http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Δημοκρατική Αριστερά... 5.500 μέλη στο πρώτο συνέδριο που ξεκινάει σήμερα !


Αρχίζει την Πέμπτη το πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς   

Με στόχο να δοθεί το σαφές στίγμα του κόμματος, "για μια αριστερά της ευθύνης, για την κοινωνία και την χώρα" ανοίγει τις εργασίες του το απόγευμα της Πέμπτης το πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν 800 σύνεδροι από τα 5.500 μέλη του κόμματος από ολόκληρη τη χώρα.

Στο συνέδριο που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, θα εκλεγεί ο πρόεδρος του κόμματος, η εκλογή θα γίνει με κάλπη και δεν αναμένονται εκπλήξεις, παρά μόνο το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο Φώτης Κουβέλης, θα εκλεγεί η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος η οποία αναμένεται να απαρτίζεται από 111 άτομα και θα εγκριθούν οι θέσεις και το καταστατικό του κόμματος.
Οι θέσεις διαμορφώθηκαν με προσυνεδριακούς διαλόγους, ημερίδες και συζητήσεις στις οργανώσεις ανά την Ελλάδα και συνοπτικά περιγράφονται ως δηµοκρατικός σοσιαλισμός, µεταρρυθµισµός, αριστερός ευρωπαϊσµός και οικολογικός προσανατολισµός.

Αυτά είναι τα ζητήματα, τα οποία στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς προτάσσουν ως βασικά και θεμελιώδη για το κόμμα και διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, θέλουν να είναι "το κόμμα μιας άλλης αριστεράς και όχι άλλο ένα κόμμα της Αριστεράς" και θεωρούν ότι μέχρι σήμερα με τις θέσεις και τις προτάσεις τους έχουν καταφέρει να δώσουν ένα διαφορετικό στίγμα με σημαντικότερες τις προτάσεις για την αυτοδιοίκηση, οι οποίες επιβραβεύθηκαν στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές με την επικράτηση των Καμίνη- Μπουτάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, υποψηφιότητες που αποτέλεσαν προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Με την πρότασή τους για σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να υπάρξει ομοφωνία σε κάποια βασικά θέματα και να δοθεί η εικόνα της συνοχής προς την Ευρώπη σε αυτή την κρίσιμη φάση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Τις θέσεις που έχουν καταθέσει για την οικονομία και διαφοροποιούνται σαφώς από τις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων της Αριστεράς. Και κυρίως η στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς σε μεταρρυθμίσεις όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η κατάργηση ή και την ενοποίηση Οργανισμών Δημοσίου, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή οι αλλαγές στην παιδεία. Αυτό που τονίζουν στελέχη του κόμματος είναι ότι "αυτό που έχει σημαία στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, είναι η πάταξη του πελατειακού κράτους και η τοποθέτηση του κοινωνικού συμφέροντος πάνω από το κομματικό".

Κάτω από αυτό το πρίσμα στο πρώτο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς θα δοθεί έμφαση στον ανοιχτό διάλογο στην κριτική του πολιτικού συστήματος που οδήγησε στη χρεοκοπία, στην ανάδειξη προτάσεων λύσεων διεξόδου από την κρίση με έμφαση στην υπεράσπιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Διατρανώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα να συγκρουστούν με κοινωνικές ομάδες που θίγονται από τις μεταρρυθμίσεις και τέλος το πρασίνισμα της πολιτικής, με την οικολογική έννοια και όχι με την προσέγγιση στο ΠΑΣΟΚ, όπως πολλοί -κυρίως η πλευρά του ΣΥΝ- έχουν κατηγορήσει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη.

Τέλος στο συνέδριο έχουν προσκληθεί όλα τα πολιτικά κόμματα -πλην ΛΑΟΣ- και αναμένεται στο συνέδριο να απευθύνει χαιρετισμό και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Την ΝΔ θα εκπροσωπήσει ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Λυκουρέτζος, το ΚΚΕ δεν θα στείλει αντιπρόσωπο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραβρεθεί στο συνέδριο και το ΣΥΝ θα τον εκπροσωπήσει ο Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, χαιρετισμό επίσης θα απευθύνει η κα Ντόρα Μπακογιάννη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους και ο Στέφανος Μάνος από την Δράση.

 
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement