http://www.mrkteo.gr/

Πέμπτη

Ο Κωνσταντίνος επιβεβαιώνει στην ιστοσελίδα των Γκλίξμπουργκ την αγορά του κτήματος μέσω offshore

Η απάντηση του Κωνσταντίνου στην ιστοσελίδα της οικογένειας Γλίξμπουργκ

Με ανάρτηση στην ιστοσελίδα των Γκλίξμπουργκ, ο Κωνσταντίνος επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της 18ης/12/2011 για τη δημιουργία «θερινού ανακτόρου», αλλά ισχυρίζεται ότι η αγορά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού του έχει αφαιρεθεί η ιδιότητα του Ελληνα πολίτη... 

Η απάντηση του Κωνσταντίνου στην ιστοσελίδα της οικογένειας Γλίξμπουργκ
Επιβεβαιώνει πλήρως ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» (18/12/2011) για την αγορά μέσω offshore εταιρειών, κτήματος έκτασης 207 στρεμμάτων στη θέση Γκιάλεζα πάνω από το Πόρτο Χέλι, όπου ετοιμάζεται να κτίσει σειρά κατοικιών για τα μέλη της οικογένειάς του.
Στην απάντηση που αναρτήθηκε στις 3/1/2012 στην ιστοσελίδα της οικογένειας Γκλίξμπουργκ, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι φόροι στα συμβόλαια αγοραπωλησίας «έχουν καταβληθεί διπλά» και «όλα έγιναν νόμιμα».
Φυσικά, το «Εθνος της Κυριακής» ουδέποτε ισχυρίστηκε το αντίθετο. Για την ιστορία, στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά στις δύο offshore που χρησιμοποιήθηκαν για την τμηματική αγορά αγροτεμαχίων που συγκροτούν το 207 στρ. κτήμα του τέως βασιλιά. 
Πρόκειται για τις Vestricia Properties Limited με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας και Aspiring Services Limited με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, οι οποίες είναι μεταξύ των περίφημων 200 offshore του Κρανιδίου, που τον τελευταίο καιρό ελέγχει το ΣΔΟΕ....

«Αναγκαστική» λύση

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» (18/12/2011) για την αγορά, μέσω offshore εταιρειών, κτήματος έκτασης 207 στρεμμάτων στη θέση Γκιάλεζα πάνω από το Πόρτο Χέλι.
 
Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» (18/12/2011) για την αγορά, μέσω offshore εταιρειών, κτήματος έκτασης 207 στρεμμάτων στη θέση Γκιάλεζα πάνω από το Πόρτο Χέλι.
Παράδοξο είναι το γεγονός ότι ο τέως βασιλιάς δικαιολογεί την αγορά του οικοπέδου μέσω offshore ως... αναγκαστική (!), αφού, όπως λέει, του «έχει έμμεσα αφαιρεθεί η ελευθερία να συνάπτει συμβόλαιο αγοράς ως Ελλην πολίτης»!
Εννοεί, προφανώς, τα τυπικά προβλήματα που είχαν αρχικά προκύψει από τη δική του άρνηση να αποκτήσει επίθετο, μετά το δημοψήφισμα (8/12/1974). Χωρίς, ωστόσο, αυτό να τον εμποδίζει να χρησιμοποιεί ακόμα και σε δικόγραφα τον τίτλο «τέως βασιλιάς», δικαίωμα που του αναγνωρίζει και το ΣτΕ, απόφαση αρ. 4575/1996.
Είναι κάτι που ο ίδιος αποφεύγει να τηρεί, ενώ συχνά ιδιοποιείται ανύπαρκτο τίτλο παραλείποντας το «τέως» και συμπεριφέρεται σαν εν ενεργεία μονάρχης. Ακόμη και στην απάντησή του στο δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής» αυτοπροσδιορίζεται επανειλημμένα ως «βασιλεύς Κωνσταντίνος».
Για το θέμα αυτό, ο δικηγόρος Θωμάς Τραυλός μάς επισημαίνει τα εξής: «Ο Ν. 2215/1994, στον οποίο προφανώς αναφέρεται ο τέως βασιλιάς, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα του αφαιρούσε τη δυνατότητα να συνάπτει συμβόλαια αγοράς.
Αντίθετα, το άρθρο 6 παρ. 5 εδ. α, β, και γ. του Ν. 2215/ 1994 του παρείχε το δικαίωμα αναγνώρισης της Ελληνικής ιθαγένειας, σύμφωνα με τις νόμιμες προϋποθέσεις όπως:
- Ρητή και ανεπιφύλακτη δήλωση σεβασμού στο Σύνταγμα, αποδοχής και αναγνώρισης της Προεδρευομένης κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας
- Παραίτηση από τις κάθε είδους διεκδικήσεις ή της κατοχής οποιουδήποτε τίτλου
.
Η απάντηση του Κωνσταντίνου
 
Η απάντηση του Κωνσταντίνου
- Εγγραφή στα μητρώα αρρένων ή τα δημοτολόγια δήμου ή κοινότητας του κράτους με όνομα, επώνυμο και τα λοιπά αναγκαία κατά νόμο στοιχεία ταυτότητας».
Σε ό,τι αφορά την... ταμπακέρα, τόσο νομικοί όσο και ειδικοί στις offshore υποστηρίζουν ότι ο «τέως» θα μπορούσε να προβεί στην αγορά των εκτάσεων ακόμη και με μια απλή «ltd» εταιρεία ή διά εκπροσώπου. 
Συνεπώς δεν αποτελούσε «μόνη λύση» η αγορά μέσω offshore.
Σημειώνεται πως είναι «κοινό μυστικό» ότι όσοι χρησιμοποιούν offshore εταιρείες, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, ωφελούνται από την «ανωνυμία» και κυρίως από τη μηδενική έως ελάχιστη φορολογία που ισχύει στον «φορολογικό παράδεισο» όπου ιδρύθηκε η εταιρεία. 
Είναι τα καλά και... συμφέροντα των offshore που εγείρουν ζητήματα ηθικής τάξης, χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει ότι παρανομεί όποιος έχει τέτοιου είδους εταιρείες.
Επίσης, στην απάντησή του ο τέως δεν διαφωτίζει καθόλου για ποιο λόγο χρειάστηκαν... δύο offshore εταιρείες (!) και μία ΑΕ για τις πολλαπλές τμηματικές αγοραπωλησίες του κτήματος στην Γκιάλεζα, το τίμημα των οποίων άγγιξε τα 8 εκατ. ευρώ. 
Τέλος, ο τέως βασιλιάς συμπεραίνει ότι «το άρθρο σαφώς έχει γραφεί για να προκαλέσει και όχι για να ενημερώσει».
Ωστόσο, φαίνεται να παραγνωρίζει τη δική του προκλητική στάση όταν με προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαιτούσε αποζημίωση 168 δισ. δρχ. για την «περιουσία του». Τελικά, το 2002 τού επιδικάστηκε ποσό 4,6 δισ. δρχ. . Το 2004, ο «τέως» δημιούργησε μέσω? offshore εταιρείας στο Λιχτενστάιν το «Ιδρυμα Αννα Μαρία», με στόχο, όπως έλεγε, «τα χρήματα της αποζημίωσης να επιστραφούν στον ελληνικό λαό»...

Απαντητική επιστολή προς την εφημερίδα Εθνος
Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012
«Στο κυριακάτικο τεύχος της εφημερίδας Εθνος, της 18ης Δεκεμβρίου 2011, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο σχετικά με τις έρευνες που διενεργεί η ΣΔΟΕ στην περιοχή Κρανιδίου - Πόρτο-Χελίου Αργολίδας, εστιάζοντας στο οικόπεδο, στο oποίo πρόκειται να κτίσει τo σπίτι του ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος.
Ο τίτλος και το ύφος του κειμένου αφήνουν, εσκεμμένα, λανθασμένες εντυπώσεις οι οποίες χρήζουν διευκρίνισης. Το άρθρο σαφώς έχει γραφεί για να προκαλέσει και όχι για να ενημερώσει. Είναι αξιοσημείωτο, το ότι μολονότι φαίνεται πως έχει διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα και τα στοιχεία που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος είναι λεπτομερή, δεν αποδίδονται συγκεκριμένες κατηγορίες.
Η πρόθεση του Βασιλέως Κωνσταντίνου να διαμείνει μόνιμα στην Ελλάδα είναι γνωστή, η δε επιλογή και η αγορά του εν λόγω οικοπέδου δεν κρατήθηκε ποτέ μυστική από την τοπική κοινωνία ή τις αρμόδιες αρχές. Με νόμο του 1994 έχει έμμεσα αφαιρεθεί η ελευθερία στον Βασιλέα Κωνσταντίνο να συνάπτει συμβόλαιο αγοράς ως Ελλην πολίτης. Η επιλογή της υπεράκτιας εταιρείας αποτελούσε τη μόνη επιλογή. Μόλις κατέστη δυνατό, συστάθηκε Κυπριακή εταιρεία, στην οποία μεταβιβάστηκε η ιδιοκτησία. Ως εκ τούτου, οι φόροι κατεβλήθησαν διπλά, στο σύνολο του ποσού και όχι στην αντικειμενική αξία της περιοχής.
Αφιερώνοντας ένα δισέλιδο άρθρο σε μια απλή αγοραπωλησία, με τρανταχτούς τίτλους και προκλητικές για την εποχή λέξεις, ο αναγνώστης λαμβάνει και άλλα μηνύματα πλην των όσων είναι γραμμένων. Σε μια πρόταση, ρητά ξεκαθαρίζουμε πως τα πάντα έγιναν σύμφωνα με τον Νόμο και πως οι φόροι αγορών και μεταβιβάσεων έχουν πληρωθεί στο ακέραιό τους.
Είναι δε προφανές, πως στην ενδελεχή του έρευνα, ο δημοσιογράφος βρήκε στο υποθηκοφυλάκιο ότι η αγορά και η μεταβίβαση είναι σύννομη και ότι οι φόροι έχουν καταβληθεί, αλλά ''ξέχασε'' να το συμπεριλάβει στο κείμενό του».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr
Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement