http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Ο χορός των εκατομμυρίων ευρώ του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Καθημερινά, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύπτονται για τις δραστηριότητες του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη,
του ανθρώπου που ήθελε να τα αγοράσει όλα, ακόμη και τον Ολυμπιακό και να γίνει ο νέος Σωκράτης Κόκκαλης της χώρας.

Κι όμως, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε να τον βαρύνουν σοβαρότατες υπόνοιες για κακουργήματα τα οποία επισύρουν ποινές πολυετούς κάθειρξης: Απάτη, ξέπλυμα και σύσταση συμμορίας.
Τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει το iefimerida.gr αφορούν στα πρόσωπα με τα οποία συνεργάστηκε ο κ. Λαυρεντιάδης καθώς και τις υπόγειες διαδρομές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από off shore εταιρείες σε τραπεζικα ιδρύματα ανά την υφήλιο.

Ας ξετυλίξουμε λοιπόν το μίτο του κ. Λαυρεντιάδη:

Πέρυσι το φθινόπωρο, ένα από τα πιο hot πρόσωπα του τόπου, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο. Η δικαιολογία υπήρξε απλή: κουράστηκε -έλεγαν οι στενοί του συνεργάτες- από το συνεχές παιχνίδι της δημοσιότητας. Οι ίδιοι άνθρωποι σε off the record εξομολογήσεις ανέφεραν δήθεν εμπιστευτικά, πως ο πολυβραβευμένος businessman δεχόταν απειλές κατά της πολυαγαπημένης του οικογένειαςμε αποτέλεσμα η φυγή από τη χώρα να είναι μονόδρομος. «Δεν μπορεί να αποδεχθεί πως τα παιδιά του θα πρέπει να πηγαίνουν με θωρακισμένο όχημα στο σχολείο τους», έλεγαν φίλοι και γνωστοί.

Να όμως που ένα χρόνο αργότερα σειρά αποκαλύψεων και νομικών εξελίξεων δίνει μια άλλη διάσταση στη φυγή του «golden boy» της ελληνικής αγοράς.

Ο μετρ των πωλήσεων εταιρειών και της δημιουργίας υπεραξιών, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο ενός απίστευτου πολιτικό - οικονομικού σκανδάλου. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει έναν απίστευτο γόρδιο δεσμό εταιρειών και συναλλαγών σε όλο τον κόσμο για τον οποίο του ζητείται να παράσχει εξηγήσεις.

Ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης τον αναμένει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά αυτός ζητά συνεχώς προθεσμίες εξαντλώντας κάθε νομικό παράθυρο που υπάρχει.

Ο άνθρωπος που έφθασε να συνομιλεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, που ολόκληρο το εγχώριο πολιτικό σύστημα τον παρακαλούσε για ένα ραντεβού κατέληξε να έχει συναλλαγές με το εισαγγελέα. Ενας από τους συμπαθέστερους clean face επιχειρηματίες - τραπεζίτες έφτασε να αποκαλείται ο νέος Κοσκωτάς...

Η αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για τον κ. Λαυρεντιάδη ξεκίνησε όταν τέθηκε στο στόχαστρο της Τράπεζας της Ελλάδος και της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος αφού μπλοκαρίστηκαν περιουσιακά του στοιχεία για υπεξαίρεση ύψους 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank.

Μιας τράπεζας της οποίας το 31,31% ο επονομαζόμενος λόγω του ενδιαφέροντος του για τον Ολυμπιακό ως Λούα Λούα (σ.σ. από τον γνωστό ποδοσφαιριστή του ΟΣΦΠ και τα αρχικά του ονοματεπώνυμου του) αγόρασε στις 30 Δεκεμβρίου του 2009 έναντι 70.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι off shore και τα λεφτά από τη Σιγκαπούρη

Ο κ. Λαυρεντιάδης επέστρεψε αυτά τα 51 εκατομμύρια ευρώ εισάγοντάς τα τελικά από τη Σιγκαπούρη και όχι από την Ελβετία, όπως είχε αρχικά ειπωθεί. Το έμβασμα εστάλη από μια νέα άγνωστη εταιρεία του. Η µεταφορά έγινε από λογαριασµό της υπεράκτιας εταιρείας Cruise Intertrade ltd με έδρα τα νησιά Cayman σε λογαριασµό της στην Deutsche Bank Σιγκαπούρης, στη συνέχεια τα χρήµατα µεταφέρθηκαν στην Deutsche Bank Φραγκφούρτης (όπου επίσης διατηρεί λογαριασµό), για να καταλήξουν στην Proton προκειµένου να καλυφθεί το «άνοιγµα» των 51 εκατοµµυρίων ευρώ. Το ποσό κατατέθηκε σε τρεις λογαριασµούς τριών εταιρειών, όπως είχε γίνει η συµφωνία και ειδικότερα «έσπασε» στα ποσά των 23,7 εκατ. ευρώ, 17,1 εκατ. και άλλα 9,6 εκατοµµυρίων.

Ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης ζήτησε µε την επιστροφή των χρηµάτων να πιστοποιηθεί ότι το συγκεκριµένο ποσό κατατέθηκε όντως για λογαριασµό του κ. Λαυρεντιάδη.

Πράγματι ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίζεται ο κ. Μπέρναρντ Βέμπερ, ο οποίος βεβαιώνει ότι η υπεράκτια εταιρεία Cruise Intertrade κατέβαλε για λογαριασμό του κ. Λαυρεντιάδη το συγκεκριμένο ποσό.

Το γνήσιο της υπογραφής του συγκεκριµένου άνδρα βεβαιώνεται από συμβολαιογραφείο της Σιγκαπούρης.

Σύµφωνα µε δηµοσίευµα της γερµανικής εφηµερίδας «Suddeutsche Zeitung» ερωτήθηκε η γερµανική τράπεζα στη Φραγκφούρτη αν διεξάγεται έρευνα περί αποδοχής εκεί «µαύρου» χρήµατος αλλά δεν υπήρξε αντίστοιχη απάντηση.

Σύμφωνα πάντως με δικαστικές πηγές η εισροή χρημάτων από κράτη που συνήθως δεν δέχονται αιτήματα δικαστικής συνδρομής έχει τη δική της σημασία.

Πάντως, η επιστροφή των χρημάτων αυτών στην Proton δεν κλείνει το σύνολο της υπόθεσης καθώς υπάρχουν ακόμη 650 εκατομμύρια ευρώ που εκταμιεύτηκαν ως δάνεια με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες από την Τράπεζα προς τις εταιρείες που συστάθηκαν τις περισσότερες φορές με αποκλειστικό στόχο να «αγοράσουν» τις θυγατρικές της Alapis.

Το... ζάλισμα των χρημάτων

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται η πώληση των 8 θυγατρικών της Alapis έναντι 144 εκατομμυρίων ευρώ, το καλοκαίρι του 2010, προκειμένου να επικεντρωθεί η μητρική εταιρεία στον τομέα του φαρμάκου.

Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Ενα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης του οποίου ποσοστό 9.62% είχε εξαγοράσει ο επιχειρηματίας από το Χ.Α..

Σε μια προσπάθεια αποκρυπτογράφησης των «δύσκολων» οικονομικών, ο κ. Λαυρεντιάδης, δύο μήνες μετά την αγορά των μετοχών της Proton Bank επαναγόρασε τη Νεοχημική αντί 149 εκατ. ευρώ.

Στις αρχές του Μάρτη του 2010 οι ελεγκτές της τράπεζας της Ελλάδος έγραφαν ότι το τίμημα για την απόκτηση της Proton «καταβλήθηκε διαμέσου διαφόρων τραπεζών και εταιρειών του ομίλου και συμπερασματικά φαίνεται ότι πηγή προέλευσης του τιμήματος αποτελούν τα δάνεια».

Οι ίδιοι γράφουν επίσης ότι: «...οι λογαριασμοί του Λ.Λ. στις τράπεζες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με λογαριασμούς των εταιρειών Blue Island Properties. Dall, WGR Worldwide, WGR Global, WGR Universal, ELFE, Alapis και ΒΦΛ.

Μεταξύ των λογαριασμών αυτών γίνεται διακίνηση μεγάλων ποσών, χωρίς προφανή σκοπό, με σκοπό να καθίσταται δυσχερής η αντιστοίχιση των πραγματικών εκροών με τις εισροές».

Από τη μεριά του ο κ. Λαυρεντιάδης παρά το θόρυβο που οι αποκαλύψεις αυτές δημιούργησαν εξακολουθεί να υπερασπίζεται την αθωότητά του και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί».

Τα δανεικά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο κ. Λαυρεντιάδης ήθελε η Alapis να επικεντρώσει της δραστηριότητες της στον κλάδο του φαρμάκου και να απεμπλακεί από τις άλλες εταιρείες. Ετσι, λοιπόν, αποφασίστηκε -με την εισήγηση της Deutsche Bank που είχε προσληφθεί ως σύμβουλος- η διοίκηση της εταιρίας να προχωρήσει σε αποσχίσεις των θυγατρικών εταιρειών της. Ωστόσο, το σύνολο σχεδόν των θυγατρικών εξαγοράστηκαν από εταιρείες, στις οποίες βασικοί μέτοχοι ήταν συνεργάτες του κ. Λαυρεντιάδη και στελέχη της Alapis, ενώ ο βασικός τους χρηματοδότης ήταν η Proton Bank.

Αίσθηση προκαλεί πάντως µεταξύ των εγγράφων της δικογραφίας και αίτηση εµπλεκοµένου στην υπόθεση και συγκεκριµένα του Τρύφωνα Κολλίντζα (πρώην ανώτατου στελέχους της Proton) ο οποίος επίσης έχει κληθεί ως ύποπτος από τον εισαγγελέα ∆ραγάτση.

Ο συγκεκριµένος ζητεί από το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών να αρθεί το πάγωµα των λογαριασµών του και επικαλείται σε σηµείο της αίτησής του τα εξής, σε σχέση µε την προέλευση των 701 εκατ. ευρώ µε τα οποία δανειοδοτήθηκαν οι εταιρείες Λαυρεντιάδη:

«...το σηµαντικότερο είναι ότι τα χρήµατα δεν ανελήφθησαν από τα διαθέσιµα της τράπεζας, δηλαδή από τις καταθέσεις των ιδιωτών, αλλά αντιθέτως, σχεδόν εξ ολοκλήρου ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα µε το χαμηλότατο επιτόκιο του 1%...».

Αυτοί είναι οι φίλοι και συνεργάτες του

Οπως αναφέρεται και στο πόρισμα οι εξαγορές πραγματοποιήθηκαν με διαδικασίες εξπρές, με συνέπεια να εμφανίζονται πολλές παρατυπίες.

Οι αγοραπωλησίες έγιναν με δάνεια που παραχώρησε η υπό τον έλεγχο του κ. Λαυρεντιάδη Proton Bank στους αγοραστές.

Σε μια μάλιστα περίπτωση που οδήγησε σε συλλήψεις στελεχών του κ. Λαυρεντιάδη και σε διαμαρτυρίες εργαζόμενων που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλλής αγόρασε από την Alapis τις εταιρείες Γερολυμάτος Cosmetics και Beauty Works και για το σκοπό αυτό έλαβε ομολογιακό δάνειο ύψους 77,2 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton. Τις ενέταξε δε στην ομπρέλα της Ballis Home Care. Αυτή τη στιγμή, τόσο ο κ. Λαυρεντιάδης όσο και ο κ. Μπαλλής βρίσκονται κατηγορούμενοι και η Νέα Proton Bank εμφανίζεται να ζητάει τα χρήματά της πίσω. Οπως αναφέρεται δε στο εξώδικο που έστειλε η τράπεζα στην Ballis Home Care, η εταιρεία έχει μεταβιβάσει παράνομα το σύνολο των μετοχών στην Mideas Holdings Limited, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Αλλο, χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως προκύπτει από το πόρισμα, είναι η περίπτωση της έκδοσης του ομολογιακού δανείου της εταιρείας Rovinvest, του κ. Σοφοκλή Ρόβη, η οποία εξαγόρασε στις 9 Ιουνίου 2010 τις Provet και Κτηνιατρική Προμηθευτική. Η Rovinvest στις 7 Ιουνίου διατύπωσε αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο απέστειλε την επομένη μέσω fax στην Proton Bank. Το δάνειο ύψους 57,6 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε την ίδια ημέρα και την επομένη εκταμιεύθηκε.

Οπως αναφέρουν οι ελεγκτές στη συγκεκριμένη περίπτωση η χορήγηση του δανείου αποφασίστηκε χωρίς εισήγηση, καθώς αυτή κατατέθηκε μία εβδομάδα μετά, πολλά από τα πιστοποιητικά που προβλέπονται ως όρος για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου δεν είχαν κατατεθεί.

Ωστόσο, αυτή η περίπτωση δεν είναι η μοναδική καθώς τις ίδιες ημερομηνίες και πραγματοποιήθηκαν και άλλες παρόμοιες συναλλαγές όπως η εξαγορά της Alapis Medical & Diagnosis από τη Novo Atreus του κ. Γιάννη Μπαϊλάν, η εξαγορά της Μεντιτέκ από την First Aid Care, η οποία συστήθηκε λίγες ημέρες πριν της εξαγορά από τον κ. Αντώνη Ρογκόπουλο.

Και φυσικά η εταιρεία Devtec του Παντελή Ντεβετζή που πήρε δάνειο 57 εκατομμυρίων ευρώ για να εξαγοράσει την Gerolimatos Animal Health, αίτημα που κατατέθηκε την 8η Ιουνίου, με το ποσό να εκταμιεύεται την επόμενη ημέρα.

Ο,τι ακριβώς έγινε και για τα 72 εκατομμύρια του κ. Κώστα Μπαλλή για την εξαγορά της Γερολυμάτος Cosmetics από την Ballis Personal and Home Care.

Τα χρήματα που έφυγαν από τα ταμεία της τράπεζας ως δάνεια έφταναν το ποσό των 524 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτά τα 490 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στην Alapis.

Συμπερασματικά, λοιπόν, ο κ. Λαυρεντιάδης έσπασε της εταιρεία σε κομμάτια, τη μοίρασε σε φίλους και συνεργάτες, με δάνεια από την Proton Bank και τα λεφτά μεταφέρθηκαν στη δική του τσέπη.

Το στρατηγείο

Οσοι είχαν επισκεφθεί το ιδιαίτερο γραφείο του επιχειρηματία κοντά στη λεωφόρο Συγγρού, γνωρίζουν πως αυτός συνήθιζε να το επισκέπτεται μετά το μεσημέρι, αφού διέκοπτε την καθημερινή ιατρικής φύσης εκγύμνασή του ώστε να μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτα.

Εκεί έμενε έως τις 2 ή 3 τα ξημερώματα, μέσα σε ένα χώρο γεμάτο από τη μεγάλη του αγάπη, τα έργα τέχνης που έχει. Εκεί όμως υπήρξε και το στρατηγείο του από το οποίο ξεκίνησε μια απίστευτη ανάπτυξη κι ένα πρωτότυπο κύμα εξαγορών στα media, το ποδόσφαιρο, τις τέχνες, τη χημική βιομηχανία και τις τράπεζες.

Ο ίδιος, σθεναρά αρνιόταν μέχρι πρόσφατα την επιχειρηματική σύνδεσή του με τον φίλο (και τέως φυσικοθεραπευτή του) κ. Πέτρο Κυριακίδη. Οπως και να έχει πάντως, ο τελευταίος ενεργώντας παράλληλα με τον κ. Λαυρεντιάδη και δίχως προηγουμένως να έχει την οικονομική επιφάνεια, εξαγόρασε μια σειρά ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης διατράνωνε τις στενές του σχέσεις με το αμερικανικό κατεστημένο, χρηματοδότησε έδρα Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, συνέτρωγε με τον Τζορτζ Μπους και τον Μπαράκ Ομπάμα ενώ καθήκον του κάθε πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν να έχει άριστες σχέσεις μαζί του. Παράλληλα, από τη μεριά του συζητήθηκε πολύ το ενδεχόμενο αγοράς του Ολυμπιακού αφού προηγουμένως είχε αγοραστεί το 50% της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το στάδιο Καραϊσκάκη από τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη.

Η σημαντικότερη κίνησή του στο χώρο των ΜΜΕ ήταν η εξαγορά σημαντικού ποσοστού της εταιρείας «Πήγασος» από την οικογένεια Μπόμπολα, μέσω της οποίας ο επιχειρηματίας ήθελε να αποκτήσει και πρόσβαση στο Mega ενώ μεγάλη συζήτηση υπήρξε ως προς την επιθετική εξαγορά της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Συνολικά το δίδυμο Λαυρεντιάδη – Κυριακίδη αγόρασε σχεδόν τα πάντα. Την εφημερίδα Athens News και το περιοδικό Free από τον ΔΟΛ, τις εφημερίδες Espresso και Ισοτιμία καθώς και αρκετά περιοδικά από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, τον Flash και το TV Magic από τον κ. Κόκκαλη, το 49% της εφημερίδας Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, την εφημερίδα Σφήνα του Σπύρου Καρατζαφέρη, το κανάλι 10 από τον δημοσιογράφο Γιώργο Τράγκα, μειοψηφικό πακέτο του Σκάι, κ.λπ.

Η τύχη πολλών από αυτά τα media είναι σήμερα γνωστή αφού έβαλαν λουκέτο.

Ο άνθρωπος που θα γινόταν ...βασιλιάς

Ο κ. Λαυρεντιάδης αποτελεί ένα από τα σπάνια success stories της ελληνικής αγοράς. Είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ο οποίος στα 18 του χρόνια ανέλαβε -μετά το θάνατο του πατέρα του Βασίλη- τις τύχες της μικρής εταιρείας Νεοχημική, με έδρα την περιοχή του Ρέντη. Σε αυτήν την πόλη, ο πρόσφυγας από την Μικρά Ασία πατέρας του αποτελούσε έναν τοπικό ήρωα. Μόλις στα 21 χρόνια του κι ενώ ξεκινούσε παράλληλα με τη δουλειά του να σπουδάζει, του εκδηλώθηκε μια σπάνια ρευματοπάθεια. Τότε μπαίνει στη ζωή του ο φυσικοθεραπευτής Πέτρος Κυριακίδης. Η σχέση των δύο σφυρηλατείται και από τότε γίνονται αχώριστοι, καθώς και με τον γιο του κ. Κυριακίδη.

Σύντομα η Νεοχημική άρχισε να γιγαντώνεται και να εξαγοράζει αρκετές επιχειρήσεις, όπως η Hoechst και η Henkel και τελικά μπήκε στο Χρηματιστήριο το 2003. Δυο χρόνια αργότερα, πακέτα μετοχών της εταιρείας άρχισαν να μεταβιβάζονται σε ξένους θεσμικούς.

Το 2008, η Νεοχημική πουλήθηκε στην Carlyle Group αντί 700 εκατ. ευρώ, με την τιμή τής μετοχής να φτάνει τα 19 ευρώ, την ώρα που είχε εισαχθεί αρχικά στο Χρηματιστήριο με τιμή 1,39 ευρώ.

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ο «πιστιρικάς» όπως τον φώναζαν Λαυρέντης περνά στο χώρο των φαρμακευτικών βιομηχανικών ειδών μετά τη συγχώνευση τεσσάρων μικρών εταιρειών (Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Elpharma) για να δημιουργήσει την Alapis.

Σε τρία χρόνια η εταιρεία γίνεται η πιο κερδοφόρος στην ελληνική αγορά με 1 δισ. Ευρώ πωλήσεις. Κατόπιν ο κ. Λαυρεντιάδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alapis για να ιδρύσει μαζί με άλλους επιχειρηματίες και θεσμικούς επενδυτές private equity fund. Το fund με την επωνυμία, Lamda Partners, επενδύει κυρίως στην Ελλάδα στους κλάδους της υγείας, της βιομηχανίας και του real estate.

Νωρίτερα, το 2006, ο κ. Λαυρεντιάδης ανακηρύχθηκε ως επιχειρηματίας της χρονιάς στην τελετή των πρώτων ελληνικών βραβείων του διαγωνισμού «Entrepreneur of the Year». Ο επιχειρηματίας ποτέ δεν έκρυψε τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ ενώ δεν είναι τυχαία και η τοποθέτηση του τέως πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ στη θέση του προέδρου στην Proton Bank.

Σήμερα, πάντως, η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Κανένας από τους Αμερικάνους φίλους του δεν θέλει να θυμάται αυτήν την περίοδο, ούτε κανένας από τους πολιτικούς που κάποτε συνωστίζονταν στο γραφείο του πέμπτου ορόφου στην αερογέφυρα του νέου Κόσμου, κοντά στη Συγγρού κάλεσε τον «φίλο Λαυρέντη» για συμπαράσταση. Κι αυτό διότι στη χώρα μας το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται» ουδέποτε έχασε τη σημασία του.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement