http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

"Πάρτε μας από την κόλαση"... - Δεκάδες Έλληνες της Αλεξάνδρειας ζητούν να φύγουν από τη χώρα !



- Ενεργοποιείται το σχέδιο επαναπατρισμού για τους Έλληνες της Αιγύπτου σύμφωνα με το ΥΠΕΞ
- Έτοιμα δύο C130, αλλά πρέπει οι συνθήκες ασφαλείας να ευνοούν
- Το υπουργείο συμβουλεύει τους Έλληνες "να παραμείνουν στα σπίτια τους"

Ενεργοποιείται το σχέδιο επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στην Αίγυπτο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "ο σχετικός σχεδιασμός προβλέπει την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν όταν ξέσπασε η κρίση, με το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης".

"Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν. Η Πρεσβεία και οι Προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις Κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στους δρόμους" προστίθεται.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το onalert, τουλάχιστον 150 Έλληνες,από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου,ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να φροντίσει για την άμεση απομάκρυνσή τους από την πόλη,στην οποία επικρατεί αναρχία.

Αρκετοί από τους 150 είναι ηλικιωμένοι από το γηροκομείο της πόλης,οι οποίοι είναι λογικό να έχουν τρομοκρατηθεί. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαδηλωτές,αλλά οι ένοπλες συμμορίες που έχουν δημιουργήσει δραπέτες φυλακών,οι οποίες κάνουν επιθέσεις ακόμη και σε σπίτια.Η Πολεμική Αεροπορία έχει έτσι κι αλλιώς έτοιμα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και το μόνο που περιμένει είναι το πράσινο φως για την απογείωση.

Το Newsit μίλησε με το ελληνικό προξενείο. Αυτή την ώρα συσκέπτεται ο Έλληνας πρόξενος της Αλεξάνδρειας με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας για να εκτιμήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αν συντρέχει λόγος εκκένωσης.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Σαββούλας Λιάτσου από την Αλεξάνδρεια για το Newsit, εν μέσω του χάους, κακοποιοί έχουν αποδράσει από τις φυλακές, επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα, από όπου οπλίστηκαν και πραγματοποιούν επιθέσεις. Όπως λέει συμμορίες καταδίκων αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους κατοίκους των θεωρούμενων "προνομιούχων" περιοχών της Αλεξάνδρειας,στις οποίες κατοικούν κυρίως ξένοι.

Από τα τζαμιά χθες το βράδυ οι μουεζήνιδες καλούσαν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί,να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας και σε κάποιες γειτονιές κάλεσαν όλους τους άνδρες να οπλιστούν με ότι μπορούσαν και να δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης οι οποίες θα φρουρούν τις κεντρικές εισόδους των πολυκατοικιών!

Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν φυσικά και στο Κάϊρο, όπου μάχες ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κρατουμένων που επιχείρησαν να δραπετεύσουν από τη φυλακή Αμππου Ζααμπάλ βορείως του Καϊρου.



Κανείς δεν κατάφερε να δραπετεύσει αλλά οκτώ σκοτώθηκαν και 123 τραυματίστηκαν στις μάχες με τις αστυνομικές δυνάμεις.

 Σ΄όλα τα "πλούσια" προάστια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης με αποστολή την προστασία των πολιτών. Το ίδιο έχει συμβεί και στις περιοχές που βρίσκονται τα καλά ξενοδοχεία του Καϊρου.

Ισραήλ, ΗΠΑ και Τουρκία απομακρύνουν τους πολίτες τους

Το Ισραήλ έχει ήδη απομακρύνει τους πολίτες τους από την Αίγυπτο, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα τους αμερικανούς πολίτες όπως αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο. "Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο ενημερώνει τους αμερικανούς πολίτες στην Αίγυπτο που επιθυμούν να φύγουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη", σύμφωνα με την ανακοίνωση. "Οι πτήσεις θα αρχίσουν να αναχωρούν από την Αίγυπτο τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου", προσθέτει η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της. Επειτα από αίτημα της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines προετοιμάζεται να στείλει δύο αεροσκάφη της στην Αλεξάνδρεια και ακόμη ένα στο Κάιρο, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στο πρακτορείο Ανατολή. Αυτές οι πτήσεις μισθώθηκαν για τους Τούρκους που διαμένουν στην Αίγυπτο επιπλέον των κανονικών πτήσεων που εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, διευκρίνισαν οι υπεύθυνοι. Τα τρία αεροσκάφη της Turkish Airlines αναμένεται να απογειωθούν με προορισμό τα αιγυπτιακά αεροδρόμια Μποργκ Ελ Άραμπ και Ελ Νόζχα της Αλεξάνδρειας.

Τα γαλλικά πρακτορεία ταξιδίων ανέστειλαν "μέχρι νεωτέρας" τις αναχωρήσεις για την Αίγυπτο, έπειτα από τις συστάσεις της γαλλικής κυβέρνησης. Και το βελγικό πρακτορείο ταξιδίων Jetair αποφάσισε να απομακρύνει όλους τους πελάτες του που βρίσκονται στην Αίγπυτο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του. Επίσης, το πρακτορείο ακύρωσε και τις αναχωρήσεις που ήταν προγραμματισμένες για τη χώρα αυτή έως και τις 6 Φεβρουαρίου.

Από τη μεριά τους τα βρετανικά ταξιδιωτικά πρακτορεία δήλωσαν ότι δεν πρόκειται, προς το παρόν, να απομακρύνουν τους πελάτες τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, αλλά ούτε και να ακυρώσουν τις αναχωρήσεις. "Το (βρετανικό) υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους ταξιδιώτες να μην ταξιδεύουν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Λούξορ και το Σουέζ, όμως οι παραθαλάσσιες πόλεις της Ερυθράς Θάλασσας δεν περιλαμβάνονται. Οι διακοπές συνεχίζονται κανονικά εκεί", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος Τύπου του συνδέσμου Abta, ο οποίος εκπροσωπεί 5.000 ταξιδιωτικά γραφεία.




πηγή: newsit.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement