Τριτοκοσμική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ΕΣΥ στην ανακούφιση του πόνου των καρκινοπαθών
Με τις επικείμενες αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την εφαρμογή του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), τέσσερα μόλις φαρμακεία σε όλη τη χώρα θα χορηγούν σκευάσματα για ανακουφιστική αγωγή.
Την ίδια ώρα, τα ιατρεία αντιμετώπισης πόνου ξεμένουν από φάρμακα, καθώς οι διοικήσεις των νοσοκομείων δηλώνουν αδύναμες να ανταποκριθούν οικονομικά. Τη δραματική αυτή εικόνα περιέγραψαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του 12ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗΣΥΑ) κ. Αθηνά Βαδαλούκα ανέφερε ότι στο «Αρεταίειο» νοσοκομείο δεν υπάρχουν φάρμακα για ανακούφιση του πόνου των καρκινοπαθών. Η εφαρμογή της «λίστας»- είπε - μεγαλώνει το πρόβλημα, καθώς εξαιρεί σημαντικά και αναντικατάστατα σκευάσματα για την αντιμετώπιση του πόνου.
Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) κ. Παναγιώτης Τρόντζας ανέφερε ότι η επερχόμενη μεταβολή της δομής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας με τη δημιουργία του ΕΟΠΠΥ πρέπει να εξασφαλίσει στους ασθενείς την πρόσβαση στα βιολογικά φάρμακα. Πρόσφατη εγκύκλιος του ΕΟΠΠΥ ορίζει ότι τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ.
Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει κατάλληλος χωροταξικός σχεδιασμός, προκειμένου η διάθεση των φαρμάκων να γίνεται απρόσκοπτα από πολλά κέντρα και να αποφεύγεται η ταλαιπωρία ασθενών με πιθανή αναπηρία και μειωμένες αντοχές. Ενδεικτικά, ο ΕΟΠΠΥ διαθέτει μόλις τρία φαρμακεία στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, το 19% των Ευρωπαίων υποφέρουν από χρόνιο πόνο, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά τους να ζουν μια παραγωγική επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.
Τα ασφαλιστικά Ταμεία στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής καλύπτουν πλήρως το κόστος των φαρμάκων αυτών σε όσους έχουν ένδειξη για βιολογική θεραπεία, καθώς η υψηλή τιμή των σκευασμάτων ισοσκελίζεται από την εξοικονόμηση των μεγάλων δαπανών, τις οποίες επιφέρει η μη αποτελεσματική θεραπεία των ρευματοπαθειών (συνεχές κόστος για φάρμακα, εξετάσεις, νοσοκομειακή νοσηλεία, εγχειρήσεις, ανικανότητα για εργασία, πρόωρη συνταξιοδότηση).
ΑΠΕ