http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Αθώο το τηγάνι για την καρδιά

kolokythakia kai kolokythanthoi tiganitoi
Τον δρόμο για την κατανάλωση τηγανητών φαγητών χωρίς ενοχές ανοίγει νέα έρευνα, που αθωώνει το τηγάνι για την πρόκληση καρδιακών παθήσεων
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σημασία έχει ο τύπος λαδιού που χρησιμοποιείται και πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί το ίδιο λάδι για την παρασκευή ενός φαγητού. Λένε λοιπόν πως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι αυτά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στο τηγάνισμα.

Ισπανοί ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας περισσότερων από 40.000 ανθρώπων από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως το 2004, έχοντας προηγουμένως καταγράψει τη συχνότητα με την οποία καταναλώνουν τηγανητά φαγητά στο σπίτι ή εκτός σπιτιού. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν κατά πόσο η τακτική κατανάλωση αυξάνει την πιθανότητα καρδιοπάθειας, εμφράγματος ή ανάγκης για αγγειοπλαστική (μπαλονάκι).

Εχοντας χωρίσει τους ασθενείς σε τέσσερις ομάδες, με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης τηγανητών, οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν σημαντική διαφορά ανάμεσά τους, γεγονός που απέδωσαν στον τύπο λαδιού που χρησιμοποιείται στη χώρα.

«Σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο χρησιμοποιούνται περισσότερο για το τηγάνισμα και όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες τηγανητών φαγητών, δεν παρατηρήθηκε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τηγανητών και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ή θανάτου» κατέληξαν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι είναι μύθος το γεγονός ότι τα τηγανητά είναι γενικότερα βλαβερά για την υγεία της καρδιάς. Στόχος είναι τώρα η διεξαγωγή παρόμοιας έρευνας και σε άλλες μεσογειακές χώρες με παρόμοιο στιλ διατροφής, όπου οι κάτοικοι χρησιμοποιούν φρέσκο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τα τηγανητά τους.

Τα τηγανητά φαγητά που παρασκευάζονται σε αμερικανικού τύπου αλυσίδες fast food ωστόσο είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς τηγανίζονται συνήθως σε επαναχρησιμοποιημένα λάδια, πλούσια σε λιπαρά τύπου τρανς.

Επιπλέον τείνουν να περιέχουν πολύ περισσότερο αλάτι, που είναι γνωστό ότι αυξάνει την πίεση και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ειδικοί επιμένουν ότι το μυστικό για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς παραμένει η ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά και περιορισμένα λιπαρά.

espressonews.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement