
Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα στη Βεγγάζη ότι απεσταλμένος του Μουάμαρ Καντάφι πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο για την έξοδο του Καντάφι, αλλά το συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις για συνομιλίες με έναν ηγέτη που δεν εμπιστεύεται.
«Επιβεβαιώνω ότι δεχθήκαμε προτάσεις από εκπρόσωπο του Καντάφι για διαπραγματεύσεις με θέμα την έξοδο του Καντάφι. Τις απορρίψαμε. δεν διαπραγματευόμαστε με κάποιον που έχυσε λιβυκό αίμα και συνεχίζει. Γιατί θα έπρεπε να τον εμπιστευθούμε αυτόν τον άνθρωπο σήμερα;».
Καμία δίωξη αν ο Καντάφι παραιτηθεί και εγκαταλείψει τη χώρα
Η λιβυκή αντιπολίτευση δεν θα προχωρήσει σε ποινική δίωξη κατά του Μουάμαρ Καντάφι, εάν παραιτηθεί και εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου, το οποίο συστήθηκε για να προετοιμάσει τη μετάβαση στη Λιβύη.
Σε ερώτηση σχετικά με την παρουσίαση πρότασης για διαπραγματεύσεις εκ μέρους του στρατοπέδου Καντάφι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ διευκρίνισε ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν απέστειλε ο ίδιος εκπρόσωπό του στη Βεγγάζη, αλλά ότι οι δικηγόροι του στην Τρίπολη πρότειναν εαυτούς ως μεσολαβητές.
«Δεν έστειλε κανέναν. Άνθρωποι προτάθηκαν ως μεσολαβητές για να τερματισθεί το λουτρό αίματος και τα δεινά των κατοίκων της Μιζουράτα», της τρίτης σε μέγεθος πόλης της χώρας, θέατρο συγκρούσεων με βαρέα όπλα πυροβολικού, δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντελτζαλίλ τηλεφωνικά. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαχητικοί δικηγόροι της Τρίπολης», πρόσθεσε.
«Φυσικά τασσόμεθα υπέρ του τερματισμού του λουτρού αίματος, αλλά πρέπει πρώτα να παραιτηθεί, στη συνέχεια να φύγει και εμείς θα δεσμευθούμε ότι δεν θα υπάρξει δικαστική δίωξη εναντίον του», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει εάν η δικαστική ασυλία αποτελεί αίτημα των δικηγόρων από την Τρίπολη.
Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα στη Βεγγάζη ότι απεσταλμένος του Μουάμαρ Καντάφι πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο για την έξοδο του Καντάφι, αλλά το συμβούλιο απέρριψε τις προτάσεις για συνομιλίες με έναν ηγέτη που δεν εμπιστεύεται.
«Επιβεβαιώνω ότι δεχθήκαμε προτάσεις από εκπρόσωπο του Καντάφι για διαπραγματεύσεις με θέμα την έξοδο του Καντάφι. Τις απορρίψαμε. Δεν διαπραγματευόμαστε με κάποιον που έχυσε λιβυκό αίμα και συνεχίζει. Γιατί θα έπρεπε να τον εμπιστευθούμε αυτόν τον άνθρωπο σήμερα;».
«Πιστεύω ότι υπήρξε απόπειρα ανθρώπων του Καντάφι προς το Εθνικό Προσωρινό Συμβούλιο. Απορρίφθηκε», δήλωσε από την πλευρά του ο Μούσταφα Γεριάνι, επιφορτισμένος με τις σχέσεις με τον Τύπο, στο στρατηγείο της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη. «Δεν θα διαπραγματευθούμε μαζί του. Ξέρει πού βρίσκεται το αεροδρόμιο της Τρίπολης και το μόνο που έχει να κάνει είναι να φύγει και να θέσει τέλος στο λουτρό αίματος», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, το συμβούλιο δήλωσε ότι ενδέχεται να μην διώξει τον Μουάμαρ Καντάφι για εγκλήματα που τού καταλογίζει, εάν παραιτηθεί.
Άλλος εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ένας μεσολαβητής προσέγγισε το εθνικό συμβούλιο χθες και ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση, εάν ο Καντάφι δεν εγκαταλείψει τη χώρα.
Πηγή του Συμβουλίου δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι άκουσε πως διατυπώθηκε πρόταση ο Καντάφι να παραδώσει την εξουσία στον πρόεδρο του κοινοβουλίου και να εγκαταλείψει τη Λιβύη, αφού του δοθούν εγγυήσεις για ένα χρηματικό ποσόν. Η ίδια πηγή είπε ότι η χρηματική παράμετρος θεωρήθηκε εμπόδιο από το Συμβούλιο.
![]() ![]() |
Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι βομβαρδίζουν και πάλι με πυρά πυροβολικού τη Ζαουίγια και έχουν περικυκλώσει την πόλη αυτή στη δυτική Λιβύη, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.
Το Al Jazeera δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την επίθεση εναντίον της πόλης, η οποία υπήρξε το επίκεντρο σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους εξεγερμένους. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με κατοίκους της Ζαουίγια με τους οποίους μιλούσαν οι δημοσιογράφοι.
Αεροπορική επιδρομή έπληξε κατοικημένη περιοχή στη Ρας Λανούφ
Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι εξαπέλυσαν σήμερα τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές μέσα και γύρω από την πετρελαϊκή πόλη Ρας Λανούφ στην ανατολική Λιβύη, ενώ η μία από τις επιδρομές αυτές έπληξε κατοικημένη περιοχή, έγινε γνωστό από ανταποκριτές του Ρόιτερς και του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Αεροπορική επιδρομή έπληξε κατοικία σε κατοικημένη περιοχή της Ρας Λανούφ. Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο ισόγειο της διώροφης κατοικίας», δήλωσε ο ανταποκριτής του Ρόιτερς Αλεξάντερ Τζιάντος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήταν τουλάχιστον η τέταρτη σημερινή επιδρομή στη Ρας Λανούφ.
«Μια μεγάλη στήλη καπνού και σκόνης υψώνεται στην περιοχή εξαιτίας της επίθεσης. Άνθρωποι σπεύδουν φωνάζοντας 'Αλάχου Άκμπαρ' (Ο Θεός είναι ο μέγιστος)», δήλωσε προσθέτοντας ότι πολλές κατοικίες, μεταξύ των οποίων και αυτή που επλήγη, φαίνεται πως είχαν εγκαταλειφθεί. Οι ανταποκριτές διευκρίνισαν πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από την επίθεση αυτή.
Είναι η πρώτη φορά που κατοικίες πλήττονται από αεροπορική επιδρομή στη Ρας Λανούφ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 300 χλμ. νοτιοδυτικά της έδρας της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη και ελέγχεται από την Παρασκευή από τους εξεγερμένους.
Υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού ο επικεφαλής του ΟΙΔ
Ο επικεφαλής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε σήμερα πως τάσσεται υπέρ της επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό αυτών που ζητούν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού και ζητάμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει τις ευθύνες του για το θέμα αυτό», τόνισε ο Ιχσάνογλου, μετά την έκτακτη σύνοδο του ΟΙΔ με θέμα την κατάσταση στη Λιβύη.
Ο ίδιος πάντως επανέλαβε την αντίθεσή του σε μια απευθείας στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, θέση που είχε ήδη διατυπώσει την 1η Μαρτίου στη Γενεύη στη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» το ενδεχόμενο να εξοπλιστούν οι εξεγερμένοι
Το να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι «εξετάζεται», στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια «πρόωρη» κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Δευτέρα.
«Όσον αφορά το ζήτημα του εξοπλισμού, της προμήθειας όπλων, είναι μια πιθανότητα... η οποία εξετάζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφές με την αντιπολίτευση στη Λιβύη για να διασφαλίσει η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα είναι δημοκρατική, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι «πιστεύει αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει ο λαός της Λιβύης», πρόσθεσε ο Κάρνι.
«Θα ήταν πρόωρο να στείλουμε όπλα σε μια ταχυδρομική θυρίδα στην ανατολική Λιβύη», είπε. «Πρέπει να μην βιαστούμε όσον αφορά τις επιλογές που επιδιώκουμε».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι δήλωσε ότι προς το παρόν «δεν είναι νόμιμη» επιλογή το να σταλούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη, καθώς αφορά και εκείνους το εμπάργκο όπλων που επέβαλε την 27η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Εξ' όσων αντιλαμβάνομαι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όχι στην κυβέρνηση της Λιβύης. Στη Λιβύη», είπε.
Οι δυτικές δυνάμεις αναζητούν λύση
Οι δυτικές δυνάμεις θα συνέλθουν στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λιβυκή κρίση, αναζητώντας τρόπους για να διευκολύνουν την έξοδο του Μουάμαρ Καντάφι χωρίς να παραβιάσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και χωρίς να προκαλέσουν αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επιβεβαίωσε χθες ότι η Ατλαντική Συμμαχία εξετάζει όλα τα σενάρια, τονίζοντας ότι δεν θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική επέμβαση χωρίς την άδεια του ΟΗΕ και προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν απαθείς θεατές, εάν ο Καντάφι και το καθεστώς του συνεχίσουν να επιτίθενται εναντίον του λαού τους».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης χωρίς διεθνή υποστήριξη και πρόσθεσε ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, περιλαμβανομένου και του εξοπλισμού των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Η Γαλλία και η Βρετανία επεξεργάζονται από κοινού σχέδιο απόφασης για να υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, καθώς η ιδέα της επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού κερδίζει έδαφος, ως μέσου για να εμποδισθούν οι αεροπορικές δυνάμεις του καθεστώτος να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
Οι δυτικοί σύμμαχοι διαφωνούν ως προς τον τρόπο επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού. ΟΙ ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτό θα σημαίνει μία ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, περιλαμβανομένων αεροπορικών πληγμάτων εναντίον μονάδων της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας, ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το σχέδιο μπορεί να περιορισθεί στην παρεμπόδιση των πτήσεων στον λιβυκό εναέριο χώρο χωρίς να χρειάζονται μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιχειρήσεις.
Το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει 24ωρη παρακολούθηση της Λιβύης μέσω των αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
πηγή: kathimerini.gr