Παρασκευή

Πως να προστατευτούμε από τους μύκητες...


Μπορεί το καλοκαίρι να είναι η πιο αγαπημένη και ξένοιαστη εποχή του χρόνου, αλλά όλα αυτά μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους, η πιο συνηθισμένη απειλή της εποχής, οι μύκητες!
Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων υποφέρουν κάθε χρόνο από μυκητιάσεις, ή αλλιώς τη νόσο του αθλητή, και μπορεί οι περισσότεροι να το παίρνουν αψήφιστα, τα πράγματα όμως είναι πιο σοβαρά από ό,τι αρχικά δείχνουν.

Oι μύκητες εμφανίζονται συνήθως σε υγρά και σκοτεινά μέρη. Τα άκρα και κυρίως οι πατούσες είναι το νούμερο ένα σημείο εμφάνισής τους, λόγω των παπουτσιών αλλά και της τάσης που έχουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να περπατάμε ξυπόλητοι. Οι μύκητες προσβάλλουν πιο συχνά τα νύχια των χεριών και ακόμα συχνότερα αυτά των ποδιών.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι η αλλαγή στην όψη του νυχιού. Αρχικά παρατηρείται ένα λευκό σημάδι που σταδιακά γίνεται κίτρινο ή καφέ και στη συνέχεια μπορεί να εισχωρήσει μέχρι την ρίζα του νυχιού με αποτέλεσμα η διατήρηση του νυχιού να καθίσταται πολύ δύσκολη.

Το υγρό και θερμό περιβάλλον ευνοεί την εμφάνιση των μυκήτων, ενώ άτομα που φορούν παπούτσια ή μπότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν λόγω της ζέστης και του ιδρώτα. Επίσης, το περπάτημα με γυμνά πόδια σε κοινούς χώρους όπως αποδυτήρια ή πισίνες αυξάνουν και αυτά με τη σειρά τους, την εμφάνισή τους.

Τα νύχια που έχουν μολυνθεί από μύκητες χάνουν το φυσιολογικό τους χρώμα και χοντραίνουν. Επίσης, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και στα δάχτυλα και να προκαλέσει πόνο και φαγούρα.
Ωστόσο, για να προλάβετε αυτή την εξέλιξη πρέπει να κάντε τα εξής: Πλένετε τα νύχια σας τακτικά με σαπούνι και νερό και κρατήστε τα στεγνά. Φορέστε πλαστικά γάντια, όταν πλένετε τα πιάτα και αλλάζετε τις πετσέτες σας τακτικά και μην τις μοιράζεστε με άλλα μέλη της οικογένειας. Επίσης, μην περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους όπως πισίνες, αποδυτήρια ακόμη και στην παραλία, κυρίως στις αμμώδεις. Πλένετε καθημερινά με σαπούνι και νερό τα μαγιό και τις πετσέτες σας. Αποφύγετε τα στενά και κλειστά παπούτσια ιδίως το καλοκαίρι.
Share:

Advertisement