http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Λ. Κατσέλη - «οι εκλογές στη μέση μιας κυβερνητικής θητείας αποτελούν λύση όταν δημιουργούνται αδιέξοδα»

Σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η κ. Κατσέλη αναλύει τους κινδύνους που εμπεριέχει το «κούρεμα» που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως δεν θα μπορέσει να κάνει το χρέος διαχειρίσιμο

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κούρεμα του 50% που αποφασίστηκε, σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, μειώνουν το βάρος εξυπηρέτησής του αλλά δεν καθιστούν το ίδιο το χρέος αναγκαστικά διαχειρίσιμο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους διαθέσιμους πόρουςπου θα έχουμε στο μέλλον για να το αποπληρώσουμε, δηλαδή από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».
Η πρώην  υπουργός υπογραμμίζει πως μια οικονομία που συρρικνώνεται δεν μπορεί να πληρώσει τα δανειακά όσα και αν είναι αυτά.
«Πρόσθετες μειώσεις και περικοπές μισθών και συντάξεων ή και η αύξηση των φόρων που βαθαίνουν την ύφεση αντιστρατεύονται την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και τη μελλοντική ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», είναι οι κίνδυνοι που διατρέχει η χώρα ύστερα από την απόφαση για το κούρεμα.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η κ. Κατσέλη σημειώνει πως «οι εκλογές στη μέση μιας κυβερνητικής θητείας αποτελούν λύση όταν δημιουργούνται αδιέξοδα» και προσθέτει ότι «ακόμα και σήμερα, όπου τα περιθώρια έχουν στενέψει, οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δοκιμάζεται, υπάρχουν περιθώρια για μια πολιτική ατζέντα ανατροπής της υφιστάμενης κρίσης».
Αναφορικά με τα σενάρια συγκυβέρνησης, η πρώην υπουργός εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για σχήματα συνεργασίας που είναι αποτέλεσμα διεργασιών κορυφής ή αδιαφανών διεργασιών.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement