Οι κρυφές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται για λογαριασμό τον δύο τέως μεγάλων κομμάτων αποτυπώνουν χαρακτηριστική κάμψη του δικομματισμού,
σε σημείο που πιθανόν να επιφυλάσσει δυσεπίλυτα προβλήματα για την επαύριον των εκλογών.
Τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ρίχνουν στη μάχη τα τελευταία όπλα του:
σε σημείο που πιθανόν να επιφυλάσσει δυσεπίλυτα προβλήματα για την επαύριον των εκλογών.
Τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ρίχνουν στη μάχη τα τελευταία όπλα του:
Πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται, όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, οι «γκρίζες ζώνες» για τα δύο μεγάλα κόμματα, γεγονός που αποτυπώνεται πλήρως σε όλα τα «κρυφά γκάλοπ» που διενεργούνται για λογαριασμό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο «παρά πέντε» της αναμέτρησης.
Η συσπείρωση των ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων παραμένει το ζητούμενο, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς προκειμένου να επιστρέψουν εκείνοι που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το '09, ο πρώτος και να αποδομήσει τα κόμματα της Δεξιάς ο δεύτερος.
Ο κ. Ευ. Βενιζέλος προχώρησε ήδη χθες σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα «στόχευσε» στους ψηφοφόρους του κόμματός του, το '09, τους οποίους και κάλεσε να στηρίξουν το κόμμα του.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι, εάν δεν ανέβουν σημαντικά τα ποσοστά της συσπείρωσης που σήμερα βρίσκονται περίπου στο 30%, ο στόχος για εκλογική πρωτιά κάθε άλλο παρά εφικτός είναι. Στην Ιπποκράτους, επενδύουν πολλά στην αυριανή συγκέντρωση στην Αθήνα και εκτιμούν ότι το μέγεθός της αλλά και ο παλμός που ελπίζουν ότι θα υπάρξει θα αποτελέσουν μήνυμα συσπείρωσης.
Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος θα θέσει με μεγαλύτερη έμφαση τα διλήμματα των εκλογών και θα καλέσει τους πολίτες να στηρίξουν -με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ- τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χωρας.
Το βλέμμα του στα δεξιά της ΝΔ έχει στρέψει τα τελευταία 24ωρα ο κ. Αντ. Σαμαράς, καθώς οι ψηφοφόροι της ΝΔ δεν ανήκουν στους «αναποφάσιστους» όπως συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ, αλλά -σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες- δηλώνουν ότι έχουν επιλέξει κόμματα που κινούνται? δεξιότερα της ΝΔ.
Τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεπερνούν, αυτή την ώρα, το 45%. Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος του κόμματος επιτίθεται ονομαστικά πλέον στον κ. Π. Καμμένο και τη «Χρυσή Αυγή», ενώ αξιοποιεί -όσο μπορεί- τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος χθες έκανε μια ακόμη παρέμβαση, λίγο πριν από την ομιλία του διαδόχου του στο κόμμα, στη Θεσσαλονίκη.
Αυτήν την ώρα, σύμφωνα με τις μυστικές δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους οι ηγέτες και των δύο κομμάτων εξουσίας, είναι οι εξής:
1. Η σαφής κάμψη των ποσοστών του δικομματισμού. Αυτήν τη στιγμή το άθροισμα των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αρκετά κάτω από το 50%, γεγονός που θα προκαλέσει -εάν παραμείνει- πολλά και ποικίλα προβλήματα την επόμενη μέρα των εκλογών.
Ηδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει θέσει θέμα νομιμοποίησης μίας κυβέρνησης συνεργασίας που δεν ξεπερνά το 50%, ενώ, παράλληλα, ακόμη και η συνεργασία αυτή να επιτευχθεί, δεν είναι βέβαιον ότι τα κόμματα που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν μια «άνετη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
2. Η απόσταση που χωρίζει τους νέους από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Οι πολίτες που είναι κάτω των 50 ετών φαίνεται να επιλέγουν μικρότερα κόμματα και απομακρύνονται ακόμη περισσότερο από τον δικομματισμό, τον οποίο οδηγούν σε αποσύνθεση, με δεδομένο ότι απέναντί του βρίσκονται οι λεγόμενες «δυναμικές» ηλικίες.
3. Η αντοχή των κομμάτων διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τις έρευνες, παρά την πολιτική πόλωση, την προβολή σοβαρών διλημμάτων που θέτουν οι κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, τα λεγόμενα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς αλλά και της Δεξιάς, κάθε άλλο παρά έχουν πληγεί. Διατηρούν τη συσπείρωση των οπαδών τους, ποντάροντας στην οργή των πολιτών και ορισμένα εξ αυτών δείχνουν και μια μικρή ανάκαμψη...
4. Η αποσύνθεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο λεκανοπέδιο. Στις πέντε περιφέρειες, οι πολίτες των οποίων εκλέγουν ουσιαστικά τις κυβερνήσεις, τα δύο κόμματα υπολείπονται κατά πολύ των στόχων που είχαν θέσει - ως προς τη συσπείρωση των οπαδών τους και φυσικά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου. Τα ποσοστά αυτά, ειδικά στις λεγόμενες υποβαθμισμένες περιοχές, είναι ακόμη χειρότερα για τον δικομματισμό, ενώ, αντίθετα, σημειώνεται ενίσχυση των φαινομένων που ονομάζονται «άκρα».
Εάν η εικόνα αυτή δεν μεταβληθεί μέσα στις τρεις ημέρες που υπολείπονται για τις εκλογές, τότε το τοπίο την επόμενη ημέρα θα είναι τελείως διαφορετικό. Θα πρόκειται για την κατάρρευση ουσιαστικά του δικομματισμού στην Ελλάδα, κάτι που δεν συνέβη ποτέ από το 1974 έως και σήμερα.
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
ethnos.gr