http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Καταργούνται 213 εφορίες σε όλη τη χώρα

Σε εφαρμογή τίθεται τον Οκτώβριο το σχέδιο της κυβέρνησης για κατάργηση 213 εφοριών σε όλη τη χώρα.
Σε κάθε νομό της χώρας εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει μία εφορία, και οι υπόλοιπες θα καταργηθούν. Το προσωπικό θα μετακομίσει στη μεγαλύτερη πόλη του νομού όπου και θα δημιουργηθεί η νέα μεγάλη εφορία. Θα παραμείνουν 20 εφορίες στον νομό Αττικής, 6 στη Θεσσαλονίκη και 49 στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στις 75 εφορίες που θα παραμείνουν δεν θα διενεργούνται συναλλαγές με τους φορολογούμενους, δεν θα υποβάλλονται πλέον δηλώσεις, ούτε θα εκδίδονται βεβαιώσεις και πιστοποιητικά. Ολα αυτά καθώς και η υποβολή δηλώσεων και η έκδοση πιστοποιητικών θα γίνεται ηλεκτρονικά είτε μέσω του ΤΑΧΙSNET είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, που υπάρχουν ήδη στους Δήμους, ενώ οι πληρωμές φόρων θα γίνονται αποκλειστικά μέσω των τραπεζών. Οπως τονίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις στη διάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Πολλές περιπτώσεις σύστασης ΔΟΥ της περιφέρειας έγιναν χωρίς συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό με γνώμονα την εξυπηρέτηση τοπικών συμφερόντων και πιέσεων τοπικών παραγόντων. Ειδικά για τον νομό Αττικής προτείνεται:

1. Η δημιουργία μιας ΔΟΥ που θα περιλαμβάνει τους χίλιους μεγαλύτερους φορολογούμενους της χώρας, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και η κατάργηση των τριών ΔΟΥ Ανωνύμων Εταιρειών με τη διάσπαση των φορολογούμενων στις αντίστοιχες ΔΟΥ της έδρας των ανωνύμων εταιρειών.

2. Να παραμείνει η ΔΟΥ Πλοίων, στην οποία πρέπει να μεταφερθούν όλα τα πλοία της Αττικής που σήμερα παρακολουθούνται από άλλες ΔΟΥ, όπως του Λαυρίου και της Ελευσίνας,

3. Διατήρηση της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, η οποία θα έχει στην αρμοδιότητά της τη φορολογία των εισοδημάτων που αποκτώνται στην Ελλάδα από φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην αλλοδαπή.
 
πηγή: dailynews24.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement