί της διαδικασίας, ξεχώρισε εκείνη της Άσπας Παπαηλιού που διαφωνώντας με την ερμηνεία του καταστατικού ως να επιβάλλεται η συλλογή υπογραφών, αλλά και με την ψηφοφορία δια της ανατάσεως των χειρών, πρότεινε να στηθεί κάλπη εντός του σώματος, προκειμένου να προκύψουν οι υποψήφιοι. Χαρακτήρισε άλλωστε, “πολιτικά αναγκαία” την ύπαρξη τουλάχιστον δύο υποψηφιοτήτων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για διάλυση την επαύριο της ήττας του κόμματος στις εκλογές.

Ακούστηκαν πολλές ακόμα απόψεις, ενώ οι ‘βενιζελικοί’ Τόνια Αντωνίου και Νίκος Σαλαγιάννης, μίλησαν για ανάγκη τήρησης του καταστατικού, με την πρώτη να καταγγέλλει “πολιτική διευθέτηση” σε αντίθετη περίπτωση και τον δεύτερο να σημειώνει πως “αυτά έχει η Δημοκρατία”, αναφερόμενος στην αδυναμία συγκέντρωσης υπογραφών από τους δύο άλλους υποψηφίους.
Αξίζει να σημειωθεί δε, ότι ακόμα και η απόφαση για την ψηφοφορία δια ανατάσεως των χειρών, έγινε κατόπιν συνεννοήσεως με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που ενημέρωνε συνεχώς τηλεφωνικά ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το προεδρείο.
Τη διαδικασία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ευάγγελος Αργύρης και καθώς στην ψηφοφορία κανείς εκ των κ.κ.Παπουτσή και Τζουμάκα δεν κατάφεραν να κερδίσουν την στήριξη 94 μελών, ανακηρύχθηκε μόνος υποψήφιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στην παρέμβασή του νωρίτερα, πάντως ο Χρήστος Παπουτσής που δήλωσε ‘παρών’ στο κόμμα και την επόμενη μέρα, προανήγγειλε αίτημά του για αλλαγή στη διαδικασία εκλογής προέδρου στο εαρινό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Επέμεινε πάντως ότι η υποψηφιότητά του παρέμενε ενεργή ενώπιον των συνέδρων, τονίζοντας τα ενωτικά χαρακτηριστικά της. Μία ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία έκανε ο Στέφανος Τζουμάκας, που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα τρία στρατοδικεία από τα οποία πέρασε, θέτοντας και εκείνος πολιτικά το θέμα και ζητώντας όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να δώσουν την πολιτική τους έγκριση στις τρεις υποψηφιότητες.
Η τελική απόφαση πάντως, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, με μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να καταφέρονται κατά του προεδρείου και  να μιλούν για ευτελισμό της διαδικασίας και τελικά του κόμματος και άλλους να μιλούν για την …απαρχή της διάσπασης στο ΠΑΣΟΚ.

“Στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ αντί της μεγάλης επιλογής της πολυσυλλεκτικότητας, της ενότητας και μιας νέας προοδευτικής προοπτικής, επιλέξαμε το μικρό, φοβικό ΠΑΣΟΚ…Λυπάμαι”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Παπουτσής, παρατηρώντας πάντως ότι οι διαδικασίες επικράτησαν της πολιτικής και τα διαδικαστικά τεχνάσματα της πολιτικής ουσίας.

Πολιτικό αποκλεισμό της δικής του υποψηφιότητας κατήγγειλε από την πλευρά του ο Στέφανος Τζουμάκας, καταγγέλλοντας “καθαρή  μεθόδευση και υποκριτική στάση” εκ μέρους της “συγκυριακής συμμαχίας” του Εθνικού Συμβουλίου.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement