http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Εργατική Πρωτομαγιά - Tα συνδικάτα στους δρόμους !

Mαχητική Πρωτομαγιά




Συγκεντρώσεις και πορείες έχουν προγραμματίσει τα συνδικάτα των εργαζομένων για την εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πρώτη του Μάη, έγινε ημέρα σύμβολο για τους αγώνες των εργαζομένων, μετά τις αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886.

Τότε, την 1η Μαΐου του 1886 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν στις ΗΠΑ και πάνω από 80.000 στο Σικάγο.

Δείτε φωτό από τις προετοιμασίες








Αστυνομικές δυνάμεις οπλισμένες με οπλοπολυβόλα περίμεναν το σύνθημα για να δράσουν. Ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, μία βόμβα εξεράγη κοντά στους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν πυροβολούν αδιάκριτα. Ο αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος γιατί πολλοί τραυματισμένοι πέθαναν τις επόμενες ημέρες. Επισήμως, υπήρξαν μόνο οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αυτοκτόνησε στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

 πηγή: zougla.gr
 Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα...
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement