http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Αγώνας για ριζική ρύθμιση -μείωση των δανείων των Δημοσίων Υπαλλήλων !


ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία ξεπερνούν και την πιο νοσηρή φαντασία
Ακόμη και εμείς που περιμέναμε τα πάντα από την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της κοινωνικής της αναλγησίας και της δουλοπρέπειας προς τους ξένους επιτηρητές, προς τους οποίους έχει εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας.
Η κυβέρνηση όχι μόνο ληστεύει τον ελληνικό λαό αλλά ταυτόχρονα τον κοροϊδεύει όταν ισχυρίζεται ότι όλα αυτά γίνονται για το «καλό του» . Μείωση μισθών, απολύσεις στο Δημόσιο , πιέσεις για κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης στον ιδιωτικό τομέα, φόροι, φόροι, φόροι.
Η χώρα ξεπουλιέται, η αμοιβή για την μισθωτή εργασία φθάνει στα επίπεδα της Βουλγαρίας ενώ το κόστος ζωής ξεπερνά το αντίστοιχο της Γερμανίας. Η φτώχεια και η εξαθλίωση εξαπλώνονται, η ύφεση βαθαίνει και οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι ζοφερές, εφόσον συνεχισθεί αυτή η πολιτική από την κυβέρνηση και η υποδούλωση στην Τρόϊκα (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
Η επίθεση εκτυλίσσεται εναντίον όλης της κοινωνίας, ιδιαίτερα όμως για το Δημόσιο τα κτυπήματα είναι τρομερά.
Το μισθολόγιο, το οποίο προωθείται για να μειωθεί η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο κατά 2,8 δις έχει ως συνέπεια τεράστιες μειώσεις σε μισθούς για την συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μέχρι την παρουσίαση της τελικής πρότασης είχε αναπτυχθεί μία τεράστια προπαγάνδα με στόχο την ανάπτυξη των αντιπαραθέσεων μεταξύ των κλάδων, τον εφησυχασμό των εργαζομένων ούτως ώστε να «περάσει» πιο εύκολα η πολιτική της κυβέρνησης.
Σε αυτή την προσπάθεια είχαν στρατευθεί οι συνδικαλιστικές ηγεσίες κυρίως της ΠΑΣΚΕ, που καλλιεργούσαν αυταπάτες στους διαφόρους κλάδους ότι τάχα θα εξαιρεθούν από μειώσεις, όπως στους εφοριακούς ή θα έχουν αυξήσεις όπως στους εκπαιδευτικούς.
Το νομοσχέδιο διέψευσε κάθε προσδοκία.
Οι μειώσεις κυμαίνονται από 20% - 50% και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο.
Ο νεοδιοριζόμενος καθηγητής θα παίρνει 660€, αλλά η μεγάλη σφαγή γίνεται στους εφοριακούς, των οποίων μειώνεται ο μισθός κατά 50% και αν υπολογίσει τις συνολικές μειώσεις από τις αρχές του 2010 οι εφοριακοί έχουν μείωση 70% του εισοδήματός τους.
Οι ΔΟΥ διαλύονται ή συγχωνεύονται, τα αντικείμενα εκχωρούνται σε ιδιώτες, πολλοί εργαζόμενοι αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης ηθελημένης ή αναγκαστικής και προετοιμάζεται μεγάλη μείωση προσωπικού μέσω της κατάργησης θέσεων, που θα οδηγήσει χιλιάδες υπαλλήλους σε απόλυση, οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου ανοίγουν το δρόμο. Οι μειώσεις ανατρέπουν πλήρως τον οικογενειακό προϋπολογισμό και καθιστούν πλέον αδύνατη και την πιο στοιχειώδη διαβίωση.
Ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους που έχουν δάνεια τα πράγματα είναι τραγικά. Ήδη τους τελευταίους μήνες με τις μειώσεις που υπήρξαν λόγω μεσοπρόθεσμου πολλοί συνάδερφοι είχαν μηδενικά εκκαθαριστικά, με τραγικές φυσικά συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στην περίπτωση μάλιστα των στεγαστικών δανείων από το Τ.Π.Δ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν ισχύει ούτε η στοιχειώδης προστασία που ισχύει για την κατάσχεση μισθού ή για τις περικοπές από την Υπηρεσία λόγω καταβολής επιδομάτων ή άλλων αχρεωστήτως καταβληθέντων, που η περικοπή τους γίνεται με τέτοιο τρόπο που να μην είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής και επικίνδυνη για την επιβίωση του υπαλλήλου. Η ανάγκη προστασίας λοιπόν είναι επιτακτική. Μην ξεχνάμε ότι η χορήγηση δανείων έγινε με βάση τις αποδοχές προ μνημονίου και οι δανειολήπτες δεν έχουν καμία ευθύνη για τις περικοπές αυτές. Αντιθέτως οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν δείξει την κατά το νόμο «προσήκουσα επιμέλεια» διότι δεν μπορούσαν να φαντασθούν και ουδέποτε είχε συμβεί μέχρι τώρα ονομαστική μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Δηλαδή, εκτός από λόγους δεοντολογίας υπάρχει και η νομική βάση «διότι υπάρχει δυσμενής μεταβολή των συνθηκών χωρίς ευθύνη του ενός των συμβαλλομένων».
Ούτε φυσικά ισχύουν οι λόγοι εθνικού συμφέροντος που επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση διότι το εθνικό συμφέρον αφορά μόνο τους εργαζόμενους και όχι τις τράπεζες οι οποίες μέχρι τώρα όχι μόνο δεν έχουν θιγεί αλλά αντιθέτως έχουν λάβει από το Ελληνικό Δημόσιο 108 δις σε εγγυήσεις και ζεστό χρήμα, ενώ όλο το πακέτο για το οποίο ματώνει ο ελληνικός λαός είναι 110 δις .
Επομένως η ανάγκη λήψης τώρα μέτρων είναι απαραίτητη.
Άλλωστε το πολυνομοσχέδιο προβλέπει λήψη μέτρων για τα δάνεια των υπαλλήλων που τίθενται σε εφεδρεία-προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, γιατί όχι λοιπόν και για τους υπαλλήλους των οποίων το εισόδημα έχει μειωθεί 70% και καθίσταται αδύνατη η αποπληρωμή τους. Οι μέχρι τώρα ρυθμίσεις για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής όχι μόνο δεν επαρκούν αλλά είναι και ληστρικές επειδή αυξάνουν τους τόκους.
Μία είναι η πρόταση : μείωση του επιτοκίου (50% -70 %)και των δόσεων ανάλογα με τη μείωση των μισθών και σύνδεση του υπολοίπου με το ταμείο προνοίας (εκχώρηση απαιτήσεων) ώστε να καλυφθεί από το εφάπαξ που δικαιούται κάθε υπάλληλος.
Οι συνάδερφοί μας στο Τ.Π.Δ. εκτιμούν ότι είναι εφικτή και υλοποιήσιμη πρόταση. Διαφορετικά δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα δάνεια και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω» το οποίο θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μην νομίζει η κυβέρνηση που μέχρι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών, ότι οι εργαζόμενοι θα αφήσουμε να κατασχεθούν τα σπίτια μας από τους τραπεζίτες τοκογλύφους δανειστές.
Διεκδικούμε άμεση ρύθμιση αυτού του αιτήματος μέχρι τότε προβαίνουμε σε αιτήσεις-πιέσεις προς τις τράπεζες σύμφωνα με το συνημμένο έντυπο που αποτελεί το πρώτο βήμα.
Το θέμα είναι τεράστιο, έχει μεγάλες συνέπειες, άλλωστε και η έκδοση δικαστικών αποφάσεων δείχνει ότι ακόμη και για τη δικαιοσύνη υπάρχει θέμα. Δεν είναι δυνατό όμως ο κάθε υπάλληλος να προσφεύγει στα δικαστήρια μόνος του αλλά αποτελεί βασικό συνδικαλιστικό διεκδικητικό αίτημα.
Όλοι μαζί θα νικήσουμε
Είναι απαραίτητο όλες οι τράπεζες να κατακλυστούν από αιτήματα για μείωση του επιτοκίου ανάλογα με την μείωση του μισθού και για το λόγο αυτό επισυνάπτουμε το σχετικό έντυπο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Δέσποινα Σπανού
6977278008

eforiakoi.org
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement