Λαμβάνοντας έμπνευση από τα μακαρόνια που έχουν αρκετά μεγάλη τρύπα στο κέντρο τους (bucatini, όπως τα αποκαλούν στην Ιταλία), ιταλοί επιστήμονες ανέπτυξαν εμφυτεύματα τα οποία βοηθούν στην «αναγέννηση» του νωτιαίου μυελού έπειτα από τραυματισμούς.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπικόκα στο Μιλάνο δημιούργησαν ουσιαστικώς βιοδιασπώμενα εκμαγεία τα οποία «γεφυρώνουν» το χάσμα που δημιουργείται στον νωτιαίο μυελό έπειτα από τραυματισμό. Είδαν ότι μετά την τοποθέτησή τους στη σπονδυλική στήλη αρουραίων ο νωτιαίος μυελός «αναγεννήθηκε» με αποτέλεσμα τα ζώα να επανακτήσουν την κινητικότητα των πίσω ποδιών τους. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αυτού του είδους η προσέγγιση θα μπορέσει κάποια ημέρα να βοηθήσει και τα παραπληγικά άτομα.
Το «bucatini project», όπως ονομάστηκε, είναι ένα από τα διαφορετικά προγράμματα που αναπτύσσονται σε ερευνητικά εργαστήρια παγκοσμίως για την αποκατάσταση των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού μέσω βιοδιασπώμενων «καλουπιών». Υστερα από έναν τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό εμφανίζονται διαφορετικά εμπόδια σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του προβλήματος: εκτός του ότι δημιουργείται ουλώδης ιστός στην περιοχή, αναπτύσσονται και κύστεις γεμάτες υγρό. Η φιλοσοφία λοιπόν πίσω από τα νέα εμφυτεύματα είναι να δημιουργηθούν μικροσκοπικά «κανάλια» που θα προσφέρουν χώρο για τον σχηματισμό νέων νευρικών ινών ή αξόνων όπως ονομάζονται μέσα στις κύστεις αλλά και ανάμεσά τους.
Οι ερευνητές από το Μιλάνο δημιούργησαν σωληνίσκους με μήκος 2-3 χιλιοστών και διάμετρο 0,5 χιλιοστών από δύο βιοδιασπώμενα πλαστικά: πολυκαπρολακτόνη και ΡLGΑ. Προκειμένου να κάνουν την επιφάνεια των σωληνίσκων πιο κολλώδη, τοποθέτησαν μικρά χημικά άγκιστρα τα οποία βοηθούσαν τα κύτταρα να προσκολλώνται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των «μακαρονιών». Παράλληλα γέμισαν τους σωληνίσκους με ένα τζελ που περιείχε παράγοντες ανάπτυξης οι οποίοι ενεργοποιούν την αποκατάσταση των νεύρων. Οι σωληνίσκοι εμφυτεύθηκαν μέσα στις κύστεις που είχαν σχηματιστεί εντός του νωτιαίου μυελού μετά τον τραυματισμό του.
Οπως φάνηκε έξι μήνες αργότερα, νέες νευρικές ίνες αναπτύχθηκαν μέσα στα μικροσκοπικά κανάλια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και ανάμεσά τους. Αναπτύχθηκαν επίσης νέα αιμοφόρα αγγεία, απαραίτητα για την αιμάτωση του νέου νωτιαίου μυελού, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «ΑCS Νano».
Τα ζώα που έλαβαν τα εμφυτεύματα απέκτησαν μερική κινητικότητα των πίσω άκρων, ενώ η ανάλυση κάποιων χημικών δεικτών έδειξε ότι η διαδικασία της αποκατάστασης του τραυματισμού δεν είχε σταματήσει. Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να συνεχίσουν τα πειράματά τους προκειμένου να ανακαλύψουν αν οι νευρικές ίνες που δημιουργήθηκαν ήταν εντελώς νέες ή οι ήδη υπάρχουσες που αναγεννήθηκαν.
πηγή: newsit.gr