http://www.mrkteo.gr/

Τρίτη

Αυξημένα έως και έως και 30% τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ


dei
Ηλεκτροσόκ επιφυλάσσει η ΔΕΗ σε πολλά νοικοκυριά που ήδη έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τους πρώτους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος για εφέτος
καθώς βρίσκονται αντιμέτωπα με αυξήσεις-φωτιά που φθάνουν ακόμη και στο 20%-30%, δηλαδή πολύ ψηλότερα από το μεσοσταθμικό 12,2% που είχε ανακοινωθεί.

Πίσω από τις τσουχτερές αυτές αυξήσεις βρίσκονται οι υψηλές κλιμακωτές χρεώσεις που επέβαλε εφέτος η ΔΕΗ στις περίφημες Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας, σε συνδυασμό βεβαίως με τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν και στις χρεώσεις της κιλοβατώρας.

Σε μια περίοδο όπου πολλά νοικοκυριά για λόγους οικονομίας περιόρισαν δραστικά τους προηγούμενους μήνες τη χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, προτιμώντας να ζεσταίνονται με το κλιματιστικό, οι αυξήσεις αυτές, που είναι υψηλότερες όσο αυξάνεται η κατανάλωση, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην επιβάρυνση του τελικού λογαριασμού. Τα νοικοκυριά αυτά περνούν σε υψηλότερες κλιμακώσεις χρεώσεων, κάτι το οποίο διαπιστώνουν τώρα με την παραλαβή των εκκαθαριστικών λογαριασμών. 


Τι είναι οι ΥΚΩ

Με τον όρο Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας εννοούμε το αντάλλαγμα που εισπράττει κάθε χρόνο η ΔΕΗ μέσω των τιμολογίων από όλους τους καταναλωτές προκειμένου να παρέχει στους κατοίκους των νησιών ρεύμα σε τιμές ίδιες με αυτές της ηπειρωτικής χώρας, και το οποίο επιβάλλεται στους λογαριασμούς του επόμενου έτους. Εφέτος οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν συνολικά με 680 εκατ. ευρώ, αφού τόσο στοίχισε το 2011 στη ΔΕΗ η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά – πολύ περισσότερο δηλαδή από τα 497 εκατ. ευρώ που πληρώσαμε πέρυσι στη ΔΕΗ για όσα δαπάνησε το 2010 για τον ίδιο λόγο. 

Έτσι, οι αυξήσεις στις φετινές χρεώσεις ΥΚΩ που επέβαλε η ΔΕΗ από τον Ιανουάριο φθάνουν και σε τετραψήφια ποσοστά (3.395%) στις πολύ χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες. Αύξηση 32% επιβλήθηκε στην κατηγορία 801-1.600 KWh, 38% από 1.601 έως 2.00 KWh και 26% από 2.001 έως 3.000 KWh.

Οι υπέρογκες χρεώσεις της ΔΕΗ τελειωτικό χτύπημα για τη βιομηχανία:

Εκτός από τους πελάτες Υψηλής Τάσης, που αδυνατούν να βρουν σημείο επαφής με τη ΔΕΗ, που σκληραίνει τη στάση της, και την Αλουμίνιον, η οποία έχει καταφύγει στη διαιτησία για το θέμα της τιμολόγησης του ρεύματος από τη ΔΕΗ, έρχεται και η  ιστορική βιομηχανία νικελίου ΛΑΡΚΟ, να ζητήσει με προσφυγή της στη ΡΑΕ προστασία από τη Δημόσια Επιχείρηση και τις υπέρογκες τιμολογήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΛΑΡΚΟ έχει καταθέσει αίτημα στη ΡΑΕ να λάβει ρυθμιστικά και προσωρινά μέτρα ενάντια στις πρόσφατες αυξήσεις που επέβαλε η ΔΕΗ στα τιμολόγια Υψηλής Τάσης. Αυξήσεις που σύμφωνα με τη ΛΑΡΚΟ είναι εξωπραγματικές  και ουσιαστικά οδηγούν στο κλείσιμο της βιομηχανίας Νικελίου στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνεται, τα νέα τιμολόγια φτάνουν στα 80 ευρώ/MWh, κόστος υπέρογκο για μια Εταιρεία σιδηρονικελίου στην οποία η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί τον πιο κρίσιμο και καθοριστικό παράγοντα κόστους για την ανταγωνιστικότητά της. Αυτό σημαίνει ότι η ΛΑΡΚΟ εγκλωβίζεται σε ένα υπέρογκο κοστολογικό αδιέξοδο, σε μια ουσιαστικά μονοπωλιακή αγορά ηλεκτρισμού, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικός προμηθευτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΛΑΡΚΟ ζητεί από τη ΔΕΗ να εισέλθει σε διαπραγμάτευση για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου τιμολογίου το οποίο δε θα αγνοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΛΑΡΚΟ και θα διασφαλίζει τη συνέχιση ύπαρξης της τόσο στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Προκαταρκτική για το χαράτσι της ΔΕΗ:

Το... μικροσκόπιο του Οικονομικού Εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη μπαίνουν οι εναλλακτικοί πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να διακριβωθεί εάν έχουν αποδώσει νομίμως και εμπρόθεσμα τα ποσά που εισέπραξαν από το ειδικό τέλος ακινήτων (το γνωστό χαράτσι της ΔΕΗ).

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο Οικονομικός Εισαγγελέας είναι να διαπιστωθεί:

Ποιοι δεν τα έχουν αποδώσει, για πόσο χρονικό διάστημα είναι υπερήμεροι και αν από το Δημόσιο εξαιτίας της μη απόδοσης έχουν γίνει τα νόμιμα ή αν έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις.

"Black out" στις ηλεκτρικές συσκευές:

Δεν αγοράζουν ηλεκτρικές συσκευές, για να μην κάψουν ρεύμα και μετά τους "κάψει" ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Περαιτέρω πτώση 19,3% στα 2,3 δισ. ευρώ παρουσίασε το 2011 η εγχώρια αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της GfK, οδηγώντας μεγάλο μέρος της λιανικής του κλάδου αντιμέτωπο με σοβαρά προβλήματα.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK, το δ΄ τρίμηνο του 2011 η αγορά υποχώρησε στα 600 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 16,1% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2010.  
Συγκριτικά, το δ΄ τρίμηνο της χρονιάς παρουσίασε μικρή επιδείνωση σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο, αλλά εμφανίστηκε ελαφρώς βελτιωμένο έναντι του πρώτου μισού του 2011.  
Τη μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων εμφάνισε η κατηγορία των consumer electronics κατά 24,4%, ενώ τη μικρότερη η κατηγορία των μικρών ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες σε επίπεδο αξίας υποχώρησαν κατά 11,6%.  

Πέρα από την καταφανή πτώση της ζήτησης, στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικών πραγματοποιούνται ανακατατάξεις μεριδίων (ήδη την 3η θέση μετά τους πολυεθνικούς Κωτσόβολο και Media Markt κατέλαβε η Electronet, υποσκελίζοντας την ελληνική αλυσίδα Ηλεκτρονική), ενώ στο σύνολό τους τα λιανικά δίκτυα προχωρούν σε μείωση του δικτύου ή σε πάγωμα των επεκτάσεων. 

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Electronet, αν και κατάφερε το 2011 να βελτιώσει τα μερίδια αγοράς σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες ηλεκτρικών ειδών, δεν παρουσίασε αύξηση τζίρου, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε ολοένα και φθηνότερες λύσεις.

lay-out.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement