http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Στο στόχαστρο οι επιστροφές φόρου κάτω από τα 1.500 ευρώ...





Από αυστηρούς ελέγχους θα περάσει το Υπουργείο Οικονομικών όσους έχουν επιστροφή φόρου και κάτω από το όριο των 1.500 ευρώ, “ξεσκονίζοντας” την υποχρέωση των φορολογουμένων,
για “υποβολή ειλικρινών δηλώσεων, με πραγματικά στοιχεία”, με στόχο το μπόνους του 10%. Για τις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί δήλωση ανακριβών ποσών, "θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται από το νόμο", που φτάνουν έως και τη φυλάκιση.

Φέτος, με την εφαρμογή του μέτρου υποβολής όλων σχεδόν των αποδείξεων, εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα έχουν σημαντική επιστροφή ή μείωση φόρου.

Ωστόσο, εάν διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου για το “μπόνους” του 10% και κατά συνέπεια υποβολή δήλωσης με ψευδή στοιχεία, “θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται με το νόμο”, οι οποίες βάσει του τελευταίου φορολογικού νόμου, φτάνουν ακόμα και στη φυλάκιση σε περίπτωση φοροδιαφυγής.

Ποιοι “απειλούνται” με έλεγχο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε στοχευμένο και τυχαίο δείγμα, ειδικά σε περιπτώσεις, όπου:

-  Το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα.

-  Αναλογεί επιστροφή φόρου κάτω από 1.500 ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν επιστροφές φόρου ακόμα και από 1 ευρώ, εφόσον δεν πληρούν τα κριτήρια της αναλογίας του εισοδήματος και των δηλωμένων αποδείξεων, καθώς και υπερβολικές δαπάνες από άλλες κατηγορίες, όπως ιατρικά, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής, ενοίκια, δαπάνες δικηγόρων, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια.

- Δηλώσουν ανακριβή ποσά, χωρίς να προσκομίσουν τις αντίστοιχες αποδείξεις δαπανών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι “η εφαρμογή του μέτρου, που θεσπίστηκε με το νόμο 3842/2010, είχε ως στόχο την έκδοση αποδείξεων, προκειμένου οι πολίτες να συνδράμουν στη μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που αποτελεί κλοπή από τον απλό φορολογούμενο και υπεξαίρεση των εσόδων ΦΠΑ της χώρας.

O στόχος αυτός επιτυγχάνεται. Είναι γεγονός και με βάση τα στοιχεία ότι υπήρξε βελτιωμένη συμμόρφωση στην έκδοση αποδείξεων και αυξημένη ευαισθητοποίηση των πολιτών. Οι πολίτες ζητούν τις αποδείξεις που τους αναλογούν, γιατί αλλιώς είναι ως να συναινούν οι ίδιοι στην φοροδιαφυγή τρίτων και στην τελική δική τους φορολογική επιβάρυνση”.


Έως τις 30 Μαΐου η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων για τα Νομικά Πρόσωπα

Μέχρι το τέλος Μαΐου παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, “η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που ορίζεται με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 107 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τα Νομικά Πρόσωπα της παρ.1 του άρθρου 101 του ν.2238/1994, όταν υποβάλλονται ηλεκτρονικά παρατείνεται μέχρι τις 30 Μαΐου 2011, ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του νομικού προσώπου.

Αυτή η παράταση δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα που συντάσσουν ετήσιες οικονομικές καταστάσεις με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα
, καθώς και για τις τραπεζικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις”.


Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement