Στο St. Gallen της Ανατολικής Ελβετίας σε Πανευρωπαικό Συμπόσιο παρευρέθηκε ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου την Πέμπτη,
δηλώνοντας ότι η Ελλάδα στο μεταβατικό στάδιο, όπου βρίσκεται σήμερα, χρειάζεται να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων.
Στο συμπόσιο
Ένας σημαντικός παράγοντας διάσπασης είναι ο χρόνος είπε ο κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σλοβακίας κ.Richard Sulik σε μια συζήτηση σχετικά με τη Χάραξη Πολιτικής υπό Ακραίες Συνθήκες.
Ο κ. Sulik δεν ήταν της ίδιας γνώμης με τον κ.Γ.Παπανδρέου ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης Χρέους. Ο κ. Γ. Παπανδρέου δικαιολόγησε τη λειτουργία των αποθεματικών ταμείων της ΕΕ για παροχή βοήθειας προς τα πάσχοντα απο την κρίση ΕΕ κράτη, ενώ σε αντίθεση ο κ. R.Sulik εξέφρασε ένα έντονο σκεπτικισμό σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα για τη σταθεροποίηση του Ενιαίου Νομίσματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε προσέτι ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα θα ανακατασκευάσει πλήρως όλο της το Σύστημα και ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αποκαλούνται τεμπέληδες, αλλα και ούτε ότι διακρίνονται απο μια άκαμπτη ευελιξία.
Τα μέτρα που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα κατά της Κρίσης Χρέους είναι οδυνηρά με περικοπές στις συντάξεις και το κακό είναι πως το μάρμαρο έχουν πληρώσει όσοι δεν φέρουν την πλήρη ευθύνη της κρίσης. Η Ελλάδα οφείλει στην προκειμένη περίπτωση, τόνισε ο πρώην Ελληνας πρωθυπουργός, να χρησιμοποιήσει την κρίση και τους σχετικούς μʼ αυτή κινδύνους για εξεύρεση ευκαιριών. Το πιο σημαντικό είπε ο κ. Παπανδρέου είναι ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους νέους, έτσι ώστε να υπάρξουν προοπτικές για να επιστρέψουν. Το χειρότερο πράγμα για τη χώρα του καθʼ ολη τη διάρκεια της κρίσης είναι η αβεβαιότητα, η οποία μαστίζει τους ανθρώπους. Η χώρα του οδηγείται σε πτώχευση ή αναδύεται ξανά μέσα από την Νομισματική Ένωση;
Ο Σλοβάκος πολιτικός κ. R. Sulik υποστήριξε πως στην Ευρωπαική Ένωση θα πρέπει να υπάρχει περισσότερος φεντεραλισμός χωρίς να θέλει να πιστεύει ότι οι 60.000 υπάλληλοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες συνεισφέρουν κάτι περισσότερο, το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει στους Ελληνες και στους Σλοβάκους πολίτες την ευημερία. Πάντως αυτός είπε ότι θα προσπαθήσει να παρέμβει για περαιτέρω ρυθμίσεις στις Βρυξέλλες.