http://www.mrkteo.gr/

Σάββατο

Η Αίγυπτος στις φλόγες, τα τανκς στους δρόμους... Η Σαββούλα Λιάτσου μεταδίδει από την Αλεξάνδρεια !



- Ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για πέντε νεκρούς στο Κάιρο αναφέρει το Reuters
- Χιλιάδες αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας
- Ο στρατός συντάσσεται με το πλήθος αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ - Συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες
- Διαβάστε τι γράφει από την Αλεξάνδρεια η Σαββούλα Λιάτσου 

Θυμός, αγανάκτηση και χιλιάδες Αιγυπτίων να ζητούν την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Η κατάσταση στην Αίγυπτο, τέσσερις μέρες αφότου ξέσπασαν οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν έχει εξομαλυνθεί. Αλλά μέρα με την ημέρα η ένταση κλιμακώνεται.

Το BBC μετέδωσε, επικαλούμενο πληροφορίες του Reuters, πως σύμφωνα με ιατρικές πηγές, μόνο στο Κάιρο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Οι τραυματίες πλησιάζουν τους 900, ενώ νωρίτερα υπήρξαν αναφορές και για 1.000 συλλήψεις!
Οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 (τοπική ώρα) στην ευρύτερη περιοχή του Καΐρου, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ και λίγο αργότερα το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα. Μόνο που ο κόσμος αψήφησε τις... εντολές, παραμένει στους δρόμους και η κυβέρνηση επιστράτευσε τα τανκς.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες πως άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους. Υπάρχουν όμως και αναφορές από διεθνή ΜΜΕ ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι στρατιωτικοί συντάσσονται με το πλήθος, υψώνοντας τα χέρια τους προς τους συγκεντρωμένους, κάνοντας το σήμα της νίκης. Δύο και πλέον ώρες μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης, φορτηγά του στρατού κυκλοφορούσαν κοντά στην πλατεία της Όπερας, στο κέντρο του Καΐρου, και οι στρατιώτες έκαναν το σήμα της νίκης στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απαντούσαν με χειροκροτήματα.

Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα ανέβηκαν πάνω στα στρατιωτικά οχήματα ενώ αστυνομικοί έσφιγγαν το χέρι των διαδηλωτών.
Ο πρόεδρος Μουμπάρακ, φημολογείται, ότι θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό, ενώ φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Μόνο που έτσι δύσκολα θα κατευνάσει τα πνεύματα.

"Kefaya". Η κραυγή σκίζει τον ουρανό της Αλεξάνδρειας. "Φτάνει". Αυτό σημαίνει στα ελληνικά. 


  Ανταπόκριση της Σαββούλας Λιάτσου
 

             ΣΑΒΒΟΥΛΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Χάος. Περιμένοντας το διάγγελμα Μουμπάρακ ,αυτή είναι η λέξη που περιγράφει τη κατάσταση στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου. Παρά το στρατιωτικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ,την απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων «μυρίζεις» στον αέρα την ένταση ,την οργή και περιμένεις την έκρηξη.Στην Αλεξάνδρεια άρχισαν να αναπτύσσονται τεθωρακισμένα και άρματα μάχς. Πυροβολισμοί ακούγονται από διάφορα σημεία της πόλης. Στο Κάϊρο λένε οι πληροφορίες ότι τα άρματα μάχης άνοιξαν πυρ.

Μετά το στρατιωτικό νόμο, η κυβέρνηση Μπουμπάρακ προχώρησε στη διακοπή όλων των απ΄ ευθείας μεταδόσεων από διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Καϊρο,Αλεξάνδρεια ,Σουέζ,Ισμαηλία,Νταμανχούρ έξω από την Αλεξάνδρεια 50 χιλ. και Μίνια ανάμεσα σε Κάϊρο και Λούξος, έχουν τεθεί υπό στρατιωτικό νόμο.

Από χθες το βράδυ πλανιέται ένα κλίμα τρόμου στην Αλεξάνδρεια. Οι πληροφορίες λένε ότι όλοι οι έφεδροι αξιωματικοί έχουν κληθεί στις μονάδες τους και ότι οι αστυνομικοί έχουν εντολή να πυροβολούν στο ψαχνό.
Tweeter , Facebook ,κινητά τηλέφωνα,ιντερνέτ, όλα παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Τέτοιες δυναμικές διαδηλώσεις δεν είχαν γίνει ποτέ στην Αλεξάνδρεια. Ποτάμι οργής οι διαδηλώσεις. 20 χιλιόμετρα η ακτή της Αλεξάνδρειας στη Μεσόγειο. Από τη μία άκρη ως την άλλη,διαδηλωτές φωνάζουν ,χειρονομούν και πάνω απ΄όλα ζητούν να φύγει ο Μουμπάρακ.

Από την άλλη η αστυνομία. Δακρυγόνα,πλαστικές σφαίρες,συλλήψεις,κανόνια νερού,τα παντα εναντίον των διαδηλωτων που απαντούν με πέτρες ,ξύλα και μολότωφ.

Τα νέα παιδιά,οι διαδηλωτές περνούν κάτω από τα σπίτια μας,κυνηγημένα Καλούν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να ενωθούν μαζί τους.

«Προσευχηθείτε για μας», ζητούν απ΄ όσους από τα μπαλκόνια τους παρακολουθούν τις διαδηλώσεις. Άλλους τους άκουσα να φωνάζουν,είμαστε παιδιά σας μην μας χτυπάτε.
Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι αρκετοί αστυνομικοί πέταξαν τις στολές τους και ενώθηκαν με το πλήθος. Από το Κάϊρο τα νέα είναι πιο άσχημα.

«Άνοιξαν πυρ τα άρματα μάχης του στρατού». λένε οι φήμες. Τρόμος.

Ένας 25 χρονος νεαρός ο Μουσταφά ζήτησε από μία κυρία που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι της τη διαδήλωση να πάρει τηλέφωνο τη μητέρα του , να της πει ότι είναι καλά. Κρατώντας την αιγυπτιακή σημαία, απομακρύνθηκε.

Οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι για ένα λόγο. «Δεν έχουμε πια μέλλον. Αν μας πιάσουν τελειώσαμε. Θα φθάσουμε λοιπόν ως το τέλος. Είναι το μόνο μέλλον που υπάρχει για μας».

Σαββούλα Λιάτσου είναι δημοσιογράφος και ζει μόνιμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και την Παρασκευή σε πολλές αιγυπτιακές πόλεις. Στο Σουέζ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ σύμφωνα με το Associated Press οργισμένο πλήθος έκλεψε τα όπλα αστυνομικών, μπήκε σε αστυνομικό τμήμα και αφού ανάγκασε τους πάντες να βγουν έξω, έβαλαν φωτιά. Έκαψαν επίσης 20 αυτοκίνητα.

Φωτιές, δακρυγόνα και χάος στους δρόμους - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Φωτιές, δακρυγόνα και χάος στους δρόμους - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Άνδρες των αρχών ασφαλείας δήλωσαν στο Associated Press ότι έθεσαν σε κατ' οίκον περιορισμό τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αντικαθεστωτικό και κάτοχο βραβείου Νόμπελ, που επέστρεψε στην Αίγυπτο από τη Βιέννη για να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μουμπάρακ.
Φόβοι πως η φωτιά θα απειλήσει και το Μουσείο του Καΐρου - ΦΩΤΟ REUTERS
Φόβοι πως η φωτιά θα απειλήσει και το Μουσείο του Καΐρου - ΦΩΤΟ REUTERS

Δακρυγόνο "σκάει" δίπλα σε δημοσιογράφο του France 24

 



Ακόμη ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στα επεισόδια του Καϊρου μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα. Πολίτες ανέφεραν πως είδαν δεκάδες Αιγύπτιους μωλωπισμένους, ματωμένους και να λιποθυμούν, καθώς χάος επικρατεί στους δρόμους της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι τραυματίσθηκε ο Αϊμάν Νουρ, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2005.

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έλαβε μέρος στις πορείες, πριν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έλαβε μέρος στις πορείες, πριν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί και τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας. Γραφεία του κόμματος σε άλλες πόλεις πυρπολήθηκαν ή δέχτηκαν επιθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που ξεκινούσε στις 18:00, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει για το Κάιρο, το Σουέζ και την Αλεξάνδρεια μέχρι τις 7 το πρωί.
Νωρίτερα, η αστυνομία χρησιμοποίησε σφαίρες από καουτσούκ και υδραντλίες για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν, μετά την προσευχή, έξω από το φημισμένο τζαμί αλ-Αζάρ του Καΐρου, αλλά και στο κέντρο της Αλεξάνδρειας.
Διαδηλωτές μπροστά στους αστυνομικούς. Η εκεχειρία ήταν πρόσκαιρη - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδηλωτές μπροστά στους αστυνομικούς. Η εκεχειρία ήταν πρόσκαιρη - ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Oι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στους αστυνομικούς και φώναζαν συνθήματα κατά του 82χρονου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του γιου του Γκαμάλ.
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Κωνσταντινούπολη - ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Κωνσταντινούπολη - ΦΩΤΟ REUTERS
Ένα αξιοσημείο περιστατικό συνέβη στην Αλεξάνδρεια, όπου ζει ισχυρό ελληνικό στοιχείο. Αστυνομικοί και διαδηλωτές σταμάτησαν τις εχθροπραξίες και άρχισαν να συνομιλούν, ενώ οι πολίτες έδωσαν νερό και ξύδι στους άνδρες ασφαλείας. Είχε προηγηθεί το κάλεσμα για την προσευχή της Παρασκευής.
Και στην Τυνησία, με το μήνυμα κοινό: "Μουμπάρακ, ξεκουμπίσου" - ΦΩΤΟ REUTERS
Και στην Τυνησία, με το μήνυμα κοινό: "Μουμπάρακ, ξεκουμπίσου" - ΦΩΤΟ REUTERS
Αργότερα, όμως, το εξοργισμένο πλήθος έβαλε φωτιά στο κυβερνείο της Αλεξάνδρειας. Στήλες καπνού υψώνονταν από το φλεγόμενο κτίριο μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ αρκετοί διαδηλωτές παραβίασαν την είσοδο του κτιρίου ενός αστυνομικού τμήματος μιας άλλης συνοικίας στο κέντρο της πόλης.

Ωμό βίντεο που δείχνει αστυνομικό να πυροβολεί διαδηλωτή...


Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, μεταξύ των οποίων το Σουέζ, η Μανσούρα, τη Σαρκίγια και το Ασουάν στο Δέλτα του Νείλου.

Διαδηλωτές επιτίθενται σε όχημα της αστυνομίας με ό,τι βρίσκουν εύκαιρο - ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδηλωτές επιτίθενται σε όχημα της αστυνομίας με ό,τι βρίσκουν εύκαιρο - ΦΩΤΟ REUTERS
Δεκάδες συλλήψεις σημειώθηκαν. Μεταξύ των συλληφθέντων και τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, οι συλληφθέντες εργάζονται για τις εφημερίδες Figaro και Journal de Dimanche, για το φωτογραφικό πρακτορείο Sipa και για το περιοδικό Paris-Match. Λίγο μετά τη σύλληψή τους, πάντως, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η ανησυχία για τους ξένους πολίτες που ζουν στις πόλεις της Αιγύπτου είναι έντονη. Ιδιαίτερα για τους Έλληνες, αφού η ελληνική κοινότητα στη χώρα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ήδη, πάντως, υπάρχει σχέδιο για την απομάκρυνση των Ελλήνων  από τη χώρα, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ εφόσον χρειαστεί.
Η έκφραση στο πρόσωπο του Αιγύπτιου διαδηλωτή τα λέει όλα... - ΦΩΤΟ REUTERS
Η έκφραση στο πρόσωπο του Αιγύπτιου διαδηλωτή τα λέει όλα... - ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τους συνεργάτες του σε θέματα ασφαλείας, ενώ λίγο νωρίτερα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία κάλεσαν την κυβέρνηση Μουμπάρακ να αλλάξει στάση, να συζητήσει με τους διαδηλωτές και να δώσει τέλος στην χαοτική κατάσταση στη χώρα.


πηγή: newsit.gr 
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement