Η έλλειψη νέων μέτρων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας στις ευρωπαϊκές τράπεζες που απέτυχαν στα πολυαναμενόμενα stress tests αλλά και το μικρό ποσό στο έλλειμμα των κεφαλαιακών απαιτήσεων που εντοπίστηκε στις τράπεζες αυτές αποτελούν "αρνητικές εκπλήξεις", σχολιάζει η Moody΄s Investors Service.
Ωστόσο, η Moody΄s εκφράζει την ανησυχία της για την αυστηρότητα των δοκιμών, ενώ προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη έλλειψη κανονιστικής συνοχής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) και των εθνικών ρυθμιστικών αρχών για τα τραπεζικά κεφάλαια θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Η Moody΄s σημειώνει ότι αντί τα αποτελέσματα των δοκιμών να συνοδεύονται με την ανακοίνωση σχετικών προστατευτικών μέτρων, η EBA ζήτησε από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να απαιτήσουν από τις πιο αδύναμες τράπεζες να συντάξουν τα αναγκαία σχέδια για την ενίσχυση των κεφαλαίων έως τις 15 Οκτωβρίου και να τα εφαρμόσουν έως τα τέλη του έτους.
Προσθέτει ότι το συνδυασμένο κεφαλαιακό έλλειμμα των 2,5 δισ. ευρώ που εντόπισε η EBA στις οκτώ τράπεζες που απέτυχαν στο πλαίσιο των ασκήσεων αντοχής αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο καθώς είναι χαμηλό και προσιτό για τις εθνικές αρχές στην περίπτωση που χρειαστεί η υποστήριξη τους.
Σημειώνει ωστόσο ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα που γνωστοποίησε η EBA και ο αριθμός των τραπεζών που εμφάνισαν ελλείψεις κεφαλαίου στο πλαίσιο των δοκιμών ήταν μικρότερα σε σχέση με τα αποτελέσματα της δικής της αξιολόγησης για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τέλος, η Moody΄s σημειώνει ότι αν και τα σενάρια που χρησιμοποίησε η EBA ήταν πιο αυστηρά σε σύγκριση με τις δοκιμές του 2010, ο αντίκτυπος στις υποθέσεις για την έκθεση σε κρατικούς εκδότες περιορίστηκε στο μέγεθος των 10 δισ. ευρώ περίπου.
"Συγκριτικά, στα δικά μας σενάρια η υπόθεση για τις ζημιές από την έκθεση στο ελληνικό δημόσιο χρέος είναι μεταξύ 11 δισ. και 26 δισ. ευρώ σε ανάλυση 97 τραπεζών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος... και η άποψη μας για την έκθεση έχει από τότε γίνει πιο απαισιόδοξη", αναφέρει η Moody΄s.