Αυτή η ιστορία με την πώληση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, που ξεκίνησε η «τρόϊκα», στην αρχή δήθεν εν αγνοία της κυβέρνησης, αλλά όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια με τις ευλογίες του πρωθυπουργού, μπορεί να εξελιχθεί στο ….Βατοπέδι του κ. Παπανδρέου,
αν η Ν.Δ. χειριστεί έξυπνα το θέμα.
Είναι η πρώτη φορά, που η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Είναι, η πρώτη φορά, που το θέμα ακουμπά προσωπικώς τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Είναι η πρώτη φορά, που ο πανίσχυρος επικοινωνιακός μηχανισμός του Μαξίμου απεδείχθη ανίκανος να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση.
Είναι, επίσης, η πρώτη φορά, που ακόμα και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, δυσκολεύονται να παράσχουν τη συνήθη και ….ανιδιοτελή υποστήριξη τους.
Το απόλυτο πολιτικό και επικοινωνιακό φιάσκο
Από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, βλέπουμε το απόλυτο πολιτικό και επικοινωνιακό φιάσκο της Κυβέρνησης Παπανδρέου! Στην αρχή δεν ήξεραν! Μετά ήξεραν! Στη συνέχεια είπαν ότι η πρόταση ήταν δική τους! Αρχικά διαμαρτυρήθηκαν για το περιεχόμενο των δηλώσεων! Μετά παραπονέθηκαν για το ύφος! Βαβέλ!
Και φτάσαμε στην απόλυτη κωμωδία και ανευθυνότητα: ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι θα φέρει νόμο, που θα απαγορεύει την πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου!
Καλά δεν βρέθηκε ένας να τον προστατεύσει για να μην εκτίθεται, αμολώντας τέτοιες πομφόλυγες;
Δεν είναι μόνο αυτά που είπε πέρυσι τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη, όπου μιλούσε για «outright sales». Ούτε υπονοώ τη γνωστή δέσμευση του Μνημονίου.
Απλά, κάτι τέτοιο δεν απαγορεύεται ούτε σε ….τζαμαχιρία!
Θα το ακούνε οι αγορές και θα ξεραίνονται στα γέλια!
Δηλαδή το αεροδρόμιο του Ελληνικού που περιφέρει στους ξένους επενδυτές ο κ. Παμπούκης τι είναι; Ιδιωτική περιουσία;
Η ΛΑΡΚΟ, την οποία έχουν προς πώληση, δεν έχει ακίνητη περιουσία;
Η ΔΕΗ, η ΑΤΕ (για να μην επεκταθώ) που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, δεν έχουν ακίνητη περιουσία;
Τι μας λένε τώρα;
Μου θυμίζει εκείνη την περίφημη δέσμευση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι ο «ΟΤΕ θα έχει μια μετοχή και θα ανήκει στο δημόσιο» και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, άρχισαν τις ….. τις μετοχοποιήσεις και δεν σταματούσαν!
Λάθος ή δόλος;
Όταν πέρυσι τον Ιούλιο ο Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε στο Ζάππειο την οικονομική πρόταση της Ν.Δ. , η κυβέρνηση επιστράτευσε τον …Χάρυ Πόττερ! Τα ήξεραν βλέπετε όλα έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους στον αυτόματο πιλότο του μνημονίου.
Τώρα που το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις.
Και είπαν να ασχοληθούν με το πιο σοβαρό και πιο ευαίσθητο θέμα: τη δημόσια περιουσία!
Και αγχωμένοι από τη βιασύνη τους, διαπράττουν παιδαριώδη λάθη που εκθέτουν τη χώρα και υπονομεύουν την οικονομία της.
Κατ’ αρχήν ανακίνησαν ένα θέμα χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης προετοιμασία!
Δεύτερον, το ανακοίνωσαν σε μια κακή συγκυρία (και απορώ που η αντιπολίτευση δεν το έχει επισημάνει ακόμα) λίγες μέρες αφότου η Fitch προέβλεψε μείωση της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα. Τυχαίο;
Τρίτον, κατακυριευμένοι από την αλαζονεία τους, δεν ενημέρωσαν κανέναν! Ολο τον χειρισμό, τον έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπό τις ευλογίες του Πρωθυπουργού.
Τέταρτον, ενέπλεξαν το θέμα στο πλαίσιο των συζητήσεων για το επικαιροποιημένο μνημόνιο. Εχουν άραγε αντιληφθεί, ότι από τη στιγμή που έθεσαν το ζήτημα της περιουσίας του δημοσίου, εφεξής θα ελέγχονται από την τρόϊκα κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του μνημονίου; ‘ Η το έκαναν σκοπίμως; Για να μας εκβιάζουν αργότερα (ελπίζω να μην προλάβουν) πως αν δεν πωλήσουμε περιουσία του δημοσίου, δεν θα μας δοθεί η επόμενη δόση του δανείου; Αρα ας πωλήσουμε, για να μη χρεοκοπήσουμε;
Ποιό είναι το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά; Μάλλον επιχείρησαν στα γρήγορα να μας φέρουν προ τετελεσμένων και αιφνιδιάστηκαν από τις αντιδράσεις! Για αυτό και ανέκρουσαν πρύμνην! Και για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, οδηγήθηκα στο άλλο άκρο! Ομως, η επίθεση, δεν είναι πάντοτε και η καλύτερη άμυνα!
Χρειάζεται σοβαρότητα
Είναι βαρύτατες οι ευθύνες του πρωθυπουργού που κατάφερε (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται!) ένα ζήτημα στο οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια ευρύτερη συναίνεση, να το καταστήσει αντικείμενο εσωκομματικής, αλλά και αντιπολιτευτικής διαμάχης. Δικαιολογημένα εγείρονται ερωτηματικά για τους χειρισμούς του.
Δυστυχώς για τη χώρα, η ιστορία αυτή θα στιγματίσει τη θητεία του και θα τον συνοδεύει. Ό, τι και να λέει πια. Αλλωστε η αξιοπιστία, δεν αποτελεί και το πιο μεγάλο του ατού!
Αλλά και η Ν.Δ. δεν κέρδισε όσα θα μπορούσε΄για ένα θέμα για το οποίο μίλησε πρώτη και μίλησε ξεκάθαρα! Και αυτό γιατί κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της εμφανίζονται στην τηλεόραση απροετοίμαστα και αντί να αναδεικνύουν τον κυβερνητικό τραγέλαφο, απολογούνται!
Στο ζήτημα της περιουσίας του δημοσίου, έχουν βαρύτατες ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις. Η Ελλάδα μάλλον είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου το Δημόσιο δεν ξέρει την περιουσία του! Και αν δεν ξέρεις την περιουσία σου, είναι σαν να μην την έχεις! Χώρια, που προφανώς και δεν μπορείς να την αξιοποιήσεις!
Επιπλέον μεγάλα κομμάτια αυτής της περιουσίας, χρόνια τώρα, τα λυμαίνονται διάφοροι επιτήδειοι, (που θησαυρίζουν, ενώ το δημόσιο πληρώνει ενοίκια) με την εγκληματική αδιαφορία (;) του κρατικού μηχανισμού. Στο σύνολό του.
Αυτό, επομένως, που πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί ταχύτατα, είναι η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας. Για να ξέρουμε για τι μιλάμε. Αλλιώς σε αντιμετωπίζουν οι αγορές, όταν γνωρίζουν τι έχεις. Όταν πας σε μια τράπεζα ως ιδιώτης και ζητάς ένα δάνειο, δε ζητάνε τα περιουσιακά σου στοιχεία;
Όταν καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός, θεωρώ, ότι ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει με νηφαλιότητα να επαναφέρει την πρόταση του περασμένου Ιουλίου. «Επικαιροποιημένη», όπως μας έμαθαν να λέμε τελευταία. Γιατί τώρα που το πρόγραμμα του μνημονίου οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο, χρειάζεται μια άλλη πολιτική.
Πριν απ’ όλα, όμως, πρέπει να κατατεθεί μια επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για να ενημερώσει τη Βουλή, τόσο για τους χειρισμούς του, όσο κυρίως για τι συμφωνίες έχει κάνει στο παρασκήνιο και ποιές δεσμεύσεις έχει αναλάβει.
Αναρτήθηκε από Αναγνώστη
πηγή: antinews.gr