http://www.mrkteo.gr/

Σάββατο

Η λίστα είναι "Χιλιάδες"

του Γιώργου Θεσπρωτού

Τρομάζει κανείς με τη λύσσα και την ταχύτητα με τις οποίες σύσσωμος ο αστικός πολιτικός κόσμος και τα μέσα που τον εκφράζουν,
Πέταξαν στα σκυλιά το ίνδαλμα τους, τον πάλαι ποτέ προσφιλή τους «τσάρο» της οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, τον άνθρωπο - κλειδί που για χάρη τους έβαλε τη χώρα στη μνημονιακή αποικιοποίηση!
Την ίδια ώρα οι ίδιοι κύκλοι βγάζουν «λάδι», για ευνόητους λόγους, τον Ε.Βενιζέλο, ενώ ένα όργιο ¨αποκαλύψεων¨ και παραφιλολογίας κατακλύζει τις σελίδες των εφημερίδων, οι οποίες με απίστευτη ευκολία και ευρηματικό πνεύμα ξεσκίζουν κυριολεκτικά τις «ξαδέλφες» και ορισμένους απόστρατους «καμένους» πολιτικούς. 
Ο αστικός κόσμος, ως έτοιμος από καιρό, φορτώνει σύσσωμος τα πάντα σε ένα και μόνο πρόσωπο, με πελώριες αναμφισβήτητα ευθύνες, προκειμένου να διασώσει τα μείζονα, που είναι η συγκυβέρνηση, η μνημονιακή τάξη πραγμάτων και ο αυστηρός περιορισμός της πολιτικής διάστασης της λίστας Λαγκάρντ.
Όλα δείχνουν ότι..
έτσι θα πάμε για αρκετό καιρό με τη ρωμαϊκή αρένα σε αποθέωση, γεμάτη από παραληρούντα πλήθη, στα οποία θα προσφέρονται επιλεκτικά «θύματα», μισές «αλήθειες» και μισές αποκαλύψεις.
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ!
Από το σχεδιασμό απουσιάζει η πολιτική ή καλύτερα η τελευταία, ευτελισμένη, είναι κομμένη και ραμμένη στους αστικούς και μνημονιακούς σχεδιασμούς.
Κεφάλια δεν ζητούσατε να πέσουν; Ορίστε λοιπόν! Περιεργαστείτε τα "θύματα"!
Κι όμως η λίστα Λαγκάρντ δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου! Σαν τη λίστα Λαγκάρντ υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες λίστες με έλληνες πολίτες στα ανά τον κόσμο υποκαταστήματα τραπεζών. Χιλιάδες, επίσης, Έλληνες πολίτες έχουν μεγάλες κεφαλαιακές τοποθετήσεις στο εξωτερικό μέσω off-shore εταιρειών και τοποθετήσεις σε funds, σε μετοχές, παράγωγα και σε αμοιβαία κεφάλαια.
ΤΑ ΚΑΤ' ΕΞΟΧΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!
Τα κατεξοχήν πολιτικά θέματα που ανακύπτουν με τη λίστα Λαγκάρντ είναι: Τι θα γίνει με τις αναρίθμητες παρόμοιες λίστες που είναι επιμελώς κρυμμένες στο εξωτερικό; Πότε αυτές οι λίστες θα ανοίξουν; Ή δεν θα ανοίξουν; Ποιο σύστημα είναι αυτό που γεννάει, συντηρεί και διαιωνίζει την υπερσυσσώρευση πλούτου σε λίγα χέρια και τον καταχωνιάζει στις λίστες του διεθνούς χρηματιστικού συστήματος; Θα κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε αυτό το σύστημα;
Κι όμως αυτά τα πολιτικά θέματα σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ βρίσκονται στο περιθώριο και εκτός δημόσιας συζήτησης.
Η αναγκαία ποινική διάσταση του θέματος, με προσθαφαιρέσεις προσώπων, ως ιδιαίτερα σκανδαλιστική, χρησιμοποιείται από τους κυρίαρχους κύκλους για να αποκρύψει την πολιτική διάσταση, που είναι η σοβαρότερη και η κρισιμότερη.
Διότι αφορά, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, εκατοντάδες δις ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, τα οποία σε ύψος μπορεί να φτάνουν το άθροισμα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους της χώρας!!!
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ!
Ο μηχανισμός της ελεύθερης (τάχα) κίνησης κεφαλαίων δεν είναι μόνο μηχανισμός διαφυγής των κεφαλαίων από τις «επισφαλείς», στις «ασφαλείς» και πλουσιότερες χώρες (μια χούφτα στην πραγματικότητα) ούτε μόνο μηχανισμός που εξωθεί τις φτωχότερες σχετικά χώρες σε αθρόο δανεισμό, σε υψηλά επιτόκια για τη συγκράτηση των κεφαλαίων στο έδαφος τους και σε ασύμφορες προσδέσεις των νομισμάτων τους με σκληρά νομίσματα για να προσελκύουν, τάχα, επενδυτές!
Ο μηχανισμός της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων είναι, μαζί με το τραπεζικό απόρρητο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, το μεγάλο πλυντήριο για το κάθε λογής μάυρο και αφορολόγητο χρήμα.
Η Αριστερά, αν θέλει να προκύψει κάτι ουσιαστικό από τη λίστα Λαγκάρντ, οφείλει να ανοίξει αυτή την πολιτική ατζέντα και να μην περιορισθεί μόνο στο ποινικό μέρος της υπόθεσης.
Αυτό σημαίνει ότι η Αριστερά θα πρέπει να αμφισβητήσει ευθέως το δόγμα της λεγόμενης ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων, προβάλλοντας το αίτημα του αυστηρού και ουσιαστικού ελέγχου αυτών των κινήσεων.
Την ίδια ώρα, επίσης, η Αριστερά πρέπει να αμφισβητήσει το απόρρητο ,όσον αφορά τις καταθέσεις και τις συναλλαγές για φυσικά και νομικά πρόσωπα, του διεθνούς τραπεζικού συστήματος έναντι των φορολογικών και δικαστικών αρχών, διεκδικώντας νέους κανόνες πλήρους και χωρίς περιορισμούς, πρόσβασης και διαφάνειας.
Η ΛΙΣΤΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!
Οι αναρίθμητες λίστες Λαγκάρντ με Έλληνες πολίτες και χορό δισεκατομμυρίων ανά τον κόσμο, δείχνουν ότι η Ελλάδα παρήγαγε και συνεχίζει να παράγει πλούτο, τον οποίο σφετερίστηκαν και σφετερίζονται λίγοι! Αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός!
Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, απλώς οδεύει σε εξαθλίωση η κοινωνική πλειοψηφία της. Η βαθύτερη πρόκληση της λίστας Λαγκάρντ είναι πρόκληση για κοινωνική δικαιοσύνη και γι΄αυτό είναι πρόκληση για ένα μεγάλο κοινωνικό ξεσηκωμό με στόχο την ανατροπή της συκυβέρνησης και του νεοφιλελευθερισμού, για μια νέα προοδευτική πορεία ανασυγκρότησης με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Η λίστα Λαγκάρντ δεν προσφέρεται απλώς για «κάθαρση» ενός συστήματος, που, έτσι κι αλλιώς, δεν «καθαρίζει», αλλά για να τροφοδοτήσει ανατρεπτικά αιτήματα και το ίδιο το ρεύμα της ανατροπής του!
Χρειάζεται, όμως και η Αριστερά να εργασθεί σε αυτήν την κατεύθυνση
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement