http://www.mrkteo.gr/

Σάββατο

Στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι

Τη στρατιωτική επέμβαση στο δυτικοαφρικανικό Μάλι ξεκίνησε η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τη συνδρομή -σε πρώτη φάση- Νιγηριανών και Σενεγαλέζων στρατιωτών αλλά και τη σύμφωνη γνώμη του Μαλινέζου «μεταβατικού» προέδρου Ντιονκούντα Τραορέ.

Το πρόσχημα για την επίσπευση της επέμβασης, που το Παρίσι σχεδίαζε από καιρό, ήταν η προχτεσινή ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα στο Μαλινέζικο στρατό και τους ακραίους ισλαμιστές και η κατάληψη της κεντρικής στρατηγικής πόλης Κόννα (700 χλμ από την πρωτεύουσα Μπαμάκο). Οι εξελίξεις αυτές περιγράφηκαν με μελανά χρώματα σε επιστολή που έστειλε στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ο Μαλινέζος «μεταβατικός» πρόεδρος Ντιονκούντα Τραορέ ζητώντας «άμεση στρατιωτική επέμβαση» έναντι των ισλαμιστών.
Ο Γάλλος πρόεδρος σε διάγγελμά του επιβεβαίωσε την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι (η οποία υποτίθεται πως θα γινόταν υπό την ηγεσία και την ένοπλη αποστολή 3500 στρατιωτών της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας», ECOWAS). Ο Ολάντ είπε πως η επιχείρηση «κατά της τρομοκρατικής επίθεσης που αντιμετωπίζει το Μάλι...θα διαρκέσει όσο χρειαστεί» και ότι μεταξύ άλλων πραγματοποιείται και για «την ασφάλεια» των περίπου 6.000 Γάλλων πολιτών που βρίσκονται εκεί. Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την επέμβαση ελήφθη νωρίτερα το πρωί με τον Μαλινέζο ομόλογό του και διεμήνυσε στους τρομοκράτες πως «η Γαλλία θα είναι πάντα εκεί για να υποστηρίζει έναν λαό που θέλει τη δημοκρατία»...

Στο Μάλι επικρατεί έκρυθμη κατάσταση μετά το περσινό πραξικόπημα των στρατιωτικών, την κατάληψη του βορρά από τους ισλαμιστές και την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας. Περίπου 412.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ενώ η ζωή άλλων 5.000.000 έχει επιδεινωθεί δραματικά σε μία χώρα με τεράστιο ορυκτό πλούτο (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ουράνιο) τον οποίο εποφθαλμιούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλιά τους.


Αργά χθές η γαλλική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή ενώ ο πρόεδρος του Μάλι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement