http://www.mrkteo.gr/

Δευτέρα

Έρχονται ανατροπές για εκατομμύρια φορολογούμενους, μετά τη σύνοδο κορυφής


Αγώνας δρόμου για την πορεία του προϋπολογισμού
Νέες ανατροπές για εκατομμύρια φορολογούμενους θα φέρει η κυβέρνηση λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής, με την παρουσίαση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα μειώσει από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ το όριο εισοδήματος, πάνω από το οποίο οι πολίτες θα πληρώνουν έκτακτη εισφορά. Έτσι, με το χαράτσι θα επιβαρυνθούν ακόμη κι όσοι παίρνουν μηνιάτικο 570 ευρώ, οι οποίοι όχι απλώς... δεν μπορούν να δώσουν νέους φόρους, αλλά έχουν ανάγκη να πάρουν κάθε δυνατή βοήθεια από το κράτος.

Το οικονομικό επιτελείο μελετά ακόμη να αυξήσει από 10% σήμερα στο 20% ή 25% τον φόρο στους τόκους καταθέσεων ή, βάσει άλλου σεναρίου, να προσμετρά το σύνολο των ετήσιων τόκων από καταθέσεις στο εισόδημα της δήλωσης και, βάσει της κλίμακας, να το φορολογεί με συντελεστή ως και 45%, θεωρώντας το ενιαίο διαθέσιμο εισόδημα.

Ένα μέτρο που τουλάχιστον στα χαρτιά αναμένεται να ανακουφίσει την αγορά είναι η καθιέρωση αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 20% για πάνω από 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες κι εταιρείες κάθε μορφής, από ανώνυμες μέχρι ατομικές επιχειρήσεις. Παράλληλα με αυτό, όμως, έρχονται αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια τζίρου και σκληρότερα τεκμήρια διαβίωσης που θα ανεβάσουν τον συνολικό ετήσιο φόρο.

Ταυτοχρόνως, το οικονομικό επιτελείο μελετά να γίνεται κάθε μήνα - αντί για τρίμηνο - η καταβολή από τους επιτηδευματίες των έμμεσων φόρων.

Με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα πάψει να ισχύει και το ειδικό καθεστώς για τους αγρότες, οι οποίοι στο εξής θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Δηλαδή, θα πρέπει να τηρούν βιβλία με αναλυτικά στοιχεία και να έχουν ενεργές ταμειακές μηχανές, σε κάθε περίπτωση, όπως στις λαϊκές αγορές που πωλούν μόνοι την παραγωγή τους.





Share:
http://ikivotos.gr/

Advertisement