http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Κύπρος... Παγκύπριο Συλλαλητήριο ''Ζητώντας την παραίτηση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας'' !

Ζητώντας την παραίτηση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας και την απονομή δικαιοσύνης, αγανακτισμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν προχθες βράδυ, για τέταρτη συνεχόμενη νύκτα, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο,
μετά την καταστροφή της Δευτέρας, στην ναυτική βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'', που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 πυροσβεστών και μελών της Εθνικής Φρουράς.

Το πλήθος, που αποτελείτο από άτομα κάθε ηλικίας -στην πλειοψηφία τους νέοι, αλλά σαφώς μικρότερο σε αριθμό από χθες - ξεκίνησε να συγκεντρώνεται στο κυκλικό κόμβο παρά το Προεδρικό γύρω στις 20:00 ενώ αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούσαν από ενωρίς τους δρόμους γύρω από το Προεδρικό, την ίδια ώρα που ισχυρές δυνάμεις Αστυνομίας και άνδρες της ΜΜΑΔ είχαν παραταχθεί από ενωρίς στην είσοδο και έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου. Τόσο η καγκελόπορτα της εισόδου όσο και της εξόδου είχαν κλείσει με χοντρή αλυσίδα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως, ''Χριστόφια Παραιτήσου εσύ και οι Υπουργοί σου'', ''Εδώ και τώρα παραίτηση'', ''Χριστόφια φαντάσου να ήταν τα παιδιά σου'', ''Κάποιοι να πάνε φυλακή, μία παραίτηση δεν είναι αρκετή'', ''Φυλακή-Φυλακή, ο Χριστόφιας φυλακή'', και ''Κάτω η Χούντα του Χριστόφια''.

Κρέμασαν στο κάγκελο του Προεδρικού μαύρο πάνινο πανό, το οποίο έγραφε με κόκκινα γράμματα ''το δάκρυ θα γίνει ποτάμι, θα τους πάρει και θα τους σηκώσει. Χούντα '67-74. Χούντα 08-11''.

Κρέμασαν επίσης κίτρινο πανό, το οποίο ανέγραφε στα αγγλικά ''Αυτοί οι κλόουν μας κατάντησαν δημοκρατία της Μπανάνας''.

Άλλοι κρατούσαν πλακάτ, τα οποία έγραφαν ''Χριστόφιας: Παρέλαβα κράτος, θα παραδώσω κρατήρα''.

Οι διαδηλωτές κρέμασαν επίσης, στο κάγκελο του Προεδρικού πλακάτ με τα ονόματα των 13 ηρώων της καταστροφής στο Μαρί, κάτω από το οποίο, άναψαν συμβολικά κεράκια.

Ας σημειωθεί ότι, από τις 20:00 μέχρι τις 21:45 τα φώτα της ηλεκτρικής κατά μήκος της Λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη ήταν κλειστά. Γύρω στις 21:25, οι διαδηλωτές, οι οποίοι εκείνη την ώρα αριθμούσαν γύρω στις 3.000, πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην έξοδο του Προεδρικού, κλείνοντας τη Λεωφόρο Δημοσθένη Σεβέρη και τον κυκλικό κόμβο παρά το Προεδρικό.

Ακολούθως, όποιος πολίτης επιθυμούσε να μιλήσει έπαιρνε το μικρόφωνο και απευθύνετο στο πλήθος. Μίλησαν δεκάδες άτομα.

''Την περασμένη Δευτέρα, τα ξημερώματα ένα τεράστιο ωστικό κύμα πήρε μαζί του την αφρόκρεμα του Κυπριακού λαού, 13 λεβέντες. Το ίδιο ωστικό κύμα αναπτέρωσε και ανασήκωσε την αξιοπρέπεια μας. Το ίδιο ωστικό κύμα και δέκα φορές πιο μεγάλο θα είναι τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, με τη μόνη διαφορά ότι αντί να εξαφανίσει την αφρόκρεμα θα σαρώσει την σαπίλα που εδώ και 50 χρόνια κατατρώει τις σάρκες αυτού του πολυβασανισμένου λαού και τη σαπίλα, η οποία βρωμίζει το Προεδρικό Μέγαρο''.

''Τη Δευτέρα δεν πρέπει να λείψει κανένας'', είπε ένας πολίτης.

Το λόγο πήρε και η Πρόεδρος της ''ΚΥΠΡΟΣ'' Θέκλα Πετρίδου, η οποία είπε ότι ''οι αγανακτισμένοι πολίτες βρίσκονται εδώ με ένα και μοναδικό αίτημα, να παραιτηθεί ο Χριστόφιας και η Κυβέρνηση''.

Αλλος ομιλητής διάβασε τον επικήδειο λόγο του Νίκου Ιωαννίδη στην κηδεία του πατέρα του, Ανδρέα Ιωαννίδη, Διοικητή του Ναυτικού, ο οποίος ήταν μεταξύ των 13 ηρώων της καταστροφής στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.

Ενας άλλος διαδηλωτής, είπε ότι ''δεν είμαστε πραξικοπηματίες, είμαστε δημοκράτες, απλοί πολίτες που διεκδικούμε δικαιοσύνη και που θέλουμε να αναπαυτούν οι ψυχές των ηρώων που χάθηκαν άδικα''.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συντονιστική επιτροπή των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες έξω από το Προεδρικό, κάλεσε τον κόσμο να μην ακούει τις ανακοινώσεις που γίνονται από τα ΜΜΕ αλλά μόνο τις ανακοινώσεις που γίνονται από τη συντονιστική επιτροπή κι αυτό γιατί σήμερα φαίνεται να προκλήθηκε σύσκεψη αναφορικά με την αναβολή ή όχι της αποψινής εκδήλωσης.

Ανακοίνωσε παράλληλα την διεξαγωγή παγκύπριου συλλαλητηρίου, τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου στις 20:00 έξω από το Προεδρικό, κατά την οποία, όπως ανακοινώθηκε, θα ανάψουν 15.000 κεριά.

Η Συντονιστική Επιτροπή κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει μαζικά, έτσι ώστε ο αριθμός των διαδηλωτών να ξεπεράσει τον αριθμό των κεριών.

Η εκδήλωση κύλισε και ολοκληρώθηκε ειρηνικά με τους διαδηλωτές να αποχωρούν μετά τις 23:00.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement