http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Δεν καλύπτει το Μνημόνιο την Ιρλανδία - Τρύπα 24 δισ στις τράπεζες !

Απ' αυτά τα 70 δισ. ευρώ, τα μισά ακριβώς το Δουβλίνο θα τα εξασφαλίσει από τον εξωτερικό δανεισμό ΕΕ-ΔΝΤ, όπως προβλέφθηκε πέρυσι το φθινόπωρο.

Η επαναλειτουργία των ιρλανδικών τραπεζών μετά τη διεθνή οικονομική κρίση απαιτεί επιπλέον 24 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ιρλανδίας, ανεβάζοντας συγχρόνως στα 70 δισ. ευρώ τον συνολικό "λογαριασμό" για την "διάσωσή" τους.

Απ' αυτά τα 70 δισ. ευρώ, τα μισά ακριβώς το Δουβλίνο θα τα εξασφαλίσει από τον εξωτερικό δανεισμό ΕΕ-ΔΝΤ, όπως προβλέφθηκε πέρυσι το φθινόπωρο. Το ιρλανδικό δημόσιο, σε συνεργασία με τα φυσικά και θεσμικά πρόσωπα που κατέχουν "πακέτα" ομολογιών αυτών των τραπεζών έχει την αποστολή να καλύψει το άλλο μισό ποσό.

Εταίροι της Ιρλανδίας στην ΕΕ όμως εναντιώνονται σε αυτήν την συνδρομή των ομολογιούχων, φοβούμενοι ότι αυτό "το ιρλανδικό πρότυπο", μπορεί να χρησιμεύσει μελλοντικά σε κρίσεις στον τραπεζικό τομέα κι άλλων μελών της Ένωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν δεσμεύθηκε γιά "μία ριζική ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα".

Ο ίδιος υπουργός διαβεβαίωσε για την "πολύ υψηλή δέσμευση" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΚΤ, "για να διασωθεί ο τραπεζικός τομέας της Ιρλανδίας, μέσω ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά και διευκολύνσεων έναντι της ΕΚΤ, μέχρις ότου ξαναβρεθούν οι φυσιολογικότεροι πόροι γιά το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα."

Τέλος, ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση "υπολογίζει πολύ στους ομολογιούχους των ιρλανδικών τραπεζών, αναφορικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, που χρειάζονται".

Τα στοιχεία γιά τις 4 μεγαλύτερες τράπεζες

Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις οικονομικών παρατηρητών στο Δουβλίνο που παραθέτει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι τέσσερις μεγαλύτεροι τραπεζικοί όμιλοι της χώρας έχουν ανάγκη, σε περίπτωση ακραίων συνθηκών, όπως μία κρίση στην κτηματομεσιτική αγορά, ή αν οι ισολογισμοί τους γίνουν πολύ ελλειμματικοί, από τον κάτωθι δανεισμό:

* οι Allied Irish Banks χρειάζονται περίπου 13 δισ. ευρώ. Η Bank of Ireland (σ.σ. η εμπορική, όχι η κεντρική) χρειάζεται 5,2 δισ. ευρώ. Η τράπεζα IL&P (Irish Life&Permanent) χρειάζεται 4 δισ. ευρώ. Τέλος, η τράπεζα EBS χρειάζεται 1,5 δισ. ευρώ.

Απ' αυτές τις τράπεζες, σήμερα μόνον η IL&P είναι αμιγώς ιδιωτική. Για να "διασωθεί" οριστικά αυτή η τράπεζα χρειάζεται --πάντοτε σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο--τα 40πλάσια κεφάλαια της σημερινής χρηματιστηριακής αξίας της. Από μόνο του αυτό ενδέχεται να ωθήσει το ιρλανδικό δημόσιο να την εθνικοποιήσει.

Επί του παρόντος έχει ανασταλεί η διαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών στο χρηματιστήριο του Δουβλίνου.

Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την ΕΕ ο εξωτερικός δανεισμός των τραπεζών της να "επιμηκυνθεί" αναφορικά με την αποπληρωμή του.

πηγή: newsit.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement