http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Καθαρίζει ο ουρανός της βορειοδυτικής ηπείρου...


Ανάσα παίρνει η Ευρώπη από το νέφος τέφρας του ηφαιστείου Γκρίμσβετν της Ισλανδίας, που τις τελευταίες ημέρες είχε καλύψει τον ουρανό της βορειοδυτικής ηπείρου προκαλώντας αναστάτωση στα δρομολόγια της εναέριας κυκλοφορίας.
Χτες οι ισλανδικές αρχές ενημέρωσαν ότι το ηφαίστειο έχει σταματήσει να καπνίζει, ενώ οι εκπρόσωποι των αεροδρομίων ανέφεραν ότι είναι θέμα χρόνου να αποκατασταθούν οι αερομεταφορές.

Μετά την ακύρωση δεκάδων πτήσεων από και προς τη Βρετανία, πλέον στα αεροδρόμια της χώρας πραγματοποιούνται οι περισσότερες πτήσεις, βάσει προγράμματος, ενώ επαναλειτουργούν και τα αεροδρόμια της Δανίας, τα οποία είχαν κλείσει για μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της χτεσινής μέρας. Σε ομαλή λειτουργία επέστρεψαν και τα αεροδρόμια του Αμβούργου, του Βερολίνου και της Βρέμης στη Γερμανία, τα οποία είχαν σταματήσει να εκτελούν πτήσεις για αρκετές ώρες χτες το πρωί.

Συγκεκριμένα, η Lufthansa χρειάστηκε να ακυρώσει περίπου 150 πτήσεις της, ενώ σύμφωνα με την Eurocontrol, χθες δεν πραγματοποιήθηκαν συνολικά 500 προγραμματισμένες πτήσεις στην Ευρώπη, με τις περισσότερες ακυρώσεις να αφορούν τη Σκωτία. Για τις επόμενες μέρες οι ειδικοί αναφέρουν ότι ίσως υπάρξουν μερικές ακυρώσεις στα δρομολόγια της Δανίας, της νότιας Νορβηγίας και της νοτιοδυτικής Σουηδίας.

Οι ηφαιστειολόγοι ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί επισημαίνοντας ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα του Γκρίμσβετν έχει κοπάσει. «Το ηφαίστειο μοιάζει να ηρεμεί. Μειώνεται η ένταση των εκρήξεων και το νέφος από την ηφαιστειακή τέφρα είναι σίγουρα μικρότερο από πριν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλανδίας Ολαφούρ Γκρίμσον, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας Γιοχάνα Σιγκουρνταρντότιρ δήλωσε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και πλέον μπορεί να ξεκινήσει ο καθαρισμός της πληγείσας περιοχής.

«Η Ισλανδία επλήγη από μια φυσική καταστροφή και η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα για να βοηθήσει τους κατοίκους να καθαρίσουν την περιοχή από τα κατάλοιπα της στάχτης και να επιτρέψει την αποκατάσταση της αγροτικής και οικονομικής δραστηριότητας» δήλωσε η πρωθυπουργός τονίζοντας ότι περίπου χίλιοι Ισλανδοί επλήγησαν από την πτώση ηφαιστειακής τέφρας στο νότιο τμήμα του νησιού.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ
πηγή: espressonews.gr  
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement