http://www.mrkteo.gr/

Κυριακή

Ωρα εισαγγελέα µετά το θρίλερ...

Οι µετανάστες απεργοί  πείνας στο εσωτερικό  του κτιρίου της  Πατησίων και Ηπείρου  όπου µετακόµισαν από  τη Νοµική. Τώρα µιλούν  για ανεπάρκεια χώρων  και υποδοµών υγιεινής
∆ιατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Ραγκούσης: Θα αποδοθούν ποινικές και άλλες ευθύνες. Θα είµαστε αυστηροί µε όσους υποκίνησαν τις κινητοποιήσεις.

«Ηταν µια από τις πιο δύσκολες νύχτες της Αστυνοµίας. Η εκκένωση της Νοµικής κρεµόταν συνεχώς από µια κλωστή» περιγράφει ανώτερος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ., που συµµετείχε στην επιχείρηση αποχώρησης των παράνοµων µεταναστών.

Το περιθώριο που είχε τεθεί από τον Πρωθυπουργό για την αποµάκρυνση των µεταναστών ήταν έως τις 5 το πρωί. «Είχαµε αποφασίσει να εξαντλήσουµε κάθε περιθώριο για ειρηνική και χωρίς προβλήµατα έξοδο, παρ’ ότι υπήρχε η επιχειρησιακή ετοιµότητα και το πλεονέκτηµα της Αστυνοµίας για άµεση επέµβαση» τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, επιβεβαιώνοντας µε τη σειρά του πως «εκείνες τις ώρες θα µπορούσε να υπάρξει ένας σπινθήρας που θα πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις».

Η επόµενη µέρα βρίσκει τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αντιµέτωπους µε διαφορετικές καταστάσεις. «Θα είµαστε αυστηροί µε όσους υποκίνησαν την κινητοποίηση και έθεσαν σε κίνδυνο τη χώρα κοινωνικά και οικονοµικά» κατέστησε σαφές ο κ. Ραγκούσης και µιλώντας για τεράστιες ευθύνες πολιτικές αλλά και κοινωνικές, παρέπεµψε στην προκαταρκτική εξέταση που διέταξαν οι εισαγγελικές αρχές. «Θα αποδοθούν ποινικές και άλλες ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση. Είναι αρκετά τα αδικήµατα που κάποιοι έχουν διαπράξει» σηµείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΣΥΝ. Παρόντες από την αρχή της κινητοποίησης υπήρξαν πάντως ο εκπρόσωπος του ∆ικτύου για τα Πολιτικά ∆ικαιώµατα Νίκος Γιαννόπουλος, ενώ δυναµική εµφάνιση είχε ο Μάρκος Χατζησάββας, ο οποίος είχε συµµετάσχει οργανωτικά στην απεργία πείνας των µεταναστών το 2008 στα Χανιά και έχοντας την εµπειρία αποτέλεσε την ψυχή της διοργάνωσης. Αντίθετα, από τη ρετσινιά του υποκινητή της µαζικής απεργίας πείνας προσπάθησε όλες τις προηγούµενες ηµέρες να απαλλαγεί ο ΣΥΝ, ο οποίος όταν είδε να βρίσκεται στο στόχαστρο των πολιτικών δυνάµεων και µπροστά στον κίνδυνο να αναπαραχθεί το εις βάρος του σκηνικό µετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, άρχισε να παίρνει αποστάσεις.

∆εν είναι τυχαίο πως αρκετά στελέχη του πήραν µέρος στις διαπραγµατεύσεις µε τους µετανάστες προκειµένου να διασφαλιστεί η οικειοθελής αποχώρησή τους από τη Νοµική, ενώ το «παρών» σε ρόλο διαπραγµατευτή έσπευσε να δώσει και ο Αλέκος Αλαβάνος. «Οι µόνοι διαπραγµατευτές που αναγνωρίζαµε ήταν η Αστυνοµία και ο εισαγγελέας» αντέτεινε πάντως ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος δεν παρέλειψε να καταλογίσει λανθασµένους χειρισµούς και σε ένα άλλο βασικό πρόσωπο της υπόθεσης, τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη. «Ηταν λάθος να δώσει συνέντευξη και µέσω δηµοσιογράφων να µάθω ότι µε καλούν να δώσουµε λύση. Είχαµε παραβίαση ασύλου, όχι ζήτηµα µεταναστευτικής πολιτικής» σχολίασε.

Το µέλλον των 300 µεταναστών (άλλοι 50 κάνουν απεργία πείνας στη Θεσσαλονίκη) θα κριθεί µετά την πάροδο 15 ηµερών, οπότε και θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του πρόσφατου νόµου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και την παράνοµη µετανάστευση. «Η Αστυνοµία θα τηρήσει τον νόµο» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, υποστηρίζοντας πως δεν είναι τυχαίο που οι συγκεκριµένοι µετανάστες τόσο καιρό δεν έχουν κινήσει τις διαδικασίες ασύλου, αλλά διεκδικούν τη νοµιµοποίηση. Ουσιαστικά δηλαδή προκύπτει πως δεν έχουν τις προϋποθέσεις ασύλου και το επόµενο διάστηµα θα πρέπει είτε να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη χώρα είτε να απελαθούν.


«Χάρτινη» ή δηµοκρατία µε ισχυρούς θεσµούς;

ΜΕΤΑ ΤΑ τελευταία γεγονότα που «έθεσαν σε κίνδυνο τη χώρα κοινωνικά και οικονοµικά» όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ξεκινάει µια ολόκληρη συζήτηση για το µέλλον της δηµοκρατίας στη χώρα: το διακύβευµα το οποίο αποτυπώνεται και στις απόψεις εκείνων που γράφουν στα «ΝΕΑ» (βλέπε επόµενες σελίδες) είναι εάν θα έχουµε µια µελαγχολική δηµοκρατία, µια χάρτινη δηµοκρατία ή µια δηµοκρατία µε ισχυρούς θεσµούς, διάκριση εξουσιών και εµπέδωση όχι µόνο των δικαιωµάτων αλλά και των υποχρεώσεων των πολιτών.


ΑΠΑΙΣΙΟ∆ΟΞΟΙ

Με απαισιοδοξία βλέπουν οι 250 µετανάστες την επόµενη µέρα.

Εγκατεστηµένοι πλέον στο Μέγαρο Λιβιεράτου, το οποίο στεγάζει το Ινστιτούτο Υπατία, ιδιοκτησίας Ντίνου Ρουτζούνη, έχουν αρχίσει ήδη να διαµαρτύρονται για τις συνθήκες διαµονής, µιλώντας για ανεπάρκεια χώρων και υποδοµών υγιεινής. Οπως πάντως αποκάλυψε ο κ. Ραγκούσης, σε περίπτωση που οι διαπραγµατεύσεις µε τον ιδιοκτήτη για τη µεταφορά τους στο συγκεκριµένο κτίριο δεν απέδιδαν, υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο εγκατάστασης τους σε κτίριο του πρώην αεροδροµίου Ελληνικού.

Πέρα από τα προβλήµατα διαµονής, ωστόσο, οι µετανάστες πιστεύουν πως µετά την αποχώρησή τους από τη Νοµική κανένας δεν ασχολείται µε το βασικό αίτηµά τους για νοµιµοποίηση.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ on-line
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement