http://www.mrkteo.gr/

Παρασκευή

Η σπίθα μένει για να ανάψει το φυτίλη στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

Αντιδράσεις και ένταση προκάλεσαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών του κόμματος, οι βουλευτές καταλόγισαν στην κυβέρνηση ανικανότητα και αστοχίες και την κατηγόρησαν ότι επί δύο χρόνια δεν έκανε ούτε μια αποκρατικοποίηση.

Μάλιστα, πολλοί βουλευτές, λένε ανοιχτά ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ζητούν εκλογές ή ακόμη και κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είπε στους βουλευτές ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» και τους ενημέρωσε, σε δραματικούς τόνους για τα κυβερνητικά μέτρα, επισημαίνοντας πως δεν μας πιστεύουν στην Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφερε ως παράδειγμα την δημοσιονομική απόδοση της εργασιακής εφεδρείας, λέγοντας, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το ύψος του δημοσιονομικού οφέλους θα είναι 200 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε όμως ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν μετ΄επιτάσεως την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Επίσης, αναφορικά με το ύψος του αφορολόγητου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο μέσος όρος αφορολόγητου στην Ευρώπη είναι 5.000 ευρώ και εμείς που έχουμε πρόβλημα δεν μπορούμε να τον διατηρούμε ψηλότερα.

Επισημάνσεις βουλευτών

«Έτσι όπως πάμε είναι σα να τρέχουμε με 200 χιλιόμετρα πάνω σε τοίχο» επεσήμανε η Τόνια Αντωνίου..

«Έξι δόσεις, έξι φορές σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα; Υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους. Πλεόνασμα με ύφεση το 2012 αποκλείεται» εκτίμησε η Βάσω Παπανδρέου.

«Θεωρώ επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλίας εθνικής εμβέλειας εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου, που να ανοίγει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας την οποία θα στηρίζουν τουλάχιστον τα δυο κόμματα», είπε ο Δημήτρης Λιτζέρης.

«Το πιο οδυνηρό είναι ότι η κοινωνία εξάντλησε τα αποθέματα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα» σημείωσε ο Νίκος Σαλαγιάννης.

«Πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σε διάστημα που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα να γίνουν εκλογές» εκτίμησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Αν θα πετύχουμε, θα πετύχουμε όλοι μαζί και ο Παπανδρέου και εσύ και οι βουλευτές. Θα έρθει η ώρα που έχεις κι εσύ τη θέση σου στο κάδρο της Ιστορίας ως πρωθυπουργός της χώρας» είπε ο Χρήστος Μαγκούφης.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ απολύσεις. Ξεχάστε το» διεμήνυσε ο Δημήτρης Κουσελάς.

«Η κυβέρνηση θυμίζει φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες ξαφνιασμένοι, ζαλισμένοι, πανικόβλητοι να πέφτουν στη θάλασσα», σημείωσε η Ελπίδα Τσουρή.

«Γιατί δίνουμε 500.000.000 ευρώ σε ΜΚΟ εκτός Ελλάδας; Είναι ποσό ισοδύναμο με την περικοπή των συντάξεων» είπε η Εύα Καϊλή.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Να βρει τρόπο να μαζέψει τα λεφτά. Όλοι οι υπουργοί να κάτσουν μαζί να αντιμετωπίσουν την ύφεση με ζυγισμένα μέτρα και με τεκμηριωμένου ισοδύναμου αποτελέσματος» είπε η Άννα Νταλάρα.

Την «επαναθεμελίωση» του φορολογικού συστήματος, ζήτησε ο Ηλίας Θεοδωρίδης, προτείνοντας να ενταχθεί σε αυτό ως μόνιμο στοιχείο ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Επίσης πρότεινε τον έλεγχο «πόθεν έσχες» στους κατόχους κινητής περιουσίας.

Από την μεριά της η Μαρία Θεοχάρη αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική για να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα [του ΠΑΣΟΚ] επί δύο χρόνια ψήφιζε, τώρα οφείλονται εξηγήσεις σε αυτήν ότι τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα, θα πρέπει να μας γίνει γνωστό το σχέδιο ώστε να πειστούμε [για] να ψηφίσουμε, είπε ο Μιχάλης Τζελέπης. Ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την εξαίρεση των συνταξιούχων και των ανέργων από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ ζήτησε και την απόδοση ευθυνών στους υπουργούς που απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων τους.

Σε αστοχίες και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης απέδωσε την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και εσωτερικά η Μιλένα Αποστολάκη, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται επιβεβλημένη η λήψη νέων μέτρων συνεχώς. «Ποιος φταίει που επί δύο χρόνια δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις και τώρα πως θα ολοκληρωθούν αυτές με χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές που επιτρέπουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα;», αναρωτήθηκε.

Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement