http://www.mrkteo.gr/

Σάββατο

Πώς δύο δήμοι της Αττικής "κόντεψαν" να τινάξουν στον αέρα την 5η δόση από το ΔΝΤ !

 
- Σύμφωνα με πληροφορίες οι δήμοι αυτοί είναι ο δήμος Ζωγράφου και ο δήμος Αχαρνών
- Ο ένας δήμος έχει λάβει δάνειο 40 εκατομμυρίων ευρώ από την GoldmanSachs
- Το ΔΝΤ εξακολουθεί να κατηγορεί τους ευρωπαίους για αργοπορημένη τακτική
- Δόθηκαν διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά ώστε να ξεμπλοκάρει η 5η δόση
Ξαφνική εμπλοκή υπήρξε στο ΔΝΤ, λίγο πριν συνεδριάσει για να εγκρίνει και επίσημα την πέμπτη δόση προς την Ελλάδα εξαιτίας των δανείων δύο δήμων, με αποτέλεσμα να μετατεθεί η συνεδρίαση για τουλάχιστον λίγες ώρες αργότερα.

Ενδεικτικό του ότι βρισκόμαστε σε απίστευτα στενό κλοιό από το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι του ταμείου εντόπισαν δύο δήμους του νομού Αττικής, που έχουν λάβει δάνεια, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δηλωθεί στο συνολικό χρέος της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι εάν οι συγκεκριμένοι δήμοι δηλώσουν αδυναμία πληρωμής, τότε θα ανεβάσουν το χρέος της χώρας ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, που είναι και το συνολικό ποσό δανειοδότησης των δυο δήμων.

Ο ένας δήμος του λεκανοπεδίου είχε λάβει δάνειο ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα από την GoldmanSachs, εκ των οποίων τα 31 εκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευτεί. Ο δεύτερος δήμος έχει λάβει δάνειο 25 εκατομμυρίων ευρώ από αυστριακή τράπεζα και τα οποία έχουν εκταμιευτεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μεγάλο δάνειο των 40 εκατομμυρίων ευρώ ήταν από το δήμο Αχαρνών και το δεύτερο δάνειο από το δήμο Ζωγράφου.

Τελικά, το ΔΝΤ ήρθε σε επικοινωνία με την Αθήνα όπου δόθηκαν οι κατάλληλες εξηγήσεις και έτσι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να προχωρήσει στη συνεδρίαση για να επικυρώσει και επίσημα την καταβολή της 5ης δόσης προς την Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδεσμεύει την πέμπτη δόση του δανείου του στην Ελλάδα, ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το ΔΝΤ ανέφερε σε σχετικό ανακοινωθέν του ότι το διοικητικό του συμβούλιο ψήφισε υπέρ του να τεθεί το ποσό αυτό στην διάθεση της Αθήνας, στο πλαίσιο του δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2010. Το δάνειο αυτό εντάσσεται στη συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ότι σημειώνεται ‘πρόοδος’ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

    «Το πρόγραμμα αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα: το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η οικονομία επανεξισορροπείται κι η ανταγωνιστικότητα σταδιακά βελτιώνεται», ανέφερε η Λαγκάρντ στο ανακοινωθέν του Ταμείου.

    «Όμως, με πολλές σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμη, παραμένουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις. Απαιτείται μια διαρκής δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να μην παραμείνει το έλλειμμα σε ένα υψηλό επίπεδο που δε θα είναι βιώσιμο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα πρέπει να επιταχυνθούν, για να αντιμετωπιστεί η αποτυχία ανάκαμψης» της οικονομίας, τόνισε.

    Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ελλάδα ενδέχεται να φθάσει σε χώρες ακόμα και όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμέσου των χρηματαγορών, ειδικά εάν η κρίση πλήξει ευρωπαϊκές τράπεζες εκτεθειμένες στο χρέος της Ελλάδας.

    Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σημειώνει πρόοδο στο δημοσιονομικό πεδίο προωθώντας μέτρα που απαιτούνται για να μειωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε λιγότερο από 3% του ΑΕΠ ως το 2014.

    Επαίνεσε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επισήμανε ότι αν και το σχέδιο να υπάρξουν πωλήσεις κρατικών πόρων ως το 2015 είναι «πολύ φιλόδοξο, η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να συμβάλλει σε μια διαφανή και έγκαιρη εφαρμογή» του. Ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, συνέχισε.

    «Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να επιταχυνθεί. Αυτό θα συμβάλλει να επιτευχθούν συνέργειες, όπως μεταξύ των ιδιωτικοποιήσεων και της μείωσης των διοικητικών φραγμών στις επενδύσεις. Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή φορολόγηση της εργασίας και το ανεπαρκές δικαστικό σύστημα» της χώρας, υποστήριξε η κα Λαγκάρντ.

πηγή: newsit.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement