http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Δείτε τις δώδεκα πιό ισχυρές γυναίκες στον κόσμο...

 Τις δώδεκα πιο  ισχυρές γυναίκες στον κόσμο παρουσίασε το περιοδικό Fortune, περιλαμβάνοντάς τες στην περίφημη λίστα Fortune 500 που ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Για πρώτη φορά υπάρχει γυναίκα, η Beth E. Mooney, επικεφαλής σε μία από τις top 20 τράπεζες των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, μόλις 12 εταιρείες του περιοδικού Fortune 500 είναι τώρα που διευθύνονται από γυναίκες, 3 λιγότερες από τις 15 πέρυσι.
Patricia A. Woertz

 
Τίτλος: Διευθύντρια, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος
Εταιρία: Archer Daniels Midland
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 39
Ηλικία: 58
Αποζημίωση: $11.4 εκατομμύρια


Η Patricia Woertz ανήλθε στο προσκήνιο μέσα από τις τάξεις του πετρελαϊκού γίγαντα Chevron, αλλά κινήθηκε προς τα πιο πράσινα λιβάδια ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του γεωργικού ομίλου εταιριών Archer Daniels Midland.
Από τότε που  ανέλαβε τα ηνία, το 2006, η Woertz έχει δώσει μια ώθηση προς τα πράσινα καύσιμα. Ο όμιλος ADM είναι ένα εργοστάσιο αιθανόλης παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και ηγείται της επεξεργασίας σιτηρών παγκοσμίως. Αφού εργάστηκε για μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για τρεις δεκαετίες, η Woertz στράφηκε στην «καυτή» εθνική συζήτηση για την αιθανόλη και το μεγάλο στοίχημα των βιοκαυσίμων.

 Η Woertz ηγήθηκε του ομίλου ADM – με τους 29.000 εργαζόμενους σε 60 χώρες - σε κλιμακούμενα οικονομικά ύψη κατά τη διάρκεια της θητείας της. Πέρυσι, η επιχείρηση του ομίλου που ασχολείται με σπόρους ελιάς και επεξεργάζεται τη διατροφή των ζώων από προϊόντα όπως η σόγια, παρήγαγε ένα κέρδος ρεκόρ 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από μόνη της. Και οι επενδυτές έχουν σημαντικές αποδόσεις: Το 2010 τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε $ 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ή $ 3 ανά μετοχή, 15% υψηλότερα από το 2009
. 

Angela F. Braly

 
Τίτλος: Διευθύντρια, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος
Εταιρία: WellPoint
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 42
Ηλικία: 49
Αποζημίωση: $13.5 εκατομμύρια


Η Angela Braly έχει αποδειχτεί «το παιδί για όλες τις δουλείες» στη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας. Πριν γίνει  Διευθύνουσα Σύμβουλος το 2007, η Braly ήταν σε διάφορες χρονικές στιγμές εκτελεστικός αντιπρόεδρος της WellPoint, η γενική σύμβουλός της και επικεφαλής δημοσίων σχέσεων.

Αυτό το διαφορετικό  σύνολο δεξιοτήτων ήρθε σε πρακτική εφαρμογή όταν η εταιρεία δέχτηκε τα πυρά το περασμένο έτος, την στιγμή που η κυβέρνηση Ομπάμα στοχοποίησε την εταιρία για την αύξηση των ασφαλίστρων και την κατηγόρησε έμμεσα για την κατάργηση της κάλυψης για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Η Braly απάντησε αμφιταλαντευόμενη, αρνήθηκε σθεναρά τις κατηγορίες και χρέωσε την αύξηση των ασφαλίστρων στην αύξηση του κόστους.

Παρά τις προκλήσεις του προηγούμενου έτους, το 2010 τα κέρδη της WellPoint αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2009, ακόμη και αν τα έσοδα μειώθηκαν ελαφρώς.  


Indra K. Nooyi
 

Τίτλος: Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εταιρία: PepsiCo
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 43
Ηλικία: 55
Αποζημίωση: $16.2 εκατομμύρια


Η Indra Nooyi έχει γίνει γνωστή στον επιχειρηματικό κόσμο ως κάποια που δε φοβάται να ταρακουνήσει τα πράγματα. Μια μεγάλη προσωπικότητα που είναι επιφορτισμένη με μια ακόμη μεγαλύτερη εταιρεία, η Nooyi βοήθησε να παροτρυνθεί η PepsiCo, να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο της και να συμπεριλάβει υγιέστερα Brands, όπως τα Tropicana και Quaker Oats. Διευθύνουσα Σύμβουλος από το 2006, επιβλέπει πλέον τους σχεδόν 300.000 εργαζόμενους της εταιρείας με ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τις πανταχού παρούσες FritoLay, Lipton και Gatorade - φέρνοντας σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Η Pepsi-Cola έχασε λίγο από τον «αφρό» της το τρέχον έτος, όταν διέρρευσε η είδηση ότι η Diet Coke κατάφερε να την ξεπεράσει ως το δεύτερο πιο δημοφιλές αναψυκτικό, το 2010. Οι κριτικοί αποκάλεσαν το γεγονός μια αποκήρυξη της, κοινωνικά βασισμένης, διαφημιστικής στρατηγικής της Nooyi (η εταιρεία επέλεξε να παραιτηθεί από τις διαφημίσεις του Super Bowl το 2010, υπέρ μιας εκστρατείας 20 εκατομμύριων δολαρίων στο Facebook).

Αλλά αυτό δεν έχει καθορίσει την πορεία της, και η εταιρεία ακονίζει τις δυνάμεις της παγκοσμίως - το ήμισυ των εσόδων της προέρχονται από χώρες εκτός των ηνωμένων πολιτειών και πουλά το 40% των αλμυρών σνακ στον κόσμο. Πλέον, η Nooyi στοχεύει μπροστά με υγιεινότερες επιλογές. Περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις έρχονται από υγιεινά προϊόντα - μια σειρά την οποία η PepsiCo έχει ως στόχο να τριπλασιάσει έως το 2020.
Irene B. Rosenfeld


Τίτλος: Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εταιρία: Kraft Foods
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 49
Ηλικία: 58
Αποζημίωση: $19.3 εκατομμύρια


Η Irene Rosenfeld δημιούργησε σάλο πέρυσι, όταν έβαλε σε ισχύ το σχέδιο της Kraft να αγοράσει τη βρετανική Cadbury candymaker για $19,5 δισεκατομμύρια - παρά τη θέληση του Warren Buffett, του μεγαλύτερου μέτοχου της Kraft. Ενώ ο Buffett πούλησε ορισμένο απόθεμα ύστερα από αυτή την απόφαση, αφθονία άλλου αποθέματος αγοράστηκε και οι μετοχές της Kraft σημείωσαν άνοδο 15,9% πέρυσι, ξεπερνώντας εύκολα την S & P 500.
Παρά τη νίκη αυτή, οι απολαβές της Rosenfeld έπεσαν και το μπόνους της ήταν σχεδόν στο ήμισυ, κοντά στα 2,13 εκατομμύρια δολάρια. Ο λόγος; Η Kraft δεν πληρούσε ορισμένους στόχους για τα έσοδα και τα λειτουργικά έσοδα. Δεν αισθάνεται ιδιαίτερα άσχημα, παρόλα αυτά. Η Rosenfeld, η οποία έχει τα ηνία από το 2006, πήρε το επιβλητικό ποσό των 26,3 εκατομμυρίων δολαρίων το 2009.
Ακόμη καλύτερα: Δεδομένου της απόκτησης της Cadbury, η Kraft, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τροφίμων της Αμερικής με εικονικές μάρκες όπως οι Oscar Mayer, Cheez Whiz και Planters nuts, είναι σήμερα ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ειδών ζαχαροπλαστικής στον κόσμο.
Lynn L. Elsenhans


Τίτλος: Διευθύντρια, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Πρόεδρος
Εταιρία: Sunoco
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 68
Ηλικία: 54
Αποζημίωση: $11.7 εκατομμύρια


Όταν η Lynn Elsenhans προσχώρησε στη Sunoco το 2008, η ζήτηση καυσίμων ναυαγούσε. Εκείνη απάντησε κάνοντας τη Sunoco την πρώτη μεγάλη επιχείρηση που λαμβάνει μέτρα για το κλείσιμο ενός διυλιστηρίου πετρελαίου - και στη συνέχεια τα διπλασίασε κινούμενη για να απαλλαγεί από δύο ακόμα. Τα κλεισίματα αποδείχθηκε ότι ήταν προφητικά, αν και ορισμένοι επενδυτές έχουν πει ότι είναι ανήσυχοι για το τι σημαίνει αυτό για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Sunoco.

Η πρώην διευθύντρια  της Shell τόνισε άλλους, πιο σταθερούς, τομείς της παραγωγής πετρελαίου. Η Elsenhans έχει επικεντρωθεί στην SunCoke Energy, ένα κερδοφόρο τμήμα της Sunoco που κατασκευάζει  καύσιμα, ή οπτάνθρακα, για χαλυβουργικές εταιρίες. Η SunCoke, με επικεφαλής τον νεοδιορισμένο Fritz Henderson, πρώην επικεφαλής της General Motors, βρίσκεται στο στάδιο του διαχωρισμού από τη Sunoco , μια κίνηση που θα μπορούσε να φέρει στην εταιρία μια αρκετά μεγάλη απροσδόκητη επιτυχία.

Η Elsenhans ήταν η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε μιας μεγάλης εταιρείας πετρελαίου, και συνεχίζει να είναι η μόνη γυναίκα στη λίστα του Fortune 500 η οποία είναι υπεύθυνη μιας επιχείρησης ενέργειας.
Ellen J. Kullman


Τίτλος: Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εταιρία: DuPont
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 84
Ηλικία: 55
Αποζημίωση: $14.8 εκατομμύρια


Η Ellen Kullman υπήρξε Διευθύνουσα Σύμβουλος της μακραίωνης εταιρίας DuPont για δύο περίπου χρόνια. Αυτό αποδείχθηκε άφθονος χρόνος για την Kullman, προκειμένου να προβεί σε σημαντικές επιχειρηματικές αλλαγές που θα μπορούσαν να αλλάξουν το χημικό γίγαντα στο μέλλον.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Kullman οδήγησε την εταιρία σε εξαγορά της εταιρίας Danisco. Η προγραμματισμένη εξαγορά 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα κάνει την  DuPont την κορυφαία εταιρεία κατασκευής ενζύμων στα βιοκαύσιμα, το μεγαλύτερο κατασκευαστή συστατικών τροφίμων στον κόσμο, καθώς και την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στις ΗΠΑ.

Καθώς συνεχίζει να διαφοροποιείται, οι επενδυτές παρακολουθούν την DuPont. Η συμφωνία με την Danisco είναι η μεγαλύτερη συμφωνία της εταιρίας για πάνω από μια δεκαετία, και ως μια σχετικά νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος, η Kullman μπορεί απλά να συνεχίσει την καλή δουλειά.
Carol M. Meyrowitz


Τίτλος: Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εταιρία: TJX
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 199
Ηλικία: 57
Αποζημίωση: $17.4 εκατομμύρια


Η Carol Meyrowitz υπήρξε φίλος τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους επενδυτές που αναζητούν μια συμφωνία. Η Meyrowitz ανέλαβε την TJX ως Διευθύνουσα Σύμβουλος το 2007 και βοήθησε να αυξηθεί η έκπτωση στους λιανοπωλητές - η οποία περιλαμβάνει τεράστια ονόματα, όπως αυτά των εταιριών TJ Maxx και Marshalls, οδηγώντας σε περισσότερο από 21 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα πέρυσι.

Η εταιρία δεν έχει κυριαρχήσει σε όλα τα μέτωπα. Ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διακόψει την αλυσίδα της AJ Wright, καταργώντας 4.400 θέσεις πλήρους και μερικής απασχόλησης στην πορεία. Αλλά η βασική αλυσίδα λιανικής πώλησής της, η TJ Maxx, σημειώνει πρόοδο.

Με την αχανή ελκυστικότητά της για εμπόρους-κυνηγούς, ο λιανοπωλητής κινείται σε πιο επιχρυσωμένο έδαφος. Η εταιρία επιδιώκει να ανοίξει νέα καταστήματα σε μερικές από τις πιο σικ εμπορικές περιοχές της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου καταστήματος στην περιοχή Columbus Circle στο Μανχάταν.

Η Meyrowitz, η οποία ξεκίνησε ως βοηθός αγοραστή στο Saks, οδήγησε στην αύξηση των κερδών και των πωλήσεων από τότε που ανέλαβε τα ηνία το 2007.Το τέταρτο έτος της ως Διευθύνουσα Σύμβουλος θα είναι ένα τεστ για το αν μπορεί να κρατήσει ό,τι κατάφερε η εταιρία με κεκτημένη ταχύτητα. 


Ursula M. Burns 
 


 
Τίτλος: Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εταιρία: Xerox
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 121
Ηλικία: 52
Αποζημίωση: $13.2 εκατομμύρια


Η Ursula Burns ήρθε στη Xerox το  καλοκαίρι του 1980 σαν εσωτερική βοηθός μηχανικού. Η ιστορία της είναι απίθανη: Παιδί μιας ανύπαντρης μητέρας, μεγάλωσε σε ένα νεοϋορκέζικο σχέδιο στεγάσεως στη δεκαετία του 1960. Το 2009, έγινε η πρώτη Αφροαμερικανίδα γυναίκα  που γίνεται Διευθύνουσα Σύμβουλος μιας εταιρείας από τις 500 του Fortune.

Η Burns γοήτευσε τη Xerox, όταν έπαιξε καθοριστικό ρόλο σώζοντας την εταιρεία από το χείλος της χρεοκοπίας το 2001. Χωρίς να επαναπαυθεί στις δάφνες της, το 2010, η Burns οδήγησε τη Xerox στην 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Affiliated Computer Services. Η κίνηση αυτή κάνει τη Xerox την κορυφαία επιχείρηση διαδικασιών και διαχείρισης εγγράφων στον κόσμο. Και έδωσε στο σύνολο των εσόδων μια τεράστια ώθηση - το 2010 η εταιρεία απέφερε 21,6 δισ. δολάρια, άνοδος μέχρι και 43% από το 2009. 
 
 
 
 


Laura J. Sen


Τίτλος: Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εταιρία: BJ's Wholesale Club
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 221
Ηλικία: 54
Αποζημίωση: $4 εκατομμύρια


Περνώντας από  την κορυφαία θέση εργασίας στο BJ's Wholesale Club το 2003,η Laura Sen αποχώρησε από την εταιρεία και επέστρεψε τελικά για να αναλάβει τα καθήκοντα της Διευθύνουσας Συμβούλου το 2008.

Η BJ's είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία χονδρικής στις ΗΠΑ, αν και είναι βασισμένη κυρίως στην Ανατολική Ακτή. Καλοπιάνει τους καταναλωτές, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και πιο εύχρηστα μεγέθη από τους ανταγωνιστές Costco ή Sam's Club. Από τότε που η Sen ανέλαβε τα ηνία, η BJ έχει μια ώθηση προς τη βελτίωση των λειτουργιών και οι πωλήσεις έχουν αναρριχηθεί, αφού προσγειώθηκαν σε 10,6 δισ. δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση από τα 9,8 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος.

Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, η επιμονή της Σεν μπορεί και πάλι να πιάσει τόπο. Νωρίτερα αυτό το έτος, η BJ ανακοίνωσε ότι θα κλείσει πέντε καταστήματα που έχουν χαμηλές επιδόσεις, και θα αναπροσανατολίσει τις αποταμιεύσεις προς νέες επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής, την επέκταση σε άλλα μέρη, και την αναδιαμόρφωση. Η BJ λέει επίσης ότι εξετάζει την πώληση και εξαγορά της εταιρείας με τον Leonard Green να φέρεται ως ένας πιθανός αγοραστής. 

Andrea Jung


Τίτλος: Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εταιρία: Avon Products
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 226
Ηλικία: 51
Αποζημίωση: $13,2 εκατομμύρια


Για περισσότερο  από μια δεκαετία, η Andrea Jung έχει τα ηνία του γίγαντα των προϊόντων  ομορφιάς Avon. Κατά την περίοδο αυτή έχει ωθήσει την εταιρεία στη λίστα των 500 του Fortune και σχεδόν διπλασίασε τα έσοδα.
Η ύφεση δεν  είναι ευγενική προς την Avon, παρόλα αυτά, και πέρυσι το απόθεμα βρίσκεται κάτω του S & P 500. Μετά από αυτό, που η Jung ονόμασε «απογοητευτική επίδοση το 2010», η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διπλασιάσει τις προσπάθειές της.

Με βάση την ισχυρή αναγνωρισιμότητα του brand της (86% των καταναλωτών έχουν θετική γνώμη για την Avon, αναφέρει η εταιρεία) και εισάγοντας την Avon Care, μια σειρά προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας που απευθύνονται σε αναδυόμενες αγορές. Η εταιρεία αναδιατάσσει τις υποδομές της στη Βραζιλία και τη διαφημιστική εκστρατεία στη Ρωσία και με βάση τις πωλήσεις στη Νότια Αφρική, την Ινδία και την Κεντρική Αμερική, είδε αύξηση των εσόδων άνω του 10% σε σχέση με πέρυσι.

Η Avon ξεκινά μια  εκστρατεία μάρκετινγκ φέτος για  τον εορτασμό της 125ης επετείου από την ίδρυση της. Ελπίζει επίσης, να προσελκύσει περισσότερους αντιπρόσωπους πωλητές. 
 
 
 

 
 
 
Carol A. Bartz


Τίτλος: Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εταιρία: Yahoo
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 365
Ηλικία: 62
Αποζημίωση: $47,2 εκατομμύρια


Η Carol Bartz υπέγραψε για ένα δύσκολο έργο όταν ανέλαβε ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του ξεπεσμένου γίγαντα αναζήτησης Yahoo το 2009. Γνωστή για τις κατά καιρούς διανθισμένες με βλασφημίες συνεντεύξεις της και το σκληρό management στυλ που διαθέτει, η Bartz έχει επισημανθεί τόσο ως ειλικρινής μεταρρυθμίστρια όσο και ως ένα «χαλαρό κανόνι». Αφού ανέλαβε τα ηνία στο μέσον της οικονομικής ύφεσης, έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι μια ανάκαμψη θα απαιτήσει χρόνο.

Η Bartz δηλώνει  ότι η Yahoo θα κερδίσει μακροπρόθεσμα, εστιάζοντας όχι στους υπολογιστές, αλλά και στις φορητές συσκευές, όπως τα τηλέφωνα και οι ταμπλέτες για την παροχή των online υπηρεσιών της.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της Bartz ίσως είναι το ποια από τις πολλές πιθανές κατευθύνσεις θα πρέπει να ακολουθήσει η Yahoo. Οι επικριτές της εταιρείας αναφέρουν συχνά το σημείο αυτό: Με τις διαφημίσεις προβολής, μια προσαρμοσμένη αρχική σελίδα, μια μηχανή αναζήτησης και e-mail, μεταξύ άλλων, είναι δύσκολο να εντοπίσουν πού ακριβώς ανήκει η Yahoo στον ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο της τεχνολογίας. 

 

Beth E. Mooney

 

Τίτλος: Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εταιρία: KeyCorp
Κατάταξη  στις 500 του Fortune: 417
Ηλικία: 56
Αποζημίωση: $2,4 εκατομμύρια


Μία νεοεισερχόμενη στον εν λόγω κατάλογο, η Beth Mooney έγινε επίσημα Διευθύνουσα Σύμβουλος  της KeyCorp μόλις μερικές μέρες πριν, την 1η Μαΐου. Η προαγωγή της έσπασε το κατεστημένο στα μεγαλύτερα ανεξάρτητα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, μιας και η  Mooney έγινε η πρώτη γυναίκα Διευθύνουσα Σύμβουλος που επιλέχτηκε να οδηγήσει μια από τις κορυφαίες 20 ανεξάρτητες τράπεζες.

Η Mooney κατείχε τη θέση της αντιπροέδρου της τραπεζικής κοινότητας της KeyCorp από το 2006. Σε αυτό το ρόλο, επαινέθηκε για αποφασιστική δράση βοηθώντας στην άμβλυνση των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην τράπεζα. Παρόλα αυτά εξακολούθησε να αγωνίζεται, και πήρε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από το πρόγραμμα Troubled Asset Relief. Δεν το έχει ξεπληρώσει ακόμη.

Αυτό το χρέος  μπορεί να είχε κάνει την τράπεζα λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές, αλλά η αδιαφορία δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Οι αναλυτές της JPMorgan Chase αναμένουν το απόθεμα της KeyCorp να αναρριχηθεί το 2011, καθώς η τράπεζα ετοιμάζεται να ανοίξει 40 επιπλέον καταστήματα το τρέχον έτος.
πηγή: Πρώτο Θέμα
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement