http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ζητά ο Καντάφι...



Νέες αεροπορικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε στόχους στην πρωτεύουσα της Λιβύης απο δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια στιγμή το καθεστώς του Καντάφι ετοιμάζεται να ζητήσει εκεχειρία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.
Οι συνεχείς βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Τρίπολη έχουν αναγκάσει τον λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι «να κρυφτεί», ενώ αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες δυσκολίες στην επικοινωνία του με τους στρατιώτες του στο έδαφος, ανέφερε την Πέμπτη (26.05) ένας ανώτατος αξιωματούχος του καναδικού στρατού.

Ο λιβυκός Τύπος αναφέρει ότι από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των νατοϊκών αεροσκαφών επλήγη μία επαγγελματική σχολή. Αναφέρθηκε ότι υπήρξαν «ανθρώπινες και υλικές απώλειες» αλλά δε δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες.

Παράλληλα, o πρωθυπουργός της Λιβύης Μπαγντάντι Μαχμούντι ετοιμάζεται, να αποστείλει μήνυμα προς τους ξένους ηγέτες για να προτείνει άμεση κατάπαυση του πυρός υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τη βρετανική Independent.
Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το καθεστώς του Καντάφι ετοιμάζει συνομιλίες άνευ όρων με τους αντικαθεστωτικούς, να κηρύξει αμνηστία αλλά και να συζητήσει ένα νέο σύνταγμα.
«Η μελλοντική Λιβύη θα είναι ριζικά διαφορετική από αυτήν που υπήρχε εδώ και τρεις μήνες» αναφέρει ο Μπαγντάντι Μαχμούντι στην επιστολή , αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η εφημερίδα.
«Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να τερματίσουμε τις μάχες, να αρχίσουμε να συζητάμε, να συμφωνήσουμε σε ένα νέο σύνταγμα και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης που θα απεικονίζει την πραγματικότητα της κοινωνίας μας και θα συνάδει με τις απαιτήσεις μίας σύγχρονης διακυβέρνησης» αναφέρει στην επιστολή ο λίβυος πρωθυπουργός.
Όσο για τον Μπαράκ Ομπάμα και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, υποσχέθηκαν την Τετάρτη (25.05) να διατηρήσουν τις στρατιωτικές πιέσεις επί του λιβυκού καθεστώτος.




Ο ΟΗΕ έκανε για πολλοστή φορά έκκληση προς τις λιβυκές αρχές για μία «πραγματική κατάπαυση του πυρός» και «σοβαρές διαπραγματεύσεις» για μία πολιτική μετάβαση.

Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement